15. 6. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ťažkým orieškom je pre odborníkov z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) detská izba na predmestí Chicaga. Od nedele tu totiž naživo sledujú video z vesmírnej lode Atlantis. Na "vesmírnej šou" je už rodinka takmer závislá a vzrušene čakajú, čo uvidia nabudúce. Natalie Meilingerová, matka trojmesačného Jacka a dvojročnej Rachel, jednoducho zapne "baby monitor" a na obrazovke sa zvyčajne objaví čierno-biele vysielanie priamo z útrob Atlantisu. Nikto nevie, ako sa signál na monitor dostal. Živé vysielanie z vesmírnej lode je dostupné na webovej stránke NASA, preto je možné, že "baby monitor" chytil signál z vysielača niekde v blízkosti Meilingerovcov. V každom prípade ide o výnimočnú vec, ktorú nikto neočakával. Podľa NASA vysielanie neprichádza priamo z lode, je to transfer.
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger odporučil hispáncom, ktorí sa chcú integrovať do americkej spoločnosti, aby prerušili kontakt s médiami vysielajúcimi v v španielskom jazyku. Ak sa chcete rýchlo naučiť anglicky, musíte jednoducho vypnúť španielsku televíziu, povedal guvernér na kongrese zástupcov hispánskych médií v San José v Kalifornii. "Je to také jednoduché. Musíte sa učiť anglicky," zdôraznil Schwarzenegger, ktorý sa do Spojených štátov prisťahoval z rakúska. Schwarzenegger vo vystúpení poznamenal, že si uvedomuje problémy, ktoré mu môže spôsobiť táto "politicky nekorektná" poznámka. V tejto súvislosti zdôraznil, že on sám po svojom príchode do Ameriky hovoril po nemecky oba veľmi málo. Schwarzeneggerov výrok ostro kritizoval prezident Národného združenia hispánskych médií Alex Nogales, ktorý ho označil za neuveriteľný a naivný. Pre hispánskych emigrantov sú španielske médiá nevyhnutné, pretože bez nich by nedokázali fungovať v spoločnosti, povedal Nogales.
Dlhodobo známu televíznu moderátorku a novinárku Barbaru Walters poctili hviezdou na hollywoodskom Chodníku slávy. Jej hviezdu obklopujú hviezdy moderátora speváckej súťaže American Idol Ryana Seacresta a skupiny Destiny´s Child. Na slávnosti sa zúčastnili aj spolumoderátori z jej televíznej relácie The View Joy Behar a Elizabeth Hasselbeck. Zablahoželať jej prišiel šéf losangelskej polície William Bratton, generálny riaditeľ spoločnosti Walt Disney Bob Iger a Kathy a Nicky Hilton. "Musím povedať, že moji producenti sa tešia z tejto hviezdy, pretože sa môžu po nej prejsť a jeden z nich sa chystá na ňu sadnúť," zažartovala. Walters je nominovaná za svoju reláciu The View v kategórii najlepší moderátor a najlepší producent na dnešné ceny Emmy.
Tri americké seriály vo štvrtok vymenovali za najpopulárnejšie televízne programy roka 2006 - C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (2000), Zúfalé manželky (2004) a Bohatí a pekní (1987). Podľa vyhodnotenia spoločnosti Eurodata TV Worldwide, predstihol seriál C.S.I.: Kriminálka Las Vegas o forénznych vyšetrovateľoch z Las Vegas svoje pokračovanie C.S.I. : Kriminálka Miami (2002). S celkovým počtom 79,9 milióna divákov je najpopulárnejším seriálom na svete. V kategórii najlepší komediálny seriál porazili Zúfalé manželky americký seriál Monk (2002) a britský seriál Mr. Bean (1989). Najpopulárnejšou telenovelou sa stal seriál Bohatí a krásni s 24,7 milióna divákov. Na druhom a treťom mieste sú kolumbijské telenovely El Cuerpo des Deseo (2005) a Skrytá vášeň (2003). Výsledky, vyhodnotené na základe sledovanosti zo 48. krajín s diváckym potenciálom 2,5 miliardy divákov, zverejnil Televízny festival v Monte-Carlo a spoločnosť Eurodata.
Mediálna magnátka Oprah Winfrey je späť na vrchole každoročného rebríčka stovky najvplyvnejších celebrít magazínu Forbes, ktorý pri poradí bohatých a slávnych ľudí zohľadňuje zárobky a záujem médií. Winfrey, ktorá minulý rok figurovala na treťom mieste, zarobila za posledných 12 mesiacov odhadom 6,7 miliardy korún. Na vrchole rebríčka stála naposledy v roku 2005. "Tá žena sa každý rok zapisuje do histórie," uviedla Lea Goldman, zástupkyňa šéfredaktora Forbes, ktorá dohliada na rebríček. Golfový magnát Tiger Woods, ktorému minulý rok pribudlo na účet 2,5 miliardy korún, sa umiestnil na druhom mieste. Popová diva Madonna, ktorá chýbala na minuloročnom zozname, sa vyšvihla až na tretie miesto. Jej minuloročné celosvetové turné Confessions bolo najziskovejším turné speváčky v histórii, hovorí Goldman a spolu s adopciou malawijského chlapčeka ju vrátili späť do centra pozornosti. Skupina Rolling Stones klesla z druhého miesta na štvrté. Na piatom mieste figuruje s 870 miliónmi zarobených korún herec Brad Pitt. Poskočil sem až o 15 priečok najmä pre to, že je jednou z najdiskutovanejších celebrít na svete, hovorí Goldman. Jeho partnerka Angelina Jolie je na 14. mieste. Ďalší atraktívny, rodinne založený muž Johnny Depp, je na šiestom mieste a celkovo je s 2,3 miliardami korún najlepšie zarábajúcim hercom minulého roku. Elton John, ktorého zdroj príjmov tvoria prevažne koncerty, zarobil minulý rok 1,3 miliardy korún. Minuloročná jednotka - herec Tom Cruise, klesol na ôsme miesto. Na deviatom mieste je raper Jay-Z, ktorý stojí na čele novej kategórie - "hip-hopový impresário". Prvú desiatku uzatvára hollywoodsky režisér Steven Spielberg. Do rebríčka pribudli niektoré nové mená - George Clooney (40. priečka), Justin Timberlake (34.), herecké obsadenie seriálu Klinika Grace (12.), Keira Knightley (71.), Bon Jovi (18.), Dane Cook (89.), Vince Vaughn (54.) a Cate Blanchett (63.). Problémové párty dievčatá Paris Hilton, Lindsay Lohan a Britney Spears sa do zoznamu nedostali.
Radikálne palestínske hnutie Hamás v piatok uviedlo, že sa nakontaktovalo na únoscov zadržiavaného korešpondenta BBC Alana Johnstona a podniká vážne kroky, aby dosiahlo jeho prepustenie. Novinárom to na polnočnej konferencii povedal hovorca Hamásu Abú Ubejdá. Hnutie Hamás, ktoré vo štvrtok prevzalo kontrolu nad Gazou, "nedovolí žiadne útoky na novinárov alebo cudzincov, pretože pomáhajú našim ľuďom", povedal Ubejdá. Hamás svojim úsilím dosiahnuť prepustenie Johnstona vysiela jasný signál ostatným ozbrojeným skupinám, že chce v chaotickej Gaze nastoliť poriadok. 45-ročného korešpondenta BBC uniesli v Gaze pred troma mesiacmi. Hamás vyjednáva s únoscami za pomoci prostredníka. Oficiálny predstaviteľ, ktorý je zapojený do týchto rozhovorov pod rúškom anonymity povedal, že únoscovia v piatok prisľúbili, že Johnstona v priebehu 24 hodín prepustia.