21. 2. 2006

Generálny pardon

Generálny pardon
Dlžníci koncesionárskych poplatkov majú 60 dní na to, aby mohli svoje nedoplatky Slovenskej televízii a Slovenskému rozhlasu zaplatiť bez vysokých sankcií. Dnes totiž začala platiť novela zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorá prináša generálny pardon. Týka sa to asi 300 tisíc dlžníkov, z toho asi 70 tisíc právnických osôb. "Ak zaplatia istinu, budú mať jednorazovo odpustené sankčné poplatky. Už nikto od nich nebude môcť vymáhať milióny a státisíce," zdôraznil poslanec za SDKÚ Tomáš Galbavý, ktorý opatrenie inicioval. V prípade, že dlžníci lehotu nevyužijú, televízia a rozhlas budú môcť opäť od nich vymáhať aj sankcie. Tie však budú niekoľkonásobne nižšie. Za jeden 40-korunový nezaplatený poplatok za rozhlas alebo jeden 100-korunový poplatok dlžný televízii bola doteraz pokuta 5000 korún mesačne, pre právnické osoby až 15 tisíc korún za každý prijímač.
Tieto sankcie, ktoré platia od roka 1995, súčasná novela zákona rapídne znižuje na dvojnásobok základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska.
Tá je pohyblivá, no vychádza približne na osem percent z koncesionárskeho poplatku. Úrok sa bude počítať za každý deň omeškania. Poslanec uznáva, že neplatiči porušili zákon, a preto musia znášať následky. "Trest však má byť úmerný previneniu," podotýka.