14. 12. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu zdôraznili, že treba aktualizovať pravidlá EÚ týkajúce sa geografického blokovania s cieľom posilniť jednotný digitálny trh a lepšie reagovať na očakávania spotrebiteľov. Informuje o tom spravodajca TASR.
Správa, ktorú podporilo 376 poslancov, proti bolo 111 a 107 sa zdržalo hlasovania, zdôrazňuje, že tento krok je potrebný vzhľadom na zrýchlenú digitálnu transformáciu a nárast online nakupovania v posledných rokoch. Súčasné pravidlá umožňujú spotrebiteľom nakupovať online a cezhranične pristupovať k službám bez obmedzenia, podľa EP sa však pravidlá musia uplatňovať v plnej miere a zostávajúce prekážky treba odstrániť.
Súčasné pravidlá sa nevzťahujú na konkrétne digitálne služby, ktoré ponúkajú obsah chránený autorským právom (ako sú elektronické knihy, hudba, softvér a online hry).
Cezhraničné doručovanie, ktoré nie je podľa nariadenia povinné, zostáva pre spotrebiteľov problémom, ktorý má vplyv na 50 percent nákupných transakcií online. Poslanci preto vyzvali Európsku komisiu a členské štáty, aby uľahčili prístup spotrebiteľov k službám cezhraničného dodávania balíkov a podporili zníženie nákladov na cezhraničnú prepravu.
V reakcii na obmedzené zlepšenia cezhraničného prístupu k online katalógom audiovizuálneho obsahu a živých športových podujatí poslanci zdôraznili význam modernizácie audiovizuálneho sektora s cieľom splniť očakávania spotrebiteľov, pokiaľ ide dostupnosť, cenovú dostupnosť, flexibilitu a kvalitu obsahu.
Zákonodarcovia chcú väčšiu dostupnosť cezhraničných katalógov a cezhraničný prístup a vyhľadateľnosť športových podujatí prostredníctvom streamingových služieb. Osobitne chcú, aby eurokomisia a členské štáty posúdili všetky možnosti na zníženie výskytu nespravodlivých a diskriminačných prekážok geografického blokovania a zvážili potenciálny vplyv tejto skutočnosti na existujúce obchodné modely a na financovanie kreatívneho priemyslu.
Poľská europoslankyňa a spravodajkyňa pre túto oblasť Beata Mazureková uviedla, že EP zdvojnásobuje svoje úsilie a boj proti cenovej diskriminácii a chce uľahčiť prijímanie alebo zabezpečovanie cezhraničného doručovania.
"Je načase splniť požiadavky občanov a uľahčiť im prístup k filmom, seriálom a športovým podujatiam v ich rodnom jazyku. Komisia by mala starostlivo posúdiť aktualizáciu súčasných pravidiel a poskytnúť potrebnú podporu audiovizuálnemu sektoru," uviedla Mazureková v správe pre médiá.


Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na chvíľu "stratil reč", keď bol konfrontovaný s verziou seba samého - vytvorenou umelou inteligenciou (AI). Informovala o tom agentúra Reuters v správe z Putinovej výročnej tlačovej konferencie, ktorá tentoraz trvala viac ako štyri hodiny.
"Vladimir Vladimirovič, dobrý deň, som študent Petrohradskej štátnej univerzity. Chcem sa spýtať: je pravda, že máte veľa dvojníkov?" spýtal sa dvojník v deepfake videu, ktoré vyvolalo smiech medzi divákmi v sále, kde sa konala tlačová konferencia.
V rámci doplňujúcej otázky sa dvojník zaujímal o to, ako Putin vníma "nebezpečenstvo, ktoré umelá inteligencia a neurónové siete prinášajú do našich životov".
Putin po krátkom zaváhaní priznal, že "dvojník" sa mu azda aj podobá výzorom i hlasom, ale následne dodal: "Len jeden človek sa mi musí podobať a hovoriť mojím hlasom, a to budem ja".
Na záver v odpovedi vyslovenej s úškrnom v žoviálnom tóne, Putin dodal: "Mimochodom, toto je môj prvý dvojník".
Reuters pripomenul, že najmä v západných médiách sa opakovane objavujú špekulácie, že Putin má kvôli údajným zdravotným problémom jedného alebo viacerých dvojníkov, ktorí ho zastupujú na niektorých verejných vystúpeniach. Kremeľ to však popiera a tvrdí, že prezidentov zdravotný stav je výborný.
Problematiky AI sa týkala aj otázka osemročnej Ariny, ktorá sa Putina spýtala, či sa treba báť robotov a či môžu nahradiť ju, jej babičku a mamu. "Babičku nikto nenahradí," ubezpečil ju Putin. Vývoj umelej inteligencie však podľa neho nemožno spomaliť, doplnila britská stanica BBC.
Putin sa vo štvrtok po prvýkrát od začiatku invázie na Ukrajinu stretol s novinármi a prostredníctvom videokonferencie odpovedal aj na otázky radových ruských občanov.
V rámci štvorhodinového telemostu napr. ubezpečoval, že ďalšia vlna mobilizácie kvôli vojne na Ukrajine sa zatiaľ neplánuje;
oznámil, že vojna na Ukrajine sa skončí, keď Rusko dosiahne svoje ciele: "denacifikáciu a demilitarizáciu" Ukrajiny.
Zopakoval, že žoldnieri súkromných vojenských spoločností by mali mať rovnaké výhody ako riadny vojenský personál a tvrdil, že pozícia ruskej armády na frontoch Ukrajiny sa zlepšuje.
Prisľúbil tiež, že na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny bude investovať viac ako bilión rubľov ročne. Zároveň hovoril o hospodárskej obnove týchto území.
Avizoval, že Rusko bude naďalej dodávať plyn do Európy; vyslovil názor, že blízkovýchodný konflikt by sa mal vyriešiť vytvorením palestínskeho štátu s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme.
Reagoval aj na dohady, ktoré sa v Rusku objavili a týkajú sa prístupu žien k interrupciám: uviedol, že umelé prerušenie tehotenstva nikto nezakazuje. Zdôraznil, že práva a sloboda žien musia byť rešpektované, ale pripomenul aj tradičné ruské hodnoty, medzi ktoré - podľa neho - patrí aj veľká rodina.
Pokiaľ ide o v Rusku zadržiavaných amerických občanov Evana Gershkovicha a Paula Whelana, podľa Putina by mohli byť vrátení domov, ak USA predložia ponuku, ktorá bude Rusku vyhovovať.
Šéf Kremľa sa venoval aj ekonomickej a sociálnej situácii v Rusku. Britská stanica BBC uviedla, že sa napr. ospravedlnil za rastúce ceny vajec na ruskom trhu, ktoré podľa neho súvisia so "zlyhaním vlády" a rastúcimi príjmami obyvateľstva.

Copyright  © TASR 2023

 








Moskovský súd vo štvrtok odmietol ďalšie odvolanie reportéra novín Wall Street Journal Evana Gershkovicha obvineného zo špionáže. Novinár sa odvolával voči novembrovému rozhodnutiu súdu o predĺžení jeho väzby, kde musí teraz zotrvať prinajmenšom do 30. januára.
Americká veľvyslankyňa v Rusku Lynne Tracy sa zúčastnila na štvrtkovom pojednávaní. „Evanovo utrpenie sa teraz natiahne na viac ako 250 dní. Jeho život bol pozastavený na viac ako osem mesiacov za zločin, ktorý nespáchal,“ povedala neskôr novinárom s tým, že je neprijateľné, „že sa ho ruské úrady rozhodli použiť ako politickú figúrku“.
Tridsaťdvaročného Američana zatkli v marci v Jekaterinburgu a odvtedy ho v Moskve držia vo vyšetrovacej väzbe, ktorú mu už niekoľkokrát predĺžili. Zadržiavajú ho v moskovskej väznici Lefortovo, ktorá je známa svojimi drsnými podmienkami.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) Gershkovicha obvinila zo snahy získať tajné informácie o ruskej továrni na zbrane. Je prvým reportérom amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže. On, jeho zamestnávateľ aj americká vláda obvinenia odmietajú.
Gershkovichov prípad je zahalený tajomstvom. Ruské úrady nešpecifikovali, aké - ak nejaké - dôkazy zhromaždili na podporu obvinení zo špionáže. Analytici poukazujú na to, že Moskva môže využívať uväznených Američanov na vyjednávanie počas prudkého nárastu americko-ruského napätia v súvislosti s vojenskou operáciou Kremľa na Ukrajine.





Technologická spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook a Instagram, spustila svoju platformu Threads už aj v Európskej únii (EÚ). Meta uviedla Threads do sveta ešte v júli, ako konkurenciu sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter známej teraz aj ako X, ale pre prísne pravidlá týkajúce sa veľkých technologických spoločností a ochrany dát tak v Únii urobiť nemohla. Sprístupnenie pre európsky trh na Threads vo štvrtok oznámil šéf Meta Mark Zuckerberg s tým, že víta nových používateľov z Európy. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Meta dúfa, že sprístupnenie Threads v EÚ obnoví záujem o platformu, ktorá v prvom týždni od uvedenia získala viac ako 100 miliónov používateľov, ale napokon mnohých aj stratila.
Hovorca Meta uviedol, že od júlového spustenia Threads prešla výraznými vylepšeniami. To zahŕňa väčšiu interoperabilitu s Instagramom. „Od dnešného dňa si ľudia v EÚ môžu vybrať, či si vytvoria profil Threads, ktorý je prepojený s ich účtom na Instagrame – čo znamená, že získajú rovnaké skúsenosti ako všetci ostatní na svete - alebo budú používať Threads bez profilu,“ uviedol hovorca.
Vydanie nových funkcií pomohlo Threads získať mnohých používateľov späť. Platforma však zostáva menej populárna ako X a má oveľa menej používateľov ako TikTok alebo iné služby Meta Instagram a Facebook.



 

SITA a.s Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Vedeniu Európskej aliancie tlačových agentúr sa nepodarilo presadiť zmenu stanov, ktorá mala umožniť ľahšie vylúčenie členov, aj povinné zastúpenie žien v predstavenstve. Mimoriadne valné zhromaždenie sa nezhodlo na žiadnom návrhu.
Ruská agentúra TASS zároveň zostáva v aliancii s pozastaveným členstvom, o ktorom sa rozhodlo už vlani v máji. Na prijatie zmeny stanov chýbal jediný hlas.
Potrebné boli tri štvrtiny hlasov prítomných delegátov, teda 18. Podľa účastníkov zasadnutia v tajnom hlasovaní bolo za pozmeňujúci a doplňujúci návrh 17 agentúr a proti sedem.
„TASS tak zostáva suspendovaným členom bez obmedzenia termínu,“ povedal generálny sekretár Alexandru Ion Giboi, ktorý hlasovanie riadil.
Suspendovaný člen platí príspevky (4000 švajčiarskych frankov za rok), ale nesmie sa zúčastniť na hlasovaní


Copyright  © ČTK 2023