12. 12. 2023

Stanovisko ÚŠP v súvislosti s medializovanými informáciami o úmrtí JUDr. Ľ. K.

Stanovisko ÚŠP v súvislosti s medializovanými



 informáciami o úmrtí JUDr. Ľ. K.

Stanovisko Úradu špeciálnej prokuratúry v súvislosti s medializovanými informáciami ohľadom úmrtia JUDr. Ľ. K., ktorý bol trestne stíhaný v trestnej veci mediálne známej pod označením Dobytkár, je potrebné zdôrazniť, že predmetom výkonu dozoru prokurátora nad zachovávaním zákonnosti v prípravnom konaní nie je poskytovanie zdravotnej starostlivosti obvineným osobám vo výkone väzby. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je v pôsobnosti Zboru väzenskej a justičnej stráže.
V tejto súvislosti je tiež potrebné doplniť, že podanie manželky menovaného obvineného, ktorým sa domáhala prešetrenia správnosti postupu v súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti jej manželovi vo výkone väzby bolo tunajšou prokuratúrou postúpené Krajskej prokuratúre Bratislava na vecné vybavenie.
Zároveň je potrebné konštatovať, že na otázku novinárky Lenky Dale z týždenníka Plus 7 dní z augusta 2022, ktorá sa týkala toho, že manželka obvineného JUDr. Ľ. K., počas jeho hospitalizácie pre ochorenie Covid 19, nemala žiadne informácie o zdravotnom stave svojho manžela z dôvodu, že od manžela nemala splnomocnenie, nakoľko prokurátor nedal súhlas na návštevu notára u menovaného obvineného vo výkone väzby, je potrebné dôrazne uviesť, že menovanej novinárke bola poskytnutá odpoveď, že obvinený JUDr. Ľ. K. ani v jednom z troch prípadov nežiadal osvedčiť svoj podpis na splnomocnení pre manželku za účelom sprístupnenia údajov z jeho zdravotnej dokumentácie; žiadosť o návštevu notára za účelom osvedčenia jeho podpisu na splnomocnení nebola odôvodnená konkrétnymi skutočnosťami, ktorých sa malo uvedené splnomocnenie týkať, resp. v jednom prípade bola žiadosť odôvodnená potrebou zabezpečenia činností, súvisiacich s podnikateľskou činnosťou menovaného obvineného. Vzhľadom na skutočnosť, že menovaný obvinený bol treste stíhaný pre legalizáciu príjmov z trestnej činnosti v súvislosti s jeho podnikateľskou činnosťou, súhlas na návštevu notára nebol prokurátorom udelený.
Tieto informácie však menovaná novinárka nezverejnila.
Medializované spájanie úmrtia obvineného JUDr. Ľ. K. vo výkone väzby s neudelením súhlasu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na návštevu notára je uvádzaním nepravdivých skutočnosti a hrubým zavádzaním verejnosti.


Zdroj: TASR