17. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Seriál 24 americkej televíznej spoločnosti Fox bude divákov zabávať minimálne ďalšie dve sezóny. Seriál, ktorý sleduje 24-hodinové prípady protiteroristického agenta Jacka Bauera v podaní Kiefera Sutherlanda, bude pokračovať aj v sezónach 2008 a 2009. Seriál získal minulý rok prestížnu cenu Emmy. Aj napriek pozvoľna klesajúcej sledovanosti patrí k hlavným ťahačom programu stanice Fox. Producenti uviedli, že sa chystajú už na budúcu sezónu urobiť zopár zmien, no formát seriálu sa meniť nebude.

Mandolinista David Grisman, ktorý hral v hudobnej skupine The Grateful Dead, žaluje populárnu internetovú stránku YouTube za porušenie autorských práv. Na YouTube sa totiž objavilo bez povolenia jeho video. David Grisman, prezývaný tiež Dawg, podal 10. mája na federálnom súde v San Franciscu žalobu na prevádzkovateľa stránky. Grisman vlastní nahrávacie štúdio Acoustic Disc a spoločne s obchodným partnerom Craig Millerom tvrdí, že súdny proces pomôže aj nezávislým hudobníkom, ktorých hudbu stránka YouTube distribuuje bez povolenia. Podľa Millera YouTube a jej majiteľ - spoločnosť Google, úmyselne odmietajú uplatniť opatrenia, ktoré by zabránili porušovaniu autorských práv, ktoré sa na stránke často vyskytuje. Obaja požadujú od Google časť zisku, ktorý spoločnosť získala pri uverejnení ich klipov.

Britská vláda rokuje s únoscami, ktorí v pásme Gazy pred viac ako dvoma mesiacmi uniesli spravodajcu BBC Alana Johnstona. Oznámilo to dnes ministerstvo zahraničných vecí. "Rokujeme s Abú Katadom prostredníctvom jeho právnikov a žiadame ho o prepustenie (Johnstona)," informovala hovorkyňa ministerstva, ktorá si neželala byť menovaná. Katada, Jordánčan palestínskeho pôvodu, zadržiavajú v Británii od roku 2005 na základe nového protiteroristického zákona. Obvinený je z poskytovania peňazí extrémistickým skupinám. Katadu označil jeden španielsky sudca za "duchovného vyslanca" Usámu bin Ládina, šéfa teroristickej siete al-Káida, v Európe. Katada momentálne čaká na deportáciu, keďže jeho prvé odvolanie zamietli. Všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že v Jordánsku, kde ho v roku 1998 súdili za dva bombové útoky, nebude mať spravodlivý proces. Zamestnanci BBC si dnes medzitým pripomenuli Johnstonove 45. narodeniny. Rozhlasová stanica Radio4 a BBC World Service odvysielali pri tejto príležitosti špeciálny program. Johnston je nezvestný 66 dní. Stal sa najdlhšie zadržiavaným cudzincom v pásme Gazy. Podľa palestínskych úradov v ostatných dvoch rokoch uniesli v tejto oblasti takmer 20 ľudí, približne polovica boli novinári. K ich prepusteniu došlo väčšinou po niekoľkých dňoch.