2. 7. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec, režisér a producent Kevin Costner bude produkovať a financovať animovaný seriál The Explorers Club, ktorému prepožičia aj svoj hlas. Séria 12-minútových epizód sa už v lete objaví voľne na internete. Po prípadnom úspechu by chcel hollywoodsky veterán nakrútiť aj celovečerný film na motívy seriálu, v ktorom by stvárnil hlavnú postavu. Seriál The Explorers Club vytvorili a scenáristicky i režijne sa na ňom podieľajú Chris Baird, Jon Baird a Keith Quinn zo spoločnosti Black Lamp Prods. "Každá časť je inteligentná a veľmi vizuálna a projekt má ako celok veľký potenciál stať sa celovečerným filmom. Distribučné kanály narástli a ako filmára ma zaujímali možnosti upútať divákov príbehom podaným úplne novým spôsobom," povedal Costner pre filmový denník Daily Variety. Novinár, ktorý v pásme Gazy pracoval pre televíznu stanicu al-Arabíja, žiada v Nórsku o azyl. "Prišli sme do Nórska, pretože sa mne, mojej žene a deťom vyhrážali smrťou. Rozhodli sme sa opustiť Gazu, kde som už viac nemohol pôsobiť ako nezávislý žurnalista," vyjadril sa Saíf al-Dín Šahín. Po tom, ako Hamas prevzal kontrolu nad pásmom Gazy, toto islamistické hnutie obvinilo televíznu stanicu al-Arabíja z preferovania vládneho hnutia Fatah. Podľa Šahína má len desať percent novinárov v Gaze odvahu pokračovať ďalej vo svojom povolaní. "Ostatní prestali pracovať kvôli vyvíjanému nátlaku a strachu o život," uviedol. "Pri všetkých tých politických a vojenských skupinách je nemožné podávať nezávislé správy, pretože tlak na novinárov, aby povedali práve ich verziu, je enormný." Šahína zbili a vyhrážali sa mu smrťou po tom, ako označil únoscov reportéra BBC Alana Johnstona za kriminálnikov. Vedúci pracovník stanice Násir al-Sarámi sa však vyjadril, že televízia nevedela o nijakých hrozbách voči ich spravodajcovi. Vysokopostavený predstaviteľ Palestínskeho syndikátu novinárov uviedol, že Šahín nepodal žiadnu oficiálnu sťažnosť v súvislosti s vyhrážkami alebo útokmi voči nemu. Šahín apeloval na nórsku vládu, aby prinútila palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása "využiť jeho vplyv na ochranu novinárov na palestínskych územiach." "Abbás môže urobiť veľa pre ochranu novinárov," povedal. "V roku 2007, keď bola naša kancelária vyhodená do vzduchu, vláda vôbec nereagovala. Nerobia všetko, čo je v ich silách, aby žurnalistov ochránili." Hovorkyňa nórskeho ministerstva vnútra neevidovala žiadnu žiadosť o azyl a dodala, že imigračný úrad nemá vo zvyku komentovať jednotlivé prípady.

Hamás v pondelok zatkol hovorcu tajnej skupiny Armáda islamu Abú Chatába al-Makdísího, ktorá zadržiava britského reportéra Alana Johnstona. Ide o krok, ktorý môže priniesť dohodu smerujúcu k prepusteniu reportéra. Hamás požaduje od Armády islamu prepustenie Johnstona, ktorého 12. marca uniesli v Gaze. Skupina, požaduje od Británie prepustenie radikálneho duchovného vodcu s prepojením na al-Kájdu. Armáda islamu pohrozila usmrtením Johnstona, ak sa ho Hamás pokúsi oslobodiť pomocou ozbrojených síl. Skupina tiež hrozí, že ak neprepustia jej hovorcu, zverejnení dokumenty kompromitujúce Hamás. "Predložíme dokumenty, ktoré odhalia pravdu o niektorých osobách podvádzajúcich moslimskú komunitu," hovorí sa vo vyhlásení. Al-Makdísího zatkli, keď sa snažil strieľať na príslušníkov bezpečnostných síl spolupracujúcich s Hamásom, povedal Sami Abú Zuhrí, vyšší úradník Hamásu. Abú Zuhrí poprel akúkoľvek spojitosť medzi zatknutím al-Makdísího a snahou oslobodiť Johnstona. "Al-Makdisího zatkli pri ozbrojenom konflikte," povedal. Únoscovia britského novinára Alana Johnstona zverejnili minulý týždeň videonahrávku, na ktorej má Johnston na sebe opasok s výbušninami, aký používajú samovražední útočníci. Johnston na nahrávke upozorňuje, že v prípade násilného pokusu o jeho oslobodenie, výbušniny odpália. Dopisovateľa BBC uniesla v marci v Pásme Gazy extrémistická organizácia Armáda islamu, ktorá za neho požaduje prepustenie moslimov väznených v Británii. Johnston pracoval ako novinár v Pásme Gazy od roku 2005. Bol jediným zahraničným novinárom, ktorý tam zostal potom, ako v roku 2006 vypukli vzájomné palestínske boje o kontrolu nad oblasťou.

Irán dnes spustil nový satelitný televízny kanál PRESS TV, ktorý vysiela v angličtine 24 hodín denne, aby sa podľa tvrdení iránskych predstaviteľov dosiahla rovnováha vo svetovom spravodajstve, pretože doposiaľ ho kontroloval Západ. Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád, ktorý často ostro vystupuje proti západným štátom, na slávnostnom otvorení uviedol, že 24-hodinový kanál má povinnosť "odhaľovať, čo sa deje v zákulisí propagandistických spravodajských televíznych sietí nepriateľov ľudstva". Prezident dodal, že štátna stanica by sa mala stavať "na stranu utlačovaných národov sveta, ale nevymýšľať si správy v ich prospech". Predstavitelia PRESS TV vyhlásili, že kanál sa bude snažiť vyrovnať takým hráčom na mediálnom poli, ako sú CNN a BBC World. Iránsku stanicu však čaká veľká konkurencia, pretože "ihrisko" anglicky vysielajúcich satelitných kanálov je čoraz preplnenejšie - minulý rok odštartovala vysielanie Al-Džazíra International, sídliaca v Katare, a takisto televízna stanica France 24, ktorá sľubovala "francúzske postoje". PRESS TV na svojej webovej stránke www.presstv.ir uvádza, že jej cieľom je "narušiť zovretie svetového mediálneho priestoru západnými filiálkami". Prvá relácia - prehľad správ - sa začala o 18.30 h SELČ. Hovorca televízie Šahab Mossavat, ktorý bude raz týždenne moderovať program Middle East Today, uviedol, že kanál chce pritiahnuť anglicky hovoriacich divákov po celom svete a najmä tých, ktorí nie sú spokojní s doteraz prístupným spravodajstvom. "Ponúka totiž množstvo lajdáckej žurnalistiky. Dúfam, že nás z lajdáckosti neobvinia," vyhlásil hovorca a dodal, že niektoré stanice "nepodchytávajú vždy všetky uhly pohľadu". Hovorca oznámil, že PRESS TV bude kritizovať aj iránsku politiku, ale poskytne iránskym predstaviteľom priestor "uviesť reportáž do rovnováhy". V redakcii televízie, sídliacej v Teheráne, pracujú Iránci a cudzinci, ktorí sú vyslaní vo Washingtone, Londýne, Paríži, Moskve, Bejrúte, Damasku a na rôznych iných miestach.