16. 7. 2024

MS: Reakcia na klamstvá denníka SME

MS: Reakcia na klamstvá denníka SME
Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky sa ostro ohradzuje voči klamstvám a manipuláciám denníka SME, ktoré prekročili únosnú mieru a zasahujú do osobnej integrity predstaviteľov rezortu.
Ministerstvo spravodlivosti SR odsudzuje komentár, publikovaný v denníku SME dňa 15. júla 2024 pod názvom Boris Susko, štvrtá zložka moci z pera Petra Tkačenka, ktorý iba na základe vlastných hodnotiacich úsudkov obviňuje ministra spravodlivosti Borisa Suska z porušovania zákona. Autor spochybňuje legislatívny proces pri prijímaní novely Trestného zákona i rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý dal následne za pravdu ministrovi.
Autor textu ministrovi spravodlivosti okrem iného vyčíta, že spoločne so svojimi „poskokmi“ zámerne zdržuje publikáciu rozhodnutia Ústavného súdu. Faktom ale je, že rezortu justície zatiaľ predmetný nález nebol doručený. Je veľmi smutné, že médium, ktoré často samé seba označuje za mienkotvorné, umožní komentátorovi publikovať vyložené klamstvá bez toho, aby si splnil jednu zo základných novinárskych povinností a overil fakty v danej veci.
Na krátkom mieste sa nachádza ďalších päť vyložených klamstiev a osočení osoby ministra Borisa Suska iba na základe domnienok a fabulácií autora, ktoré buď vychádzajú z totálnej neznalosti problematiky a nesprávnej interpretácie faktov, alebo – čo by bol ten horší prípad – zo zákernej a úmyselnej snahy poškodiť jednu zo strán politického zápasu na Slovensku, čo by bolo v ostrom rozpore s ideálmi nezávislej žurnalistiky.
Vzhľadom na skutočnosť, akým spôsobom pracuje jednak spomínaný autor i väčšia časť predmetnej redakcie, môžeme sa domnievať, že ide o snahu o úmyselné poškodenie povesti ministra spravodlivosti bez ohľadu na objektívny stav veci. Tento neprofesionálny prístup nás mrzí o to viac, že pod uvedeným článkom sa na webovej stránke nachádzajú desiatky komentárov, ktoré znevažujú ministra spravodlivosti i ďalšie osoby a zbytočne tak prilievajú olej do ohňa, čo polarizuje slovenskú spoločnosť.
Médiá, ich vydavatelia a spolupracovníci by nikdy nemali zabúdať, že majú na životy občanov obrovský vplyv. Pokiaľ však budú porušovať zásady novinárskej etiky, zbytočne škodia sami sebe. Možno aj preto podľa posledných prieskumov dôveruje na Slovensku médiám len približne tretina obyvateľstva...
Poznámka: Minister spravodlivosti SR Boris Susko zvažuje pre podozrenie z trestného činu ohovárania ďalšie právne kroky.