13. 10. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Sociálna platforma X multimiliardára Elona Muska v stredu dementovala tvrdenia Európskej únie, podľa ktorých zlyháva v boji proti dezinformáciám šíriacim sa po vypuknutí bojov medzi Izraelom a Hamasom, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Generálna riaditeľka X Linda Yaccarinová v stredu v liste adresovanom komisárovi pre vnútorný trh Thierrymu Bretonovi vyhlásila, že platforma po útokoch Hamasu na Izrael "podnikla kroky na odstránenie alebo označenie desiatok tisíc príspevkov".
Eurokomisár Breton v utorok listom osobne žiadal Muska a Zuckerberga, majiteľa skupiny Meta, kam patrí aj Facebook alebo Instagram, aby do 24 hodín poskytli informácie o odstraňovaní nelegálneho obsahu a dezinformácií.
Breton má ako komisár pre vnútorný trh na základe Aktu o digitálnych službách (DSA) možnosť právne zasiahnuť proti digitálnym gigantom. DSA pre veľké platformy vstúpil do platnosti v auguste a zakazuje nelegálny obsah pod hrozbou pokút až do výšky šiestich percent celosvetového obratu spoločnosti.
Breton v liste Muskovi po útoku Hamasu na Izrael upozorňoval najmä na "násilný alebo teroristický obsah, ktorý sa evidentne šíri prostredníctvom vašej platformy".
Yaccarinovej list zverejnil korporátny účet platformy X, generálna riaditeľka ho neskôr sama zdieľala. V liste vyhlasuje, že platforma od vypuknutia násilností odstránila stovky účtov spojených s palestínskym militantným hnutím Hamas. Zároveň v ňom upozorňuje aj na odstránenie príspevkov obsahujúce násilné vyjadrovanie, zmanipulovaný obsah a vyobrazenia násilia.

Copyright  © TASR 2023

 






Ruského aktivistu Olega Orlova potrestali pokutou 250-tisíc rubľov (asi 2 350 eur) za kritiku vojny na Ukrajine a údajnú „diskreditáciu“ ruskej armády. Keďže Orlov už má 70 rokov, obžaloba napokon preňho žiadala finančný postih namiesto trestu odňatia slobody. Referuje o tom web news.sky.com.
Orlov napísal v novembri minulého roka článok, v ktorom uviedol, že Rusko pod vedením Vladimira Putina skĺzlo do fašizmu. Na začiatku súdneho procesu v tomto roku hrozili Orlovovi v prípade dokázania viny až tri roky väzenia. V stredu však prokurátori povedali, že namiesto toho sa uspokoja s pokutou 250-tisíc rubľov.




Ruská propagandistická tlačová agentúra Sputnik plánuje „presunúť pozornosť“ na Afriku a Áziu, ako aj na niektoré „spriatelené“ krajiny v Európe. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na The Insider, tvrdia to zdroje z prostredia Sputnika.
„Redakcie Sputnika vo východnej a západnej časti Európy zatvorili, s výnimkou Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Ale toto sú rozhlasové stanice a neexistujú žiadne samostatné webové stránky, ktoré by ich sprevádzali. Ďalšia redakcia v poradí čakajúca na zatvorenie je v Gruzínsku. Sputnik v Arménsku možno v blízkej budúcnosti zatvoria, ale zatiaľ fungujú normálne,“ povedal nemenovaný zdroj.
Ten taktiež uviedol, že niektorým zamestnancom bola ponúknutá možnosť zmeniť pobočky alebo pracovať na iných projektoch, ktoré riadi Russia Today vlastnica Sputnik.
Podľa zdrojov existuje veľa dôvodov na zatvorenie dcérskych spoločností agentúry, od vyslovene finančných dôvodov, keďže majetok a účty sú zmrazené a nie je možné vyplácať mzdy, až po technické dôvody. Okrem toho sú problémy so zamestnancami, pretože mnohí novinári, napríklad v Kazachstane a Kirgizsku, odmietajú „slúžiť ruskej propagandistickej mašinérii v jej boji proti Ukrajine“.
Z tohto dôvodu musí Russia Today presmerovať svoje zdroje a zamerať sa na krajiny v Afrike a Ázii, ako aj na ďalšie, ktoré sú považované za priateľské, ako napríklad Srbsko. Jeden zo zdrojov potvrdil, že Russia Today čoskoro prebuduje svoje televízne centrum a redakciu spravodajstva v Moskve na vysielanie v srbskom jazyku. Rádio Sputnik začalo 2. októbra vysielať v Libanone v arabčine, pričom vysiela na frekvencii, ktorú predtým používala arabská služba BBC Radio. Sputnik tiež rozširuje svoje vysielanie v rámci Ruska a na okupovaných územiach Ukrajiny.


 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.