10. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Za prepustenie nezávislého fotoreportéra Gabrieleho Torsella, ktorého vlani uniesli v Afganistane, na slobodu zaplatila talianska vláda výkupné, údajne vo výške dvoch miliónov dolárov. Túto informáciu zverejnil Gino Strada, predstaviteľ charitatívnej organizácie Emergency, ktorej afganského spolupracovníka zadržali v stredoázijskej republike so zdôvodnením, že pomáhal 5. marca bojovníkom Talibanu pri únose iného talianskeho novinára Danieleho Mastrogiacoma, ako aj jeho šoféra a tlmočníka. Gino Strada požiadal v tejto súvislosti o pomoc taliansku vládu tvrdiac, že vládny kabinet má jasno o čestnosti zadržiavaného Afganca, veď práve jemu zveril svojho času spomínané 2.000.000 USD, ktoré sprostredkovateľ doručil Torsellovým únoscom. Talianska vláda chce vo veci urobiť všetko pre prepustenie spomínaného Afganca na slobodu. Gabrieleho Torsella uniesli vlani v polovici októbra spoločne s jeho tlmočníkom v nepokojnej provincii Helmand. Na slobodu ho prepustili 3. novembra 2006. Organizácia Emergency sa mala podieľať aj na oslobodení Danieleho Mastrogiacoma a ďalších unesených talianskych občanov. Talianska vláda v reakcii na spomínanú informáciu ani nepoprela fakt, že výkupné zaplatila. Poukázala však na skutočnosť, že pokračovala v tejto súvislosti iba v tradícii predchádzajúceho kabinetu, čím nepriamo potvrdila špekulácie o tom, že už kabinet Silvia Berlusconiho platil únoscom za prepustenie občanov Talianskej republiky.Opoziční poslanci však na spomínané informácie reagovali volaním po vysvetlení, niektorí z nich dokonca vyzvali vládu premiéra Romana Prodiho k demisii. Predseda talianskej vlády čelí aj vo vlasti kritike za to, že si vynútil prepustenie reportéra La Reppublicy Danieleho Mastrogiacoma, ale ponechal napospas jeho vodiča i tlmočníka, ktorých povstalci z hnutia Taliban popravili. Prodi tieto vraždy odsúdil, súčasne však adresoval opozícii ostrú kritiku za podlé využívanie tejto tragédie na politické ciele.

Britský minister obrany Des Browne v pondelok vyhlásil, že príslušníci britských ozbrojených zložiek majú zákaz predávať svoje príbehy médiám. Browne zaujal tento rázny postoj po tom, ako sa jeho ministerstvo stalo terčom kritiky za to, že povolilo 15 príslušníkom námorných síl, ktorí boli takmer dva týždne zadržiavaní v Iráne, prijímať honoráre za poskytovanie rozhovorov pre britské médiá. Kráľovské námorníctvo udelilo výnimočné povolenie svojim 15 príslušníkom, ktorí sa minulý týždeň vrátili domov po takmer dvojtýždňovom nedobrovoľnom zadržiavaní Iránom, aby za komunikáciu s médiami prijímali finančnú odmenu. Kritika sa vystupňovala v predchádzajúcich dňoch, keď sa od popredia dostali správy a špekulácie o tom, že vojaci mohli na rozhovoroch zarobiť do 250 000 libier. Jediná žena spomedzi zadržiavaných, 26-ročná Faye Turneyová, zarobila len na rozhovore pre bulvárny denník Sun a komerčnú televíziu ITV okolo 100 000 libier. Browne v pondelok uviedol, že jeho ministerstvo prijalo opatrenia, aby už viac nebolo možné, aby vojaci zarábali na svojich príbehoch z výkonu služby. Upozornil však, že zákaz neplatí retrospektívne.

Hollywoodska herečka Salma Hayek a filmová spoločnosť Metro-Goldwyn-Mayer Inc. spoločne založili novú produkčnú spoločnosť, ktorá má za cieľ propagovať latinskoamerické témy a talenty a chce sa presadiť aj na veľkom filmovom trhu. Spoločnosť s názvom Ventanazul bude mexická herečka spravovať rovnakým dielom ako MGM. Podľa dohody bude Hayek výkonnou producentkou a jej produkčný partner Jose Tamez bude prezidentom spoločnosti. Spoločnosť by mala ročne vyprodukovať dva až štyri filmy, pričom o marketing a distribúciu sa postará sieť MGM. "Táto dohoda dokazuje obrovskú príležitosť najrozličnejších ciest ako by mohol latinskoamerický svet prispieť k filmovému priemyslu," povedala Hayek. "Chceme, aby naše filmy oslovili všetkých, ale najmä, aby diváci v latinskej Amerike na nás boli hrdí." Štyridsaťročná herečka sa preslávila vďaka filmom ako Desperado (1995), Od súmraku do úsvitu (1996) či Frida (2002). Je jednou z výkonných producentiek seriálu Ugly Betty spoločnosti ABC, čo je americká verzia kolumbijskej telenovely. Hayek je zasnúbená s obchodníkom Francoisom-Henrim Pinaultom, s ktorým čaká svoje prvé dieťa.

Čínska národná televízia začala s nakrúcaním 40-dielneho seriálu o ikone bojových umení Bruceovi Leeovi. Chce tak spropagovať čínsku kultúru pred budúcoročnou letnou olympiádou v Pekingu. Ako uviedla tlačová agentúra Xinhua, Čínska centrálna televízia začala nakrúcať seriál Legenda Bruca Leeho počas uplynulého víkendu v meste Šunde v provincii Kuang-tung na juhu krajiny. Šunde je mesto Leeho predkov, pričom herec sa narodil v kalifornskom San Franciscu. Podľa oficiálnej správy sa seriál v prepočte za 160 miliónov korún bude nakrúcať aj v Hogkongu a v USA, kde Lee študoval a začal svoju hereckú kariéru. Guokun Chen, ktorý stvárni postavu Leeho, uviedol, že má zo stvárňovania ikony zmiešané pocity. "Som nervózny a vzrušený, ale urobím to najlepšie ako viem," povedal Chen, známy aj pod menom Kwok-kwan Chan. Ako vyhlásil, Lee bol počas celej jeho kariéry obrovským vzorom. Lee zomrel v roku 1973 vo veku 32 rokov na krvácanie do mozgu. Televízny seriál by sa mal na čínskych obrazovkách objaviť v roku 2008, tesne pred olympiádou. Jeho zámerom je najmä spropagovanie čínskej kultúry.

Ségolene Royalová, prezidentská kandidátka francúzskych socialistov, vyvolala škandál potom, ako prenikli na verejnosť informácie o tom, že v pondelok zrušila rozhovor pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Royalová poslala do štúdia bývalého ministra obrany Jeana-Pierra Chevenementa s vysvetlením, že Europe 1 na ňu neustále útočí. Stanica patriaca mediálnej skupine Lagardere je vystavená kritike aj z radov kolegov. Televízna stanica Canal Plus označuje vo svojej bábkovej šou Les Guignols jej šéfredaktora za najväčšieho propagandistu nakloneného Nicolasovi Sarkozymu, prezidentskému kandidátovi gaullistickej pravice. Do skupiny Lagardere patrí aj týždenník Paris Match, ktorý má na krku škandál so zmanipulovanými fotografiami z predmestí, na ktorých mala skupina mladých černochov obťažovať bielu cestujúcu. Ukázalo sa, že išlo o naaranžovanú situáciu. Royalová odmietla poskytnúť týždenníku rozhovor a nasleduje tak príklad amerických demokratických uchádzačov o post kandidáta. Hillary Clintonová i Barack Obama odmietajú prísť do televíznej stanice Fox News považovanej za ideologickú vitrínu republikánov. U nás Lagardere kúpil rádio Okey.