10. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Republikánsky senátor John McCain kritizoval americké médiá za to, že ignorujú "dôkazy o pokroku" v Iraku. Nádejný republikánsky prezidentský kandidát si vyslúžil kritiku médií, keď 1. apríla na tlačovej konferencii v Bagdade vyhlásil, že "situácia v Iraku sa zlepšuje". McCain krátko predtým navštívil za prísnych bezpečnostných opatrení bagdadské trhovisko, ktoré sa v minulosti stalo terčom viacerých bombových útokov. V príspevku, ktorý zverejnil v nedeľu americký denník the Washington Post, 70-ročný senátor svoje vystúpení obhajoval a zdôraznil, že v minulosti vždy odmietal prikrášľovanie správ o situácii v Iraku "Šiel som do Iraku, aby som sa na vlastné oči presvedčil o pokroku v tejto ťažkej vojne, nie na to, aby som oslavoval nejaké víťazstvá. Správy o zdanlivom pokroku, ktoré odporovali realite v Iraku, nikto nekritizoval viac ako ja," napísal McCain. Senátor však tvrdí, že počas svojej návštevy Iraku si začiatkom mesiaca všimol "pozitívne znamenia, o ktorých médiá v USA nedostatočne informujú, a ktoré sú zdrojom opatrného optimizmu,". Medzi ne podľa McCaina patrí napríklad spolupráca lokálnych sunnitských lídrov v boji proti al-Kájde, fungovanie niekoľkých desiatok spoločných stanovíšť americkej a irackej armády alebo zvyšujúca sa bojaschopnosť irackých bezpečnostných síl.

Meles Zenawi

Etiópsky súd oslobodil 25 novinárov obžalovaných z velezrady. Z rovnakého trestného činu je obvinených aj viac ako 100 členov opozície. Kauza s politickým pozadím si vyslúžila medzinárodnú kritiku. "Obžaloba nedokázala pravdivosť obvinení vznesených voči 25 novinárom," uviedol predseda senátu, sudca Ádil Ahmad pred tým, ako prikázal okamžité prepustenie novinárov. Žurnalisti sa bezprostredne po vynesení rozsudku nevyjadrili. V prípade, ktorý urážal základné ľudské práva, boli novinári, vodcovia opozície a spoločenskí aktivisti obvinení v roku 2005 z vlastizrady, vyvolávania násilia a pokusu o spáchanie genocídy. Obvinenia nasledovali po dvoch násilných zrážkach medzi protestujúcimi a obrannými zložkami v roku 2005 po vyhlásení výsledkov volieb. Nepokoje si vyžiadali viac ako 80 obetí na životoch. Opozícia vyhlásila výsledky za zmanipulované. Povolebné tvrdé zákroky nielenže poškvrnili kredit premiéra Melesa Zenawiho, ale viedli aj k zastaveniu dodávok pomoci Británie a Európskej únie do druhej najľudnatejšej krajiny v subsaharskej Afrike. Zo 131 obvinených ľudí prepustili 45, ďalších 36 súdia v neprítomnosti.

Rumunský prezident Traian Basescu odsúdili futbalových výtržníkov, ktorí napadli kameramana televízie Roberta Cristeu počas tradičného bukureštského derby medzi Steauou a Dinamom. Cristea po útoku skupinky priaznivcov Steauy utrpel zlomeninu nohy a ďalšie zranenia, keď sa pokúšal nafilmovať fanúšikov snažiacich sa prelomiť bezpečnostné bariéry a dostať sa na štadión. "Útoky fanúšikov na novinárov nie sú normálnym javom, rovnako nemajú miesto v civilizovanom svete ani výtržnosti fanúšikov," uviedol rumunský prezident. Médiá po incidente kritizovali policajné zložky, pretože hoci kúsok od miesta útoku chuligánov na kameramana stál policajt, vôbec nezasiahol. Bojovníci afganského fundamentalistického hnutia Taliban v nedeľu zabili afganského novinára Adžmála Nakšbandího, ktorého uniesli minulý mesiac uniesli spolu s jeho talianskym kolegom v provincii Helmand. Dopisovateľa talianskeho denníka La Reppublica Daniela Mastrogiacoma Talibanci po dvoch týždňoch prepustili. Nakšbandího podľa hovorcu Šuhaabiddína Atala zabili preto, že afganská vláda nesplnila ich požiadavky. "Ani nás nekontaktovali," povedal hovorca. Talianskeho novinára Taliban pustil výmenou za prepustenie piatich svojich členov väznených afganskou vládou.