30. 11. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ministerstvo kultúry (MK) SR nebude v roku 2023 pokračovať v dotačnom programe, ktorý mal rozvíjať a podporovať mediálnu výchovu a boj proti dezinformáciám. Prostriedky, ktoré boli na program určené, chce využiť napríklad na dofinancovanie strechy Reduty či prevádzky Univerzitnej knižnice v Bratislave (UKB). TASR o tom informovali z rezortu.
"Vzhľadom na dnešný neskorý dátum a na skutočnosť, že dotáciu je možné poskytnúť len na projekt alebo jeho časť, ktorá je zrealizovaná v roku 2023, môže byť čerpanie poskytnutej dotácie problematické. Keďže hrozí, že by finančné prostriedky účelovo určené na poskytnutie uvedených dotácií nebolo možné použiť, z časových dôvodov na daný účel, ministerstvo hľadalo iné spôsoby ich efektívneho využitia," vysvetlil rezort. Podotkol, že zmena účelu podlieha súhlasu Ministerstva financií (MF) SR.
MK SR navrhuje presunúť prostriedky na dofinancovanie strechy Reduty v hodnote 258.000 eur, ktoré bolo pôvodne rozpočtované v roku 2024. "Týmto by sa uvedená investícia ukončila stavebne aj administratívne v roku 2023 a pomohlo by to rozpočtu 2024. Uvedené bude mať istú podporu na MF SR," ozrejmilo ministerstvo. Zvyšné prostriedky zvažuje využiť na dofinancovanie bežnej prevádzky UKB, a to maximálne do sumy 200.000 eur. "Momentálne sa hľadá riešenie, aby dofinancovanie bežnej prevádzky UKB bolo vykonané presunom finančných prostriedkov medzi UKB a inými rozpočtovými organizáciami," priblížil rezort s tým, že zvažuje dofinancovanie aj ďalších knižníc.
Vysvetlil, že pôvodne bolo na dotačný program vyčlenených 400.000 eur, pričom skutočná suma pre plánované aktivity, tak ako ich schválila určená komisia ešte v predošlom volebnom období, bola iba 200.000 eur. "Ministerstvo kultúry by tak dokázalo, pri zmene účelu čerpania, minúť značne vyššiu sumu, ako bolo schválené, dokonca je pravdepodobné, že dokáže minúť aj celú sumu pridelených finančných prostriedkov," podotklo.
Nový dotačný program, ktorý mal podporovať a rozvíjať mediálnu výchovu a bojovať proti dezinformáciám, oznámila v auguste vtedajšia ministerka kultúry Silvia Hroncová.






Moskovská prokuratúra postúpila okresnému súdu Basmannyj trestné konanie týkajúce sa šírenia "fejkov" o ruskej armáde, ktoré sa začalo proti ukrajinskej speváčke krymskotatárskeho pôvodu Susane Džamaladinovovej, známej ako Džamala. Zároveň na ňu vydal v jej neprítomnosti zatykač, informovala v stredu agentúra AFP.
Džamala podľa prokuratúry 4. apríla 2022, keď bola mimo územia Ruskej federácie, zverejnila na sociálnej sieti príspevok "obsahujúci zámerne nepravdivé informácie o akciách ruských ozbrojených síl počas špeciálnej vojenskej operácie". Prokuratúra tvrdí, že speváčka bola motivovaná "nenávisťou" voči ruskej armáde a ak vkročí do Ruska, bude zadržaná.
Ruské médiá minulý týždeň oznámili, že v októbri 2023 ruské ministerstvo vnútra zaradilo Džamalu na zoznam hľadaných osôb za šírenie "falošných správ" o ruskej armáde.
Džamala vyhrala v roku 2016 pesničkovú súťaž Eurovízia so svojou piesňou "1944" o deportácii Tatárov z jej rodného Krymu sovietskym režimom. Ruskí predstavitelia už vtedy tvrdili, že skladba je príliš politická a porušuje pravidlá súťaže.
Po tom, čo Rusko vlani vo februári spustilo na Ukrajinu inváziu, ktorú nazýva špeciálnou vojenskou operáciou, bolo zo súťaže vylúčené. Za kritiku invázie boli odvtedy v Rusku trestne stíhané tisíce ľudí.






Európska spotrebiteľská organizácia BEUC a jej členské organizácie z 19 krajín Európskej únie (EÚ) podali sťažnosť na spoločnosť Meta v súvislosti s jej platobným modelom pre sociálne siete Facebook a Instagram. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.
Americká spoločnosť dáva používateľom na výber, či súhlasia s používaním svojich osobných údajov alebo draho platia za služby, čo je neférový prístup, uviedla BEUC vo štvrtok. Jej 19 členov preto podalo spoločnú sťažnosť európskej sieti orgánov na ochranu spotrebiteľa.
Meta reagovala na zákaz týkajúci sa personalizovanej reklamy v EÚ bez výslovného súhlasu zavedením možnosti predplatného bez reklám, ale s plateným predplatným pre svoje platformy. Od novembra môžu používatelia zaplatiť mesačný poplatok vo výške najmenej 9,99 eura, ak nechcú, aby sa im na Facebooku a Instagrame zobrazovali reklamy. Iba tí, ktorí personalizované reklamy akceptujú, môžu siete naďalej používať bezplatne. Sťažovatelia to označili za "agresívny prístup" v zmysle európskeho práva na ochranu spotrebiteľov.
Meta vytvára pocit naliehavosti a tlačí spotrebiteľov k rozhodnutiu, ktoré možno nechcú urobiť, priblížila BEUC. Za klamlivý považuje aj spôsob ponuky spoplatnenia.
"Mnohí spotrebitelia si pravdepodobne myslia, že keď sa rozhodnú pre platené predplatné, získajú možnosť šetrnú k ich súkromiu s menším počtom sledovaní a profilovania," uviedla BEUC. V skutočnosti by sa však ich údaje podľa organizácie stále zhromažďovali a používali na iné účely ako na reklamu.

Copyright  © TASR 2023




 



Americká speváčka Taylor Swift je najhranejšou umelkyňou streamovacej služby Spotify v roku 2023. V priebehu terajšieho roka zaznamenala prostredníctvom tejto služby 26,1 miliardy streamov. Zosadila tak z pomyselného trónu portorického latino-trapového a reggaetonového speváka Bad Bunnyho, ktorý bol na 1. mieste tri roky po sebe.
V rámci tohto roka je Bad Bunny na druhom mieste, nasleduje The Weeknd na treťom, Drake na štvrtom a regionálny mexický hudobník Peso Pluma na piatom. Pre Bad Bunnyho to však nie je až taká zlá správa, keďže jeho album „Un Verano Sin Ti“ z roku 2022 bol druhý rok po sebe najstreamovanejším albumom na Spotify, keď zaznamenal 4,5 miliardy celosvetových streamov. V tejto kategórii je „Midnights“ od Taylor Swift na druhom mieste a „SOS“ od SZA na treťom. Všetky tri albumy vyšli minulý rok.







Excentrický miliardár Elon Musk vulgárne skritizoval inzerentov, ktorí opustili jeho sociálnu sieť X, kedysi známu ako Twitter. Na podujatí v New Yorku obvinil tieto spoločnosti, že sa spojili v reklamnom bojkote, aby ho vydierali. „Dajte sa vypchať,“ povedal za použitia vulgarizmu Musk v rozhovore. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Niektoré firmy pozastavili inzerciu na X pre obavy z rastúceho antisemitizmu v čase vojny v Pásme Gazy, vrátane jedného príspevku od samotného Muska. Inzerentov tiež už dlhšie znepokojujú nenávistné prejavy či príspevky extrémne orientovaných skupín.
Muskova odpoveď bola na otázku o reklamnom bojkote spoločností ako Disney, Apple a Comcast, ktorá spôsobila rozruch na stretnutí lídrov zo sveta obchodu, politiky a kultúry. „Nechcem, aby inzerovali. Ak ma niekto bude vydierať s reklamou alebo peniazmi, dajte sa vypchať,“ povedal Musk na samite DealBook novín New York Times, pričom nadávku viackrát zopakoval. „Hej, Bob, ak si v publiku, tak sa cítim,“ odkázal zrejme šéfovi Disney Bobovi Igerovi, ktorý na samite rečnil tiež.
Miliardár tiež vyhlásil, že by inzerenti mohli zabiť X. „Tento reklamný bojkot spôsobí, že spoločnosť zabije,“ povedal a dodal, že „celý svet bude vedieť, že inzerenti zabili spoločnosť a my to veľmi podrobne zdokumentujeme."
V miestnosti bola v tom čase aj výkonná riaditeľka X Linda Yaccarino, ktorej úlohou je okrem iného priviesť inzerentov na platformu. Tam medzičasom zverejnila Muskov „úprimný rozhovor“ a povedala, že „X stojí na jedinečnej a úžasnej križovatke Slobodného prejavu a Hlavnej ulice – a komunita X je silná a je tu, aby vás privítala“ .
Pani Yaccarino odvtedy znova zverejnila to, čo nazvala jeho „úprimný rozhovor“ a pridala svoj pohľad na reklamu, že X stojí na jedinečnej a úžasnej križovatke slobodného prejavu a hlavného prúdu „a komunita X je silná a je tu, aby vás privítala“ .
Podľa BBC nie je jasné, ako Muskove komentáre privedú inzerentov späť. Firma je silne závislá na ich peniazoch, hoci nie je jasné, aká časť príjmov X v súčasnosti pochádza z reklám, pretože je teraz súkromnou spoločnosťou a už nezverejňuje štvrťročné správy.
Musk, ktorý vlastní aj automobilku Tesla a vesmírnu spoločnosť SpaceX, sa v stredu ospravedlnil za svoj príspevok, v ktorom zdanlivo podporil antisemitskú konšpiračnú teóriu, a povedal, že „to môže byť doslova najhoršia a najhlúpejšia vec, ktorú som kedy urobil“. Miliardár pred pár dňami navštívil Izrael.



 

SITA a.s Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.