14. 3. 2024

TV Markíza prinesie tri duely prezidentských kandidátov a volebnú noc s využitím virtuálnej reality a v najmodernejšom grafickom obale

 TV Markíza prinesie tri duely prezidentských kandidátov a volebnú



 noc s využitím virtuálnej reality a v najmodernejšom grafickom obale

Volebné výsledky budú divákom prvý raz v slovenskej histórii odprezentované prostredníctvom virtuálnej reality a real-time 3D grafiky zasadenej do skutočného vonkajšieho priestoru.


Televízia Markíza pripravuje bohatý informačný servis k blížiacemu sa prvému kolu prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. marca 2024. Predchádzať mu budú tri atraktívne diskusné duely prezidentských kandidátov s názvom Prezident 2024: Predvolebná diskusia.

„Na základe projektu, ktorý sme predložili Rade pre mediálne služby ešte v prvej polovici februára, sme do diskusných duelov pozvali šiestich najúspešnejších kandidátov. Do jednotlivých relácií budú rozdelení podľa priemeru prieskumov preferencií dvoch rešpektovaných agentúr FOCUS a AKO za obdobie od 1. februára do   15. marca 2024. Vysielanie diskusií začíname od kandidátov s nižšími preferenciami po kandidátov s najvyššími preferenciami,“ vysvetľuje Michal Kratochvíl, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky skupiny Markíza.

Plán vysielania duelov Prezident 2024: Predvolebná diskusia:

·         v nedeľu 17. marca 2024 o 13:00 hod. – dvaja kandidáti, ktorí sa podľa prieskumov umiestnili na piatom a šiestom mieste – moderuje Martin Prôčka

·         v pondelok 18. marca 2024 o 17:00 hod. - dvaja kandidáti, ktorí sa podľa prieskumov preferencií umiestnili na treťom a štvrtom mieste – moderuje Gabriela Kajtárová

·         v pondelok 18. marca 2024 o 20:30 hod., hlavná diskusná relácia – dvaja kandidáti, ktorí sa podľa prieskumov umiestnili na prvom a druhom mieste – moderuje Michal Kovačič


Všetci kandidáti dostanú rovnaké základné tematické okruhy, na základe ktorých bude prebiehať diskusia s otázkami kladenými moderátorom alebo moderátorkou. Každý z kandidátov bude mať k dispozícii rovnaký 20-minútový časový priestor strážený časomierou, naživo dostupnou divákom aj kandidátom v štúdiu, a na záver diskusie možnosť počas jednej neprerušovanej minúty samostatne prezentovať svoj volebný program, resp. osloviť svojich voličov.

V prípade odstúpenia kandidáta, alebo v prípade odmietnutia účasti v diskusnej relácii bude uplatnený tzv. inštitút prázdneho kresla, v prípade neúčasti oboch kandidátov bude relácia zrušená. Čas zostáva rovnaký pre všetkých, bez ohľadu na počet diskutujúcich.

„Zároveň v pondelok 18. marca 2024 pripravujeme na spravodajskom portáli TVNOVINY.sk špeciálne živé vysielanie. Zachytíme v ňom príchody jednotlivých prezidentských kandidátov do TV Markíza, online reláciou bude v externom štúdiu pred televíziou Markíza sprevádzať Martin Prôčka so svojimi hosťami, na našom webe budeme vysielať aj všetky diskusie s kandidátmi,“ avizuje Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva TV Markíza.

V sobotu 23. marca 2024 o 20:30 hod. odštartuje na obrazovkách TV Markíza priamy prenos mimoriadnej relácie s názvom Prezident 2024: Volebná noc. Moderátor Michal Kovačič privíta v štúdiu Televíznych novín atraktívnych hostí, ktorí budú počas celej volebnej noci analyzovať a komentovať výsledky prvého kola prezidentských volieb. Redaktori a redaktorky spravodajstva sa budú naživo hlásiť z volebných centrál prezidentských kandidátov s aktuálnymi informáciami a prvými reakciami.

Diváci sa môžu tešiť na nielen informačne, ale aj vizuálne bohatý päťhodinový televízny maratón. „Vynaložili sme naozaj veľké úsilie, aby diváci dostali všetky informácie prostredníctvom absolútne najmodernejšieho grafického obalu, ktorý súčasná televízna technológia umožňuje. Volebnú noc tiež zatraktívnime viacerými zaujímavými obsahovými novinkami, ktoré budú mať na Slovensku úplnú premiéru, skutočne je sa na čo tešiť,“ konštatuje Michal Kratochvíl.

Z druhého štúdia bude do vysielania vstupovať redaktor Adel Ghannam, ktorý bude divákom TV Markíza prezentovať priebežné výsledky volieb prostredníctvom špeciálnej mapy Slovenska, ktorá sa bude zafarbovať podľa toho, kto v danom okrese vyhráva. Diváci tak budú môcť naživo sledovať, ktorý kandidát v danom momente vedie v ktorom okrese. „Zároveň budeme spracovávať informácie a reakcie zo sociálnych sietí, ktoré Adel priebežne odprezentuje divákom,“ upresňuje Tibor Mattyašovský.

Priamo spred Prezidentského paláca v Bratislave sa budeme počas celej noci spájať s moderátorkou Zuzana Čimová, ktorá divákom prvý raz v slovenskej histórii odprezentuje výsledky volieb prostredníctvom prepojenia virtuálnej reality a real-time 3D grafiky so skutočným vonkajším priestorom.

Deň po voľbách, v nedeľu 24. marca 2024 o 09:55 hod. odvysiela TV Markíza ďalšiu mimoriadnu reláciu s názvom Prezident 2024: Víťazi volieb, ktorú bude taktiež moderovať Zuzana Čimová. Voľbám a ich výsledkom sa budú venovať aj večerné Televízne noviny a nepretržite tiež spravodajský portál TVNOVINY.sk.

Aby všetci kandidáti dostali rovnaký priestor a šancu na prezentáciu, prinášajú Televízne noviny a web TVNOVINY.sk od 26. februára 2024 prezidentský špeciál. Ten pripravuje reportérka Martina Töröková a postupne v ňom predstavuje v špeciálnych reportážach všetkých jedenásť kandidátov na miestach, ktoré obľubujú a cítia sa tam dobre. Snahou je ukázať kandidátov v ich prirodzenom prostredí. Čelia však aj politickým či osobnejším otázkam.

V prípade, že prezident nebude zvolený v prvom kole volieb sa druhé kolo uskutoční 6. apríla 2024 a pokračovať bude aj špeciálne volebné vysielanie TV Markíza.