23. 5. 2024

RADA RTVS

RADA RTVS

                     


Predseda RTVS Igor Gallo kritizoval redakciu verejnoprávnej televízie, že dala opakovane priestor bývalému policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi, ktorý sa vyjadroval k atentátu na premiéra. Hamran totiž kandiduje v eurovoľbách za stranu Demokrati. Gallo kritizoval aj rozhovor s Ivetou Radičovou.

Oslovenie Hamrana považuje Gallo za uprednostňovanie jedného z kandidátov. „Najmä keď vieme, ako časť verejnosti vnímala pána Hamrana,“ povedal Gallo. Podľa neho to neprispelo k upokojeniu situácie, ale mohlo emócie vyhrotiť.

RTVS podobným spôsobom už kritizoval aj minister obrany Robert Kaliňák (Smer), ktorému sa nepáčilo, že nedostal pozvanie na rozhovor v RTVS, hoci Hamran bol oslovený.

Šéfka spravodajstva Mária Hlucháňová reagovala tým, že urobili ďalšiu chybu, keď pozvali na rozhovor Erika Kaliňáka (Smer), ktorý pritom takisto kandiduje v eurovoľbách. „To je moje ďalšie zlyhanie v tejto súvislosti,“ povedala.

„Toto je teatrálne,“ reagoval na ňu Gallo.

Podľa Galla mala RTVS pozvať na rozhovor ministra Kaliňáka a prezidentku. Kritizoval, že RTVS pozvala do relácie Komentáre dňa bývalú premiérku Ivetu Radičovú, pretože tá podľa neho nie je neobjektívna.

Proti predsedovi rady vystúpila členka rady Marta Gajdošíková, ktorá povedala, že rada nemá určovať hostí do diskusií v RTVS. „Nie je to naša kompetencia,“ povedala.



Rada RTVS schválila uznesenie, že riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj porušil zákon pri procese zvyšovania platov. Predseda rady Igor Gallo povedal, že nedávajú mediálnemu výboru parlamentu podnet na odvolanie riaditeľa.

O porušení zákona rada rokovala v bode rôzne, v pláne rokovania táto téma dnes nebola.

Poslanci koalície môžu rozhodnutie rady využiť na prípadné odvolanie riaditeľa.

Za uznesenie, že Machaj porušil zákon, hlasovalo 5 zo 8 prítomných členov rady.

Zdroj: DENNIKN