Vo štvrtok, 28. septembra 2023 sa vo Varšave uskutočnilo už po tretíkrát odovzdávanie cien medzinárodného televízneho festivalu Heart of Europe, na ktorom RTVS získala 2. miesto za krátky dokumentárny film Môj emigrant – Elena azvláštne uznanie za reláciu Čekyho hudobný labák v kategórii Deti a mládež. Dokumentárna séria Môj emigrant získala ocenenie aj na domácom poli v rámci 34. ročníka udeľovania najstarších filmových cien za filmovú a televíznu tvorbu IGRIC, ktorého záznam na obrazovkách odvysielala RTVS sobotu, 30. septembra na Dvojke.

Bratislava, 02. októbra 2023

Medzinárodný televízny festival Heart od Europe je iniciatívou Poľskej televízie, ktorá združuje verejnoprávne televízie zo strednej a východnej Európy a ponúka rozsiahlu prehliadku ich najnovšieho televízneho obsahu. Festival už tradične predstavuje najlepšie hrané filmy, celovečerné seriály, dokumentárne filmy, ako aj zábavné programy, programy pre deti a mládež a digitálne projekty vyrobené verejnoprávnymi televíziami z Poľska, Česka, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Chorvátska, Srbska, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny a Gruzínska.

V roku 2023 sa festival po veľkom úspechu predchádzajúcich ročníkov uskutočnil už po tretí raz. Diela prihlásené tvorcami televízií strednej a východnej Európy súťažili v 6 kategóriách: Celovečerný film a seriál, Dokumentárny film, Krátky dokumentárny film, Deti a mládež, Zábava, Digitálny film. Víťazov vybrala medzinárodná porota zložená zo zástupcov zúčastnených vysielateľov a vyhlásila ich počas slávnostného odovzdávania cien, ktoré sa uskutočnilo v záverečný deň festivalu, 28. septembra.Porota udelila celkovo dvanásť cien a dve špeciálne uznania v šiestich kategóriách. Okrem toho boli udelené aj dve špeciálne ceny.

V kategórii Krátky dokumentárny film bodovala prvá epizóda z dokumentárnej série RTVS Môj emigrant – Elena a z festivalu si odniesla 2. miesto. Môj emigrant je dokumentárna sedemdielna séria podľa námetu Ingrid Mayerovej o tom, ako emigrácia medzi rokmi 1968 a 1989 ovplyvnila životy ľudí v našej krajine i za jej hranicami. Konfrontáciou pohľadu emigrantov a ich blízkych, ktorí zostali žiť v Československu, skúma jednu z najzákladnejších otázok totalitného režimu – otázku osobnej slobody a jej hodnoty. Na rozdiel od súčasnosti, otázka odísť nebola v minulosti o slobodnom rozhodnutí vyskúšať si život vonku, získať vzdelanie a kedykoľvek sa vrátiť. Dokument skúma túto hraničnú situáciu, to, čo jej predchádzalo, aj to, čo prišlo po nej. Sériu dokumentov začala RTVS vysielať 11.9.2022.

Cenu za RTVS prevzala filmárska dvojica Jana Bučka Kovalčíková a Michal Fulier.

V kategórii Deti a mládež si zvláštne uznanie poroty odniesla hudobno-zábavná pesničková relácia pre deti Čekyho hudobný labák. Obľúbenárelácia na obrazovkách RTVS približuje rôzne hudobné žánre v spolupráci s deťmi a významnými slovenskými hudobníkmi. Šikovné malé slovenské talenty v spolupráci so známymi hudobnými odborníkmi vytvoria počas každej časti nové autorské piesne na autorské originálne texty. Výsledkom relácie je pieseň, takmer vždy na originálnu hudbu a text v rôznych žánroch. Deti sa podieľajú nielen na tvorbe, ale aj na interpretácii skladby.

Cenu za RTVS prevzal dramaturg Oliver Filan.

Kompletný zoznam víťazov všetkých súťažných kategórií je k dispozícii na stránke festivalu: The Winners of the 3th Heart of Europe International TV Festival (tvp.pl)

Cena IGRIC každý rok pripomína tvorcom, že ich práca má zmysel a nezastupiteľné miesto nielen v rozvoji národnej kultúry, ale aj v životoch každého z nás. V poradí už 34. ročník udeľovania najstarších národných cien za filmovú a televíznu tvorbu IGRICsa niesol v duchu citátu Nech ťa sila sprevádza!, známeho zo série Star Wars režiséra Georgea Lucasa. Organizátori všetkým oceneným ako aj slovenskej filmovej a televíznej tvorbe, želali: Nech Vás, mentálna, kreatívna, ale aj fyzická sila sprevádza na ceste krajinou filmu a fantázie!

V rámci 34. ročníka bolo ocenených množstvo filmov, pri ktorých sa RTVS spolupodieľala ako koproducent, medzi inými Jozef Mak, Piargy, Slúžka, Čierne na bielom koni a Tvoja zem. Tvorivú prémiu získala režisérka Jana Bučka Kovalčíková, za ostatnú televíznu a filmovú tvorbu za réžiu filmu Elena z dokumentárnej série Môj emigrant.