4. 10. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Sociálne platformy spoločnosti Meta sa snažia zaviesť pre užívateľov Instagramu a Facebooku v Európe predplatné v prípade, že nechcú reklamy. TASR o tom informuje na základe správy Reuters, ktorá sa odvoláva na dva zdroje oboznámené s touto záležitosťou.
Diskutuje sa o niekoľkých cenových plánoch, ale poplatok 10 eur mesačne sa ukazuje ako najpravdepodobnejší, povedal jeden z nich, zatiaľ čo druhý zdroj uviedol, že bude zavedený v najbližších mesiacoch.
Návrh je pokusom spoločnosti Meta splniť nariadenia Európskej únie (EÚ), ktoré môžu obmedziť jej schopnosť prispôsobovať reklamy užívateľom bez ich súhlasu a poškodia jej hlavný zdroj príjmov.
Ponuka výberu medzi bezplatným využívaním služieb, ale s reklamami, a predplatným bez reklám môže viesť k tomu, že užívatelia sa rozhodnú pre prvý model. To spoločnosti Meta umožní dodržať predpisy bez toho, aby to ovplyvnilo jej reklamné podnikanie.
Na mobilných zariadeniach by cena za jeden účet vyskočila na zhruba 13 eur, pretože Meta by zohľadňovala provízie účtované obchodmi s aplikáciami Apple a Google, uviedol druhý zdroj.
Na porovnanie, Netflix si účtuje za základné predplatné 7,99 eura mesačne, zatiaľ čo YouTube Premium stojí približne 12 eur a prémiová služba Spotify približne 11 eur.
Spoločnosť Meta dostala začiatkom tohto roka pokutu 390 miliónov eur od írskeho komisára pre ochranu osobných údajov, ktorý ju upozornil, že nemôže používať tzv. kontrakt ako právny základ na posielanie reklám užívateľom na základe ich online aktivity.






Ruskú novinárku Marinu Ovsiannikovovú, ktorá vlani v štátnej televízii protestovala proti vojne na Ukrajine, odsúdili v stredu v neprítomnosti na osem a pol roka väzenia za šírenie dezinformácií o ruskej armáde. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
"Súd odsudzuje Ovsiannikovovú na osem rokov a šesť mesiacov väzenia," uviedla moskovská prokuratúra. Ruská prokuratúra pôvodne žiadala pre novinárku deväť a pol ročné väzenie.
Ovsiannikovová (45) sa preslávila v marci 2022, keď vtrhla do televízneho štúdia počas živého vysielania správ a držala plagát proti vojne na Ukrajine. V stredu ju však odsúdili za iný protest z vlaňajšieho júla, keď na brehu rieky Moskva oproti Kremľu držala plagát, kde označila ruského prezidenta Vladimira Putina za vraha a jeho vojakov za fašistov.
V stredu sa na súdnom pojednávaní nezúčastnila, pretože ešte vlani ušla z Ruska spolu so svojou 11-ročnou dcérou. Počas vyšetrovania jej prípadu bola v domácom väzení.
Vo vyhlásení zverejnenom v utorok označila Ovsiannikovová obvinenia za absurdné a politicky motivované. Ruské úrady ju podľa jej slov chcú potrestať, pretože sa rozhodla nazvať veci pravým menom.
"Samozrejme nepriznávam vinu. Nepopieram nijaké zo svojich slov. Spravila som veľmi ťažké, no jediné správne rozhodnutie v mojom živote a už som za neho zaplatila dosť," uviedla novinárka.
Bývalá televízna reportérka štátnej televízie Pervyj kanal podnikla svoj protest pred televíznymi kamerami necelé tri týždne po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári.
Od začiatku invázie pritom ruské úrady vedú bezprecedentný zásah proti disentu, pričom ruské súdy už uväznili desiatky osôb, ktoré proti konfliktu vystúpili.






Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo veľvyslanca Moldavska v Moskve Liliana Dariija, aby mu tlmočilo protest proti údajnej "politicky motivovanej perzekúcií" ruskojazyčných médií v Moldavsku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Kišiňov v polovici septembra vyhostil šéfa moldavskej pobočky ruskej štátnej tlačovej agentúry Sputnik, ktorú Moldavsko obviňuje zo šírenia ruskej propagandy a dezinformácií.
Moskva v tejto súvislosti uviedla, že ide o súčasť prebiehajúcej kampane, ktorá sa usiluje o perzekúciu ruských médií v Moldavsku. Bez uvedenia bližších detailov dodala, že istým ľuďom, ktorí sa podieľajú na obmedzovaní slobodného prejavu a práv ruských novinárov v Moldavsku, bude zakázaný vstup do Ruska.
Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa zvýšilo napätie medzi Moskvou a Kišiňovom. Ako píše AFP, súčasná moldavská vláda, naladená proeurópsky, odsúdila ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine, ako aj údajné sprisahanie Moskvy s cieľom zosadiť vládu v Kišiňove.






Skupiny za práva LGBTQ+ ľudí v utorok privítali 60-dňový trest odňatia slobody, ktorý súd vo Švajčiarsku udelil spisovateľovi a krajne pravicovému publicistovi za zosmiešňovanie a ohováranie novinárky.
Verdikt vynesený v pondelok súdom v Lausanne sa týka švajčiarskeho novinára francúzskeho pôvodu Alaina Bonneta, ktorý publikuje pod menom Alain Soral.
Súd ho uznal za vinného z ohovárania, diskriminácie a podnecovania k nenávisti. Okrem trestu odňatia slobody Bonnet musí zaplatiť aj súdne poplatky a pokuty.
Bonnetov právnik Pascal Junod v utorok neodpovedal na otázku agentúry AP, či sa jeho klient plánuje odvolať.
Ku konaniu, za ktoré bol Bonnet odsúdený, došlo pred dvoma rokmi, keď vo videu zverejnenom na sociálnej sieti na Facebook kritizoval novinárku zo švajčiarskych novín Tribune de Geneve a 24 Heures Catherine Macherelovú. Označil ju za "tučnú lesbičku" a queer aktivistku, čo je podľa neho synonymom tvrdenia, že je psychicky nevyrovnaná.
Podľa prokurátora Érica Kaltenriedera tento Bonnetov výrok nebol len ohováraním, ale "sú to posolstvá" o tom, že obvinený cíti nenávisť k homosexuálom a pohŕda nimi.
Bonnet pred súdom uznal, že šlo z jeho strany o
"trochu jedovaté slová", pričom však súčasne ubezpečoval, že nie je „homofóbnym aktivistom, ako sa o tom verejnosť snaží presvedčiť prokuratúra".
Murial Waegerová, ktorá je jednou z riaditeliek lesbickej aktivistickej skupiny LOS, pre agentúru AP uviedla, že rozhodnutie súdu v kauze Bonnet je dôležitým okamihom pre spravodlivosť a práva LGBTQI ľudí vo Švajčiarsku.
Usvedčenie "Alaina Sorala je silným signálom, že homofóbna nenávisť nemôže byť v našej spoločnosti tolerovaná," spresnila.
Dodala, že verdikt nad novinárom a esejistom predstavuje míľnik v uplatňovaní opatrenia schváleného švajčiarskymi voličmi v roku 2020, ktoré zakazuje diskrimináciu ľudí na základe ich sexuálnej orientácie.
Bonnet v minulosti čelil viacerým obvineniam aj vo svojom rodnom Francúzsku - napr. v roku 2019 tam bol odsúdený na trest odňatia slobody za popieranie holokaustu, ktoré je v jeho vlasti kvalifikované ako trestný čin.

Copyright  © TASR 2023