24. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Robert Ménard

Svetová organizácia Reportéri bez hraníc varovala vo štvrtok pred vzťahom prezidenta Nicolasa Sarkozyho k médiám. V komuniké zaslanom médiám vyzval Robert Ménard, šéf organizácie so sídlom v Paríži, novinárov "k bdelosti" a žiadal ich, aby "odolávali tlakom". "Nicolas Sarkozy nie je prvým politikom, ktorý chce zasahovať. Všeobecne sa o to usilujú všetci. Ale Sarkozy to robí zjavnejšie a otvorenejšie. Vždy existovali tlaky, no Sarkozy ich vytvára viac ako ostatní. Musíme odolať," píše sa vo vyhlásení. Ménard pripomenul, že novozvolený prezident "má blízke vzťahy s istými médiami" a ako príklad uviedol veľkopodnikateľa Arnauda Lagarderea, ktorý vlastní viacero tlačených médií. Lagardere nazval v roku 2005 Sarkozyho "svojím bratom" a zabránil, aby v jeho nedeľníku Journal de Dimanche vyšiel článok o tom, že Sarkozyho manželka Cecília nevolila v druhom kole prezidentských volieb. Pohoršenie vyvolal aj nástup Laurenta Sollyho, jedného zo šéfov Sarkozyho predvolebnej kampane, na post vo vedení nasledovanejšej francúzskej televíznej stanice TF1, ktorá patrí rodine Bouyguesovcov. "Aféra Solly je podľa novinárskeho syndikátu extrémne šokujúca, pretože ešte zhorší dôveru medzi televíznou stanicou a novinármi," píše sa v komuniké zaslanom médiám. Martin Bouygues je blízkym priateľom Sarkozyho. Bol svedkom na jeho svadbe a je krstným otcom jeho posledného syna. Ďalším svedkom na Sarkozyho svadbe bol Bernard Arnault, šéf nadnárodného holdingu LVMH a majiteľ ekonomického denníka La Tribune. Potom ako Sarkozy a premiér Francois Fillon zamestnali vo svojich tímoch viacero novinárov z pravicových médií Le Point a Le Figaro, kritizovala ľavica a odbory berlosconizáciu francúzskej politiky". Istého Taliana odsúdili na šesťmesačné väzenie za pokus ukradnúť satelitnú anténu, aby si mohol pozrieť finále Ligy majstrov, v ktorom sa stretli kluby AC Miláno a FC Liverpool. Internetová stránka www.gazzetta.it uvádza, že 46-ročný muž sa pokúšal odcudziť satelit z kempu, pretože talianske Alpy v blízkosti jeho domu v Lecco znemožňujú jeho televízii zachytávať signál. Muž, ktorý okrem trestu dostal aj pokutu v hodnote viac ako 13-tisíc korún, bol pri svojom pokuse príliš hlučný a všimol si ho majiteľ kempingovej reštaurácie, ktorý zavolal políciu. "Pokúšal som sa vziať anténu, pretože som chcel pozerať finále Ligy majstrov," zdôvodnil svoj zámer pred súdom.

Emma Cornell

Súťažiacej austrálskej verzie svetoznámej reality šou Big Brother nepovedali o smrti jej otca. Emma Cornell je v súčasnosti zatvorená spolu s ďalšími súťažiacimi v dome v štáte Queensland, kde nemajú kontakt s vonkajším svetom. Otec 24-ročnej súťažiacej podľahol rakovine vo veku 53 rokov a pochovali ho v pondelok. Emma vôbec nevie o tragických udalostiach, keďže jej otec si želal, aby jej to oznámili až po jej odchode z reality šou. "Jej otec nechcel, aby ju to rozrušilo, alebo aby musela opustiť dom kvôli jeho pohrebu," uviedol pre News Limited jej priateľ Tim Stanton. "Nechcel jej to pokaziť. Asi bude nahnevaná, keď vyjde von a zistí, čo sa stalo, ale myslím si, že to pochopí," dodáva. Cornell a jej otec sa na niekoľko rokov vzájomne odcudzili, ale pred jej odchodom do súťaže Big Brother sa znovu skontaktovali. Hovorca Big Brother odmietol celú záležitosť komentovať, informuje News Limited.

Najmladšou víťazkou speváckej súťaže American Idol sa včera stala 17-ročná Jordin Sparks. Vo finále s rekordným počtom 74 miliónov odoslaných telefonických hlasov, včera porazila 25-ročného Blakea Lewisa. Tinedžerka z Glendale v Arizone získala víťazstvom nahrávaciu zmluvu. Legendárny spevák Smokey Robinson, ktorý vystúpil počas finále, uviedol na jej adresu, že "spieva tak dobre, že ťažko uveriť tomu, že má len sedemnásť. Aby ste takto spievali, tak by ste museli žiť dosť dlho. Je vyspievaná." Sparks poďakovala svojej rodine a uviedla, že táto skúsenosť dopadla "senzačne". Porotca Simon Cowell ju po odspievaní piesne This Is Now tipol na víťazku. Jej súper, 25-ročný Blake Lewis povedal, že si myslel, že jeho rivalka vyhrá. "Ak by som to mal posúdiť na základe odspievanej piesne, tak gratulujem, Jordin," povedal ešte pred vyhlásením výsledkov. Lewisovi neprekáža, že skončil na druhom mieste. "Z najlepšej dvadsaťštvorky som si ako víťaza American Idol vybral Jordin Sparks," hovorí. "Chcel som si obliecť tričko Hlasujte za Jordan Sparks, ale nedovolili mi to," dodáva. Vo finále účinkovali aj Gwen Stefani, Tony Bennett, Bette Midler, Green Day, Gladys Knight a niekoľko predchádzajúcich víťazov súťaže, vrátane Kelly Clarkson. Green Day zaspievali svoju verziu piesne od Johna Lennona A Working Class Hero Is Something To Be, singel z kampane Instant Karma: The Campaign to Save Darfur, ktorá má finančne pomôcť v konflikte zmietanému Dárfúru. Súťaž American Idol, v súčasnosti vo svojej šiestej sezóne, si každý týždeň pozrie 30 miliónov divákov.

Hudobný magnát Simon Cowell zaskočil fanúšikov súťaže speváckych talentov American Idol informáciou, že do troch rokov skončí s programom. Nekompromisný porotca tvrdí, že po desiatej sérii populárneho televízneho programu už neuzavrie zmluvu na ďalšie pokračovania. "Urobím desať sérií a môj čas vtedy vyprší. Potom príde čas pustiť sa do niečoho nového. Myslím si, že je čas osloviť nových ľudí, desať rokov je dlhá doba," uviedol pre americkú televíznu stanicu Extra. Na otázku, koho určil za svojho nástupcu, Cowell odpovedá, že "Donalda Trumpa."

Úrady stredoázijského Kazachstanu včera na tri mesiace pozastavili vysielanie televíznej stanice KTK, kontrolovanej zaťom prezidenta Nursultana Nazarbajeva, Rachatom Alijevom. Oznámili to oficiálne zdroje tejto bývalej sovietskej republiky, ktoré za dôvod nezvyčajného opatrenia označili porušenie platných kazašských zákonov. Na tri mesiace bolo pozastavené aj vydávanie denníka Karavan, ktorý je tiež súčasťou mediálneho holdingu veľvyslanca Kazachstanu vo Viedni. Nazarbajev v stredu nariadil policajné vyšetrovanie možnej účasti Rachata Alijeva na únose dvoch vplyvných bankárov. Podľa politických pozorovateľov si líder Kazachstanu aj týmito krokmi, avizujúcimi ešte prísnejší dozor nad hospodárskym a politickým životom krajiny, snaží posilniť vedúcu pozíciu a odradiť eventuálnych súperov od pokusov o štátny prevrat. Veľvyslanectvo Kazachstanu vo Viedni sa k tvrdým opatreniam kazašských úradov zatiaľ oficiálne nevyjadrilo.Parlament stredoázijského štátu odhlasoval prednedávnom veľkou väčšinou hlasov, že 66-ročný Nazarbajev, ktorý je pri moci od roku 1989, môže kandidovať a zostať v úrade nelimitovaný počet funkčných období. V Kazachstane sa zatiaľ nikdy nekonali voľby, ktoré by zahraniční pozorovatelia označili za slobodné a spravodlivé. Ústavný článok hovorí, že prezident sa volí na dve päťročné funkčné obdobia, avšak v dodatkoch stojí, že toto obmedzenie sa nevzťahuje na prvého prezidenta krajiny.