3. 10. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Americký podnikateľ Elon Musk zverejnil v pondelok na svojej sociálnej sieti X meme s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským s napätým výrazom v tvári. Fotografiu sprevádza popis: "Keď ubehlo päť minút a stále si nepožiadal o pomoc za miliardu dolárov".
Na Muskov status podľa agentúry Reuters reagovali tisíce ľudí, pričom väčšina z nich ho odsúdila: podporu Ukrajine zo strany USA označovali za nutnú a pripomínali Muskovi, že balíky vojenskej pomoci pre Ukrajinu sú aj investíciami do amerického vojensko-priemyselného komplexu, teda do ekonomiky USA.
Na sociálnych sieťach sa objavili i meme s Muskom v hlavnej úlohe: je v nich vyobrazený v uniforme vojaka ruskej armády, ako pes na reťazi vedený ruským prezidentom Vladimirom Putinom či v analogickej póze ako Zelenskyj v pôvodnom meme, ale s popisom: "Keď uplynie päť minút a ty si ešte nepovedal ani jednu hlúposť".
Tento motív využil vo svojej reakcii aj ukrajinský parlament, pričom fotokoláž doplnil textom: "Keď prešlo päť minút a ty si nešíril ruskú propagandu".
Na Muskov "vtip" reagoval aj predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk, ktorý v narážke na aprílový neúspešný štart rakety SpaceX ku koláži s Muskom doplnil text: "Keď si sa pokúšal dobyť vesmír, ale čosi nevyšlo a ty si po piatich minútach po uši v sra.kách".
Britská stanica BBC označila Muskovo meme so Zelenským za "hraničiace s urážkou" a ukrajinský publicista Mychajlo Tkač adresoval americkému podnikateľovi otvorený list s titulkom "Záchrana sveta nie je biznis".
Musk vlastní spoločnosť SpaceX poskytujúcu satelitné komunikačné služby Starlink, ktoré sú životne dôležité pre obranné úsilie Ukrajiny.
Muskove vyhlásenia v čase vojny rozpútanej Ruskom však vedenie v Kyjeve už viackrát rozhnevali. Tento podnikateľ totiž obhajuje zníženie objemu vojenskej pomoci USA a NATO pre Ukrajinu a nalieha na vyriešenie vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou prostredníctvom rokovaní.
Pred rokom dokonca predložil vlastný plán, podľa ktorého by sa na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom mali konať nové referendá a Ukrajina by si mala zachovať neutrálny status.
Európska komisia v septembri zverejnila správu, v ktorej tvrdí, že sociálna sieť X - predtým známa ako Twitter - pod vedením Elona Muska zohrala významnú úlohu v šírení ruskej propagandy o Ukrajine, pretože umožnila, aby sa dezinformácie dostali k väčšiemu počtu ľudí ako pred začiatkom vojny.
                               


Iránsku novinárku Marjam Lotfíovú z denníka Šargh zadržala v pondelok polícia v Teheráne po tom, ako v nemocnici navštívila dievča, ktoré odpadlo v metre. Na svojej webovej stránke to napísal denník Šargh, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP.
Denník Šargh nekonkretizoval, aké obvinenia vzniesli voči jeho redaktorke. Lotfíová sa údajne chystala písať o zdravotnom stave 16-ročného dievčaťa.
Okolnosti incidentu v metre sú nejasné. Výkonný riaditeľ teheránskych podzemných dráh Masúd Dorostí pre iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA poprel, že by došlo "k akémukoľvek slovnému alebo fyzickému konfliktu" študentky s pracovníkmi metra, čo podľa neho potvrdzujú aj zábery bezpečnostnej kamery. Štátna agentúra napísala, že dievča odpadlo v stanici metra pre náhly pokles krvného tlaku.
Viac než 90 novinárov zadržali iránske úrady od začiatku vlny protestov, ktoré v krajine prepukli vlani na jeseň po úmrtí iránskej Kurdky Mahsy Amíníovej, zadržanej pre porušenie predpisov o obliekaní.


 

Copyright  © TASR 2023

  

 




Európsky parlament dnes schválil nový európsky zákon o slobode médií. Zákon prinesie vyššiu ochranu novinárov pred nezákonným sledovaním ako aj viac editorskej nezávislosti. Na príprave zákona sa podieľal aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (EPP/Demokrati). Ako Bilčík informoval, nový zákon o slobode médií je výbornou správou ako pre médiá, tak i pre demokraciu.
„Na Slovensku už roky, a zvlášť od začiatku ruskej agresie na Ukrajine, čelíme zahraničnému zasahovaniu zo strany Ruskej federácie. Tá šíri svoj vplyv cez dezinformácie, falošné správy a rôzne pokútne weby. Pomáhajú jej v tom aj veľkí politickí hráči vrátane strany Smer-SD, ktorá v sobotu vyhrala parlamentné voľby," uviedol Bilčík s tým, že je potrebné chrániť nezávislosť médií a novinárov, aby mali väčšiu slobodu a dokázali prinášať overené a kvalitné informácie. „Pre demokraciu na Slovensku je to nevyhnutná podmienka," doplnil Bilčík, ktorý prispel k príprave zákona ako tieňový spravodajca európskych ľudovcov vo výbore pre občianske slobody.
Bilčík ďalej upozornil, že zákon prichádza v čase, keď na Slovensku opäť zvíťazila strana Smer-SD. „Robert Fico musel v roku 2018 odstúpiť z postu premiéra pre vraždu novinára a jeho snúbenice. Neobjednal si ju, ale neustálymi útokmi na médiá vytvoril prostredie, v ktorom bol takýto ohavný čin možný. Dnes je Fico späť a zrejme opätovne zloží vládu," uviedol europoslanec a dodal, že Smer otvorene komunikuje v prospech Ruska a používa pri tom rôzne klamstvá a hoaxy. „V takejto politickej atmosfére sú nezávislé a slobodné médiá kľúčom k udržaniu demokracie,” zdôraznil Bilčík, podľa ktorého zákon prinesie aj zvýšenú ochranu novinárov pred nezákonným sledovaním. „ Motívom smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice bola práve Kuciakova novinárska práca. Neskôr sme zistili, že sledovaní boli aj ďalší žurnalisti. Toto je absolútne neprijateľné a verím, že nová európska legislatíva takémuto niečomu v budúcnosti zabráni,“ uzavrel europoslanec.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


Indická polícia prehľadala domy viacerých novinárov v rámci vyšetrovania nezávislého portálu NewsClick, ktorý údajne získal nelegálnu finančnú podporu zo zahraničia. Portál kritický k premiérovi Módímu obvinenia odmieta a raziu kritici označili za útok na slobodu slova.
Polícia dnes zabavila novinárom notebooky a telefóny a niektorí boli odvedení na policajnú stanicu na výsluch. Policajti taktiež prehľadali kanceláriu portálu NewsClick, ktorý bol terčom razie už v roku 2021.
Do centra pozornosti sa NewsClick znovu dostal tento rok v auguste, keď sa v denníku The New York Times objavila správa, podľa ktorej spravodajský portál dostal peniaze od amerického milionára Nevilla Roya Singhama, aby šíril „čínsku propagandu“. V polovici augusta bolo voči portálu vznesené obvinenie, ktoré NewsClick odmietol.
Od nástupu premiéra Módího k moci v roku 2014 sa viaceré médiá v Indii stali predmetom vyšetrovania kvôli údajne nelegálnemu financovaniu, čo vyvolalo obavy ohľadom slobody tlače v krajin
 

Copyright  © ČTK 2023