16. 3. 2024

Vysokoškolská študentská rada podporuje úsilie študentstva, ktoré vyjadrilo nesúhlas s vládnou predstavou o verejnoprávnych médiách

Vysokoškolská študentská rada podporuje úsilie študentstva, ktoré vyjadrilo nesúhlas s vládnou predstavou 






o verejnoprávnych médiách





Študenti žurnalistiky Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Univerzity Komenského v Bratislave vyjadrili nesúhlas s predstavami súčasnej vlády o budúcnosti verejnoprávnych médií. Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) ich úsilie podporuje. „Táto iniciatíva sa rodí z hlbokého presvedčenia o dôležitosti nezávislosti a slobody médií ako kľúčových pilierov demokratickej spoločnosti. V ich spoločnom vyhlásení je jasne deklarované, že sloboda prejavu, rozmanitosť spoločnosti, tolerancia a súdržnosť sú základné hodnoty, ktoré by mali byť chránené a podporované verejnoprávnymi médiami,“ uvádza ŠRVŠ. Zástupcovia študentstva zdôraznili potrebu aktívnej účasti študentov vo verejnej diskusii i toho, aby vyjadrili svoje názory na otázky, ktoré ovplyvňujú spoločnosť.

„Výrazne zdôrazňujeme, že uvedený problém je úzko spojený s odlivom mozgov do zahraničia, ktorý má vážne dôsledky pre budúcnosť našej krajiny. Ide o hospodárske následky, oslabovanie potenciálu Slovenska a jeho schopnosti konkurovať na medzinárodnej úrovni,“ uviedla rada a zároveň sa zastala študentov žurnalistiky, ktorých sa bezprostredne dotýka okliešťovanie mediálnych slobôd, ako štúdijne, tak v budúcnosti aj profesijne. „Je vo verejnom záujme, aby študentky a študenti videli reálne možnosti uplatnenia sa v žurnalistickom pracovnom prostredí, a to bez obáv z toho, že budú obmedzovaní v možnosti kladenia otázok, prístupu na Úrad vlády a bez toho, aby boli diskriminovaní a označovaní za protislovenské agentky a agentov, či inými pejoratívami,“ zdôrazňuje ŠRVŠ.

Zástupcovia študentstva tiež zdôraznili, že spôsob vyjadrovania vrcholových predstaviteľov štátu má výrazný vplyv na spoločnosť i motiváciu mladých ľudí zotrvať na Slovensku. „Je neprípustné, aby sa ministerka kultúry odvolávala na ničím nepodložené špekulácie, ktoré podkopávajú akademickú integritu Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Veríme, že myšlienka 'kultúra má spájať, nie polarizovať' opätovne nadobudne svoj pravý význam,“ uzatvára ŠRVŠ.

Zdroj: SITA