29. 3. 2024

Zomrel Louis Gossett Jr.

 Zomrel Louis Gossett Jr.





Prvý černoch, ktorý získal Oscara za vedľajšieho herca a držiteľa ceny Emmy za svoju úlohu v kľúčovej televíznej minisérii Korene" Louis Gossett Jr., zomrel. Mal 87 rokov. Gossett prerazil na malej obrazovke ako Fidlikant v prelomovej minisérii "Korene" z roku 1977, ktorá zobrazovala zverstvá otroctva v televízii. Rozľahlé obsadenie zahŕňalo Bena Vereena, LeVara Burtona a Johna Amosa. Gossett sa stal tretím čiernym kandidátom na Oscara v kategórii hercov vo vedľajšej úlohe v roku 1983. Vyhral za svoj výkon ako zastrašujúci inštruktor námornej pechoty vo filme "Dôstojník a džentlmen" po boku Richarda Gereho a Debry Wingerovej. Za rovnakú úlohu získal aj Zlatý glóbus. "Viac ako čokoľvek iné to bolo obrovské potvrdenie mojej pozície černošského herca," napísal v roku 2010 vo svojich memoároch "Herec a džentlmen". Svoj prvý herecký kredit získal v produkcii svojej brooklynskej strednej školy "You Can't Take It with You", zatiaľ čo bol vylúčený z basketbalového tímu so zranením. "Bol som závislý - a rovnako aj moje publikum," napísal vo svojich pamätiach.



Jeho učiteľ angličtiny ho vyzval, aby išiel na Manhattan a vyskúšal si "Take a Giant Step". Úlohu dostal a debutoval na Broadwayi v roku 1953 vo veku 16 rokov. Gossett navštevoval New York University na basketbalovom a dramatickom štipendiu. Čoskoro hral a spieval v televíznych reláciách, ktoré moderovali David Susskind, Ed Sullivan, Red Buttons, Merv Griffin, Jack Paar a Steve Allen. Gossett sa spriatelil s Jamesom Deanom a študoval herectvo s Marilyn Monroe, Martinom Landauom a Stevom McQueenom v odnoži Actors Studio, ktorú učil Frank Silvera. 


V roku 1959 získal Gossett uznanie kritikov za svoju úlohu v broadwayskej produkcii "Hrozienka na slnku" spolu so Sidneym Poitierom, Ruby Dee a Dianou Sands. Neskôr sa stal hviezdou na Broadwayi, kde v roku 1964 nahradil Billyho Danielsa vo filme "Golden Boy" so Sammym Davisom Jr. Gossett odišiel do Hollywoodu prvýkrát v roku 1961, aby natočil filmovú verziu filmu "Hrozienka na slnku". Na túto cestu mal trpké spomienky, zostal v moteli zamorenom švábmi, ktorý bol jedným z mála miest, ktoré umožňovali čiernym ľuďom. V roku 1968 sa vrátil do Hollywoodu kvôli hlavnej úlohe vo filme "Companions in Nightmare", prvom televíznom filme NBC, v ktorom si zahrali Melvyn Douglas, Anne Baxter a Patrick O'Neal. T

Gossett urobil sériu hosťujúcich vystúpení v takých show ako "Bonanza", "The Rockford Files", "The Mod Squad", "McCloud" a nezabudnuteľný obrat s Richardom Pryorom v "The Partridge Family". V auguste 1969 bol Gossett na párty s členmi Mamas and the Papas, keď boli pozvaní do domu herca Sharon Tate. Zamieril domov ako prvý, aby sa osprchoval a prezliekol. Keď sa chystal odísť, zachytil v televízii záblesk správy o Tateovej vražde. Ona a ďalší boli zabití spolupracovníkmi Charlesa Mansona v tú noc. "Musel existovať dôvod, prečo som unikol tejto guľke," napísal. Louis Cameron Gossett sa narodil 27. mája 1936 v časti Coney Island v Brooklyne v New Yorku Louisovi Sr., vrátnikovi a Hellen, zdravotnej sestre. Neskôr pridal Jr. k svojmu menu na počesť svojho otca. "Oscar mi dal možnosť vybrať si dobré úlohy vo filmoch ako 'Nepriateľská baňa', 'Sadat' a 'Železný orol'," povedal Gossett v knihe Davea Kargera z roku 2024 "50 oscarových nocí". Gossett sa objavil v televíznych filmoch ako "Príbeh Satchel Paige", "Backstairs at the White House", "The Josephine Baker Story", za ktorý získal ďalší Zlatý glóbus, a "Roots Revisited". Dodal však, že zisk Oscara nič nemení na skutočnosti, že všetky jeho úlohy boli vedľajšie. Hral tvrdohlavého patriarchu v remaku filmu "The Color Purple" z roku 2023. 

Gossett bojoval so závislosťou od alkoholu a kokaínu roky po svojom oscarovom víťazstve. Išiel na rehabilitáciu, kde mu diagnostikovali syndróm toxických plesní, ktorý pripisoval svojmu domu v Malibu. V roku 2010 Gossett oznámil, že má rakovinu prostaty, ktorá bola podľa neho zachytená v počiatočných štádiách. V roku 2020 bol hospitalizovaný s COVID-19.