22. 5. 2007

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes potvrdila miliónové pokuty pre verejnoprávnu Slovenskú televíziu a komerčnú TV Markíza.

STV dostala štvormiliónovú sankciu za rozdeľovanie druhej série speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar. Pokutu 1,1 milióna korún udelila rada Markíze za porušenie zákona pri odvysielaní reality šou Big Brother. Licenčná rada posúdila oba prípady po tom, čo jej ich vrátil Najvyšší súd. Televízie sa voči rozhodnutiu môžu odvolať. "Súd neposudzoval výšku pokút, žiadal len ich lepšie zdôvodnenie," povedal riaditeľ kancelárie licenčnej rady Ľuboš Kukliš. Televízie sa voči verdiktu môžu opäť odvolať na Najvyššom súde, dodal. Verejnoprávna televízia doteraz dostala od licenčnej rady za vkladanie reklamy a upútavok do SuperStar pokuty za viac ako 33 miliónov korún. Sankcie ešte nie sú uzavreté, rada má posúdiť niekoľko ďalších vydaní relácie. Skúmať bude aj ďalšiu štvormiliónovú pokutu, ktorú jej vrátil Najvyšší súd. Ten zatiaľ potvrdil pokuty pre STV za tento program vo výške 8,5 milióna korún, všetky sa týkajú prvej série súťaže. Zaradenie reklamy do vysielania programov umožňuje zákon o vysielaní a retransmisii iba komerčným staniciam, verejnoprávnej televízii to zakazuje. STV nepomohlo, že rozdeľovala večerné relácie súťaže na viacero častí a reklamu vkladala medzi ne. Pokutu pre Markízu odôvodnila rada tým, že v relácii Big Brother sa objavili scény, ktoré by deti nemali vidieť. Takéto programy sa môžu vysielať až po 22:00. Aj tento prípad súd vrátil na opätovné posúdenie rade z rovnakých dôvodov ako potvrdenú štvormiliónovú sankciu pre verejnoprávnu STV.

Dve pokuty uložila rada i TV JOJ. Zaplatí dvakrát po 100 000 korún za odvysielanie skrytej, respektíve neoddelenej reklamy z 30. septembra 2006. V prvom prípade za príspevok v programe Twist, v druhom v súvislosti s odvysielaním upútavkového bloku v programe Môj sused zabijak 2.

Slovenskú televíziu, TV Markíza a TV JOJ zároveň RVR upozornila na viaceré formy porušenia zákona. Predmetom tejto nefinančnej sankcie bolo násilie v upútavkách, v jednom prípade zaznamenala rada porušenie objektivity spravodajstva.

RVR dnes začala správne konanie voči Slovenskému rozhlasu za nedodržanie všestrannosti informácií a plurality názorov v programe Dobrý deň, Slovensko zo dňa 8. marca tohto roku.

Voči TV Markíza bude konať v súvislosti s možným porušením ochrany maloletých, čím chce reagovať na odvysielanie príspevku Brutálna zábava v programe Televízne noviny (26. februára 2007) a odvysielaním príspevku Našli vinníkov v programe Televízne noviny (1. marca 2007). Ďalšie dve správne konania voči Markíze začala RVR vo veci možného neposkytnutia súvislých záznamov vysielania na žiadosť rady z dní 26. februára a 1. marca, obe z tohto roku.

Voči TV JOJ otvorila RVR štyri správne konania. Zaoberať sa bude možným porušením ochrany maloletých v programe Deuce Bigalow: Dobrý striptér, ktorý odvysielala 3. februára tohto roku. Z rovnakého dôvodu prehodnotí aj program Už len Bea z 24. februára tohto roku. Konať bude i vo veci možného neposkytnutia súvislého záznamu vysielania programu Sladkých 17 na vyžiadanie rady zo 17. februára 2007. Predmetom jedného zo začatých správnych konaní bude aj neoddelená reklama v súvislosti s odvysielaním upútavkového bloku počas programu Road Trip zo 17. februára tohto roku.