17. 10. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Mediálna spoločnosť Polskapresse pod nemeckým gigantom Verlagsgruppe Passau začne v spolupráci s britským The Times vydávať nové celonárodné noviny. Denník Polska vytvorili fúziou šiestich regionálnych novín. "Polska vznikla v spolupráci s najprestížnejším mienkotvorným denníkom vo Veľkej Británii, The Times. Napovedať tomu bude aj logo v hlavičke a text, vytvorený v rámci medziredakčnej spolupráce," napísala Polskapresse v stanovisku. Spoločnosť, ktorá je najväčším vydavateľom regionálnej tlače v Poľsku takisto vyhlásila, že noviny si budú udržiavať "silnú regionálnu identitu" a informácie nebudú iba z "varšavskej perspektívy". Denník sa takisto sústredí na sociálne problémy a čitatelia v ňom nájdu aj rôzne pravidelné prílohy. Súperiť pritom bude musieť s tromi denníkmi. Na vrchole je v súčasnosti Gazeta Wyborcza, ktorá za deň predá asi 450-tisíc výtlačkov. S veľkým odstupom nasleduje Dziennik, patriaci skupine Axel Springer s nákladom asi dvestotisíc kusov. Tretia priečka patrí so 150-tisícovým nákladom denníku Rzeczpospolita. Okrem regionálnych novín, z ktorých vznikol denník Polska, vydáva Polskapresse aj tri programové časopisy, štyri inzertné týždenníky a tri denníky distribuované zadarmo v siedmich mestách. Skupina Verlagsgruppe Passau je známa svojimi investíciami do krajín bývalého východného bloku. Pôsobí aj na Slovensku a v Českej republike.
Novinári z BBC sú znepokojení a obávajú sa , že veľké presonálne škrty môžu ovplavniť kvalitu vysielania. Práve spravodajstvo BBC bude najhoršie postihnutým segmentom v BBC. V celej korporácii sa má ušetriť okolo 3 %, ale v spravodajstve až 20 % počas nasledujúcich piatich rokov. 500 pracovných pozícií ubudne v spravodajstve z celkového počtu 3000. V celej BBC príde o miesta 2800 ľudí, pričom však bude vytvorených 1000 nových pracovných pozícií. BBB smeruje aj k integrovanému newsroomu, prepojeniu rádia, televízie a online operácií.
Poľská opozícia obvinila dnes štátne médiá z toho, že pred nedeľňajšími voľbami favorizujú vládnucich bratov Kaczynských. Oficiálne údaje ukázali, že ich strana dostáva oveľa viac času v éteri než ich protivníci. Kaczynských sociálne konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) podľa oponentov spolitizovala verejnoprávnu televíziu natoľko, ako to krajina nezažila od pádu komunizmu. "Je to inštitúcia, ktorá má svoje korene v komunistickom Poľsku, a každá nová vláda ju rýchlo premení na svoj marketingový nástroj," uviedla Julia Piterová z hlavnej opozičnej Občianskej platformy (PO), stredopravej strany presadzujúcej rýchlejšie hospodárskej reformy. "Je to neprijateľné, najmä preto, že všetci platíme koncesionárske poplatky. Nikto nemá rád prehnanú propagandu," dodala. Počas prvého októbrového týždňa dve štátne televízne stanice, najsledovanejšie v Poľsku, dali PiS takmer 17 hodín vysielacieho priestoru. PO dostala len niečo nad šesť hodín a ľavicová koalícia asi päť hodín, vyplýva z oficiálnych údajov. "Je dôležité poukázať na to, že vystúpenia premiéra a vládnych predstaviteľov sú zahrnuté vo vysielacom priestore strany, aj keď veľký počet ich vystúpení súvisí s ich oficiálnymi funkciami," uviedla hovorkyňa verejnoprávnej televízie. Hovorca vlády sa odmietol k záležitosti vyjadriť. Takýmito sťažnosťami sa bude zaoberať aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bude monitorovať nedeľňajšie parlamentné voľby v Poľsku. Okrem rozdielneho časového priestoru kritici obviňujú verejnoprávnu televíziu z toho, že prezentuje premiéra Jaroslawa Kaczynského a jeho brata, prezidenta Lecha Kaczynského v priaznivom svetle, zatiaľ čo minimalizuje pozitívne spravodajstvo o opozícii. Noviny Dziennik v pondelok informovali, že moderátorka hlavného spravodajstva štátnej televízie prišla o prácu, keď trvala na odvysielaní záberov z návštevy predsedu PO v Británii a Írsku.