8. 9. 2007

The 64th Venice Film Festival

The 64th Venice Film Festival

Zlatým levom ocenila porota tohtoročného 64. Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach tchajwanského režiséra Anga Leeho za jeho erotický thriller Lust, Caution (Túžba, opatrnosť). Ten istý režisér získal toto ocenenie už pred dvoma rokmi s filmom Skrotená hora, ktorý následne získal aj Oscara.

Mimoriadneho Zlatého leva za celoživotnú tvorbu udelila porota talianskemu režisérovi Bernardovi Bertoluccimu, ktorý zomrel pred pár týždňami vo veku 66 rokov.Strieborného leva si z benátskeho Medzinárodného filmového festivalu odváža ruský režisér Nikita Michalkov, ktorého porota ocenila "za celkové dielo". Uznávaný tvorca predstavil svoj najnovší film nazvaný 12. Za najlepšiu režiu udelila porota Strieborného leva americkému režisérovi Brianovi De Palmovi za jeho Redacted (Redigované). De Palma v ňom zrekonštruoval skutočný príbeh, ktorý je zároveň hlasnou a emotívnou kritikou počínania amerických jednotiek. Kritikom sa páčil tiež. Film je vytvorený formou záznamov televíznych kamier stiahnutých z internetu. Prináša znásilnenie 15-ročného dievčaťa i vyvraždenie celej rodiny. Na zločin sa pozerá očami účastníkov. Redacted nie je dokument, ale inscenácia skutočných udalostí. Pohár Volpi za najlepší mužský herecký výkon získal americký herec Brad Pitt za svoju úlohu vo filmu The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford (Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom) režiséra Andrewa Dominika. Dráma trvajúca 2,5-hodiny detailne rozoberá vzťah medzi charizmatickým zločincom a jeho obdivovateľkou. Za úlohu v snímke Todda Haynesa I˙am not There (Nie som tam) ako najlepšiu herečku ocenili Pohárom Volpi austrálsku umelkyňu Kate Blanchett. Zvláštnu cenu poroty získal francúzsko-alžírsky filmár Abdellatíf Kechiche film La graine at le mulet (Zrno a mozog). Rovnaké ocenenie pripadlo i Haynesovi za jeho film o spevákovi Bobovi Dylanovi Nie som tam. V tomto filme zažiarila francúzska herečka alžírsko-tuniského pôvodu Hafsía Herzíová, ktorú ako objav tohto ročníka ocenila porota Cenou Marcella Mastroianniho.

Režisér, scenárista, producent a animátor Tim Burton si na filmovom festivale v Benátkach prevzal Zlatého leva za celoživotné dielo. Cenu, ktorú mu v Benátkach odovzdal jeho častý spolupracovník a blízky priateľ Johnny Depp, Burton označil za najlepšie ocenenie, aké kedy dostal. "V skutočnosti vyzerá omnoho lepšie ako ten plešatý nahý muž," zažartoval pri odpovedi na otázku, aký rozdiel vidí medzi benátskym Zlatým levom a Oscarom, na ktorého bol nominovaný v roku 2006.

Udelením cien sa skončila jedenásťdňová prehliadka, v ktorej súťažnej časti sa predstavilo 23 filmov už známych, ale tiež začínajúcich tvorcov z celého sveta. Účastníci festivalu ale celkovo mohli vidieť 57 filmov, väčšinou v premiére.