10. 12. 2023

Európskym filmom roka je dráma Anatómia pádu

Európskym filmom roka je dráma 
EFA: Európske filmy i komédie v silnej zostave - Art and History Magazine
Anatómia pádu


Cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) za najlepší film získala dráma Anatómia pádu francúzskej režisérky Justine Trietovej. Film úplne ovládol dnešný ceremoniál v Berlíne a Triet získala aj cenu za najlepšiu réžiu a najlepší scenár, ktorý napísala spolu s Arthurom Hararim. O titul najlepšieho európskeho filmu sa uchádzala aj dráma Poľskej režisérky Agnieszky Holland Hranica Poľskej režisérky Agnieszky Holland. Film, ktorý koprodukovali Poľsko, Česká republika, Francúzsko a Belgicko, však nomináciu nezískal.


Trietova Anatómia pádu zvíťazila v konkurencii Holandská hranica, komédia fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho Karaoke Blues, Io capitano (Som kapitán) talianskeho režiséra Mattea Garroneho a Zóna záujmu britského režiséra Jonathana Glazera, za ktorú britský režisér Jonathan Glazer získal Grand Prix na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Anatómia pádu dominovala aj filmovému festivalu v Cannes, kde režisér získal Zlatú palmu za najlepší film.

Film rozpráva príbeh spisovateľky Sandry, ktorá sa ocitne v podozrení, že stojí za smrťou svojho manžela Samuela. Okrem toho počas vyšetrovania vyjdú najavo podrobnosti o búrlivom spolužití páru.

Berlínsky úspech filmu Anatómia pádu podčiarkuje aj cena pre najlepšiu európsku herečku, ktorú získala Nemka Sandra Hüller. Za výkon v tejto dráme ju ocenila Akadémia. Akadémia vybrala Madsa Mikkelsena z Dánska za najlepšieho herca za hlavnú úlohu v historickej dráme režiséra Nikolaja Arcela.

Holland sa tiež uchádzal o najlepšiu réžiu za Trietov film The Border. Film, ktorý koprodukovala producentka Šárka Cimbalová, Česká televízia a Štátny kamerový fond, sa zameriava na dramatické osudy utečencov na poľsko-bieloruskej hranici a ich snahu dostať sa do Európskej únie za lepším životom. Holandsku sa tiež nepodarilo vyhrať sekciu Najlepší európsky scenár, ktorý vyhral aj Triet.

EFA bola prvá, ktorá dnes večer vyhlásila cenu za najlepší dokumentárny film, ktorým boli Sestry z dymovej sauny estónskej režisérky Anny Hintsovej. Hints už získala cenu na filmovom festivale Sundance za dokument, ktorý je koprodukciou medzi Estónskom, Francúzskom a Islandom.




















Cenu Prix Fipresci za objav roka získala dráma Ako mať sex britskej režisérky Molly Manning Walker. Tento rok bola s filmom úspešná na filmovom festivale v Cannes vo Francúzsku, kde zvíťazila v sekcii venovanej inovatívnym dielam menej známych tvorcov.

Cenu za najlepší animovaný film získal španielsky režisér Pablo Berger za film Robot Dreams, ktorý je známy pod českým festivalovým názvom Pes a jeho priateľ robot. Maďarsko-slovenské postapokalyptické sci-fi Biele plastové nebo, ktoré bolo nominované aj na ocenenie, neuspelo.

Európske filmové ceny sú považované za jedny z najprestížnejších ocenení vo filmovom priemysle, pričom kritici ich porovnávajú s americkými Oscarmi. O víťazoch hlasovalo 4600 2021 členov EFA vrátane hercov, režisérov, kritikov, novinárov, vizážistov a scenáristov.

Prehľad víťazov v hlavných kategóriách:

Najlepší film: Anatómia pádu – réžia Justine Trietová

Najlepšia réžia: Justine Trietová – Anatómia pádu

Najlepší herec: Mads Mikkelsen – Bastard

Najlepšia herečka: Sandra Hüllerová – Anatómia pádu

Najlepší scenár: Justine Trietová a Arthur Harari – Anatómia pádu

Najlepší dokument: Sestry z dymovej sauny – réžia Anna Hintsová

Objav roka: Ako mať sex – réžia Molly Manningová Walkerová
 
Zdroj: ČTK