22. 1. 2006

BINGO alebo tupý zákon ?

BINGO alebo tupý zákon ?
Oznamujeme našim zákazníkom, že v súvislosti s rozhodnutím Vlády SR o vyhlásení štátneho smútku, v náväznosti na ustanovenia § 35 ods. 10) zákona NR SR č. 171/2005 Z.z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov nebudeme: prijímať stávky, vyhodnocovať výhry a vyplácať výhry v hazardnej hre e-KURZ počas celého dňa pondelok 23.1.2006 a celého dňa utorok 24.1.2006 zablokovaním príslušnej časti internetového portálu tipos.sk

Prevádzkovanie ostatných druhov hazardných hier spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, Bratislava nie je vyhlásením štátneho smútku v žiadnej činnosti obmedzené. TRETIA ČASŤ - PODMIENKY PREVÁDZKOVANIA HAZARDNÝCH HIER Prvá hlavaSpoločné ustanovenia (10) Príjem vkladov, príjem stávok, vyplácanie výhier, žrebovanie, iné úkony smerujúce k určeniu výsledku hazardnej hry podľa § 3 ods. 2 písm. b) až e) a ďalšie úkony, ktoré sa pri prevádzkovaní hazardných hier vykonávajú verejne alebo pri ktorých sa uskutočňuje komunikácia medzi hráčom a prevádzkovateľom hazardnej hry okrem zverejňovania výsledkov hazardných hier, je zakázané vykonávať na Veľký piatok, 24. a 25. decembra, v deň štátneho smútku, mimo herných hodín určených v hernom pláne.

Mýlia sa novinári, ktorí sú presvedčení , že na Slovensku platí aj zákon o lotériách, v ktorom sa píše, že počas štátneho smútku sú zakázané aj lotérie ,a že sa nesmie tipovať a hrať v súťažiach typu Loto a iných podobných lotériách. Takisto sa mýlia tí, ktorí tvrdia , že Slovenská televízia by aj tak musela meniť program, pretože programy ako Ruku na to sú týmto zákonom zakázané. Nie sú.

Na občerstvenie jedna tlačovka.

redaktor

Pán minister, aké stanovisko prijala vláda k tomu problému štátneho smútku?

Vladimír Palko, minister vnútra

Problém štátneho smútku neexistuje, v našom právnom systéme mať štátny smútok je to isté ako mať zvesené štátne vlajky na pol žrde a toto je od pondelka do piatku.

redaktor

Štátny tajomník pán Pado, ale vlastne konštatoval, že nie je tu zákon, ktorý by niektorému z ústavných činiteľov umožnil vyhlásiť štátny smútok a preto dal pokyn na novelu zákona, ktorá by už v budúcnosti niečo také umožňovala, čiže - nie je to trošku v rozpore, čo hovoríte?

Vladimír Palko, minister vnútra

Ja tam ten rozpor nevidím.

redaktor

Aj napriek tomu vyjadreniu pána Pada?

Vladimír Palko, minister vnútraJa hovorím, že v tom nie je rozpor. Ide o to, že v našom právnom systéme sa nehovorí o vyhlasovaní štátneho smútku, ale hovorí sa o tom, že ministerstvo vnútra dáva výzvu na použitie štátnej vlajky, to sa hovorí v § 8 Zákona o štátnych symboloch a ich používaní a na inom mieste v tom istom paragrafe, myslím v ods. 10, sa hovorí, že pri štátnom smútku sa štátna vlajka dáva na pol žrde.

redaktor

Čiže podľa vás je vyhlásený štátny smútok na Slovensku?

Vladimír Palko, minister vnútra

No, keďže platí rovnosť, že štátny smútok rovná sa mať štátnu vlajku na pol žrde, to znamená, že ten štátny smútok je.

redaktor

Ak dovolíte, spojenie štátny smútok sa spomína okrem toho zákona o štátnych symboloch ešte v jednom zákone, v zákone o lotériách a hrách, tak isto sa spomína, že v prípade štátneho smútku by mali byť zakázané, podľa vás by teda mali v týchto dňoch byť zakázané aj hry a lotérie?

Vladimír Palko, minister vnútra

V tejto chvíli nevidím ako dôstojné zaoberať sa úvahami na túto tému, máme štátny smútok, všetky štátne vlajky sú na pol žrde na verejných budovách a to je veľmi vážna vec, takže ja si myslím, že takéto ďalšie nejaké úvahy už nie sú vhodné, nebolo by dobré, keby sme strávili štátny smútok úvahami o tom, že čo všetko by malo byť a nemalo byť súčasťou štátneho smútku.

redaktorka

A preto - mala byť podľa vás Superstar, keď je teda štátny smútok?

Vladimír Palko, minister vnútra

Ak dovolíte, ja som sa už vyjadril, ja by som považoval za nie vhodné, aby sme ďalej rozvíjali úvahy na túto tému v tomto čase, skúste prísť s týmto problémom za mnou, nebudem proti tomu, niekedy na budúci týždeň, až po piatku. Prosím aby ste rešpektovali toto stanovisko.

redaktorka

Kedy sa chystá novelizácia zákona? Máte už nejakú predbežnú predstavu teda - ako by to vyzeralo s tým vyhlásením štátneho smútku, že kto by to mal na starosti?

Vladimír Palko, minister vnútra

Keďže sa to vníma ako určitý problém, tak pripúšťam, že môžeme vniesť viac jasna do tejto záležitosti tým, že pripravíme nejakú novelu zákona, ale nevidím to ako problém teraz rozvíjať úvahy o tomto.

redaktor

Pán minister, môžete ešte komentovať to nedorozumenie na ministerstve vnútra s tými vlajkami včera, pán štátny tajomník Pado povedal, že vyvodí nejakú zodpovednosť - našiel sa nejaký zodpovedný, nejaká zodpovedná osoba?

Vladimír Palko, minister vnútra

Na všetkých verejných budovách boli štátne vlajky na pol žrde počas celého pondelka na základe výzvy, ktorú dalo ministerstvo vnútra podľa zákona o štátnych symboloch ešte v nedeľu a ide iba o to, že ministerstvo vnútra túto výzvu ešte predĺžilo v pondelok večer po tom, čo všetci traja najvyšší ústavní činitelia sa zhodli v tom, že bolo by vhodné predĺžiť to až do piatku a to, o čom hovoríte - to bol iba incident v tom medziobdobí, kedy vlastne bolo po tej prvej výzve z nedele a ešte pred realizáciou tej druhej výzvy z pondelka večer, čiže ja by som v tom nejaký problém nevidel a myslím si, že tieto úvahy už nie sú dôstojné.

Rok 2005