11. 12. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spravodajská skupina Reuters Group podpísala prelomový kontrakt s novinami International Herald Tribune (IHT). Reuters bude denníku poskytovať obsah pre jeho hospodársku sekciu, pričom bude dostávať podiel z reklamy. Podľa dohody vznikne nová značka, pod ktorou budú zahrnuté hospodárske správy rovnako v printovom ako online vydaní. Od 7. januára sa hospodárska sekcia IHT premenuje v Európe na Business with Reuters a v ázijsko-pacifickom regióne na Business Asia with Reuters. Dohoda nie je exkluzívna, takže dovoľuje IHT odoberať správy aj z iných zdrojov. Reuters však nebude poskytovať svoje služby tradičným spôsobom, pri ktorom noviny platia za prístup k správam nejakej agentúry. Hospodárska sekcia IHT bude vznikať v úzkej spolupráci s redaktormi Reuters. Obsah vytvorený novým tímom bude tiež zverejnený na webovej stránke Reuters a finančných termináloch Reuters. Podľa šéfky Reuters Media Monique Villa je dohoda "prvým vzrušujúcim krokom k tomu, čo by sa mohlo stať bohatým a plodným vzťahom s IHT a celkovo s The New York Times Company". Šéfredaktor Reuters David Schlesinger uviedol, že spolupráca je logickým vyústením smerovania skupiny, ktorá rozšírila svoje spravodajstvo a prináša aj pozadia problémov a analýzy kvôli lepšej orientácii svojich zákazníkov. Informovala o tom agentúra AP.

Hosťom diskusného programu o ľudských právach na druhom programe poľskej verejnoprávnej televízie bol v pondelok večer aj čečenský separatistický vodca Ahmed Zakajev, ktorého Rusko obviňuje z terorizmu a žiada jeho vydanie. Podľa poľských médií ide zo strany televízie o odvážny krok, po ktorom bude takmer s určitosťou nasledovať ďalšie zhoršenie vzťahov s Ruskom. "Chcem sa poďakovať Poliakom za ich pomoc," povedal Zakajev v diskusii pri príležitosti Dňa ľudských práv. "Poliaci svojou odhodlanosťou a obeťami dokázali, že sloboda sa dá dosiahnuť. Ste pre nás vzorom," vyhlásila jedna z ikon čečenského boja za samostatnosť. Zakajev žije vo Veľkej Británii, ktorá mu v roku 2003 udelila štatút utečenca. Londýn vzdoruje opakovaným požiadavkám Moskvy o Zakajevove vydanie a tvrdí, že Rusko proti nemu nemá dostatok dôkazov a nevie zaručiť spravodlivý proces.

Gruzínska hlavná proopozičná televízia Imedi obnoví v stredu vysielanie po piatich týždňoch od jeho násilného zrušenia počas zrážok medzi políciou a protivládnymi demonštrantami v hlavnom meste Tbilisi. Ako informoval výkonný riaditeľ televízie Bidzina Baratašvili, vysielanie sa začne o 8. hodine večer (17:00 SEČ). Imedi, ktorú obvinili z podnecovania protestov, prestala vysielať 7. novembra. Gruzínske bezpečnostné sily vtedy vyhnali novinárov z budovy a zavreli kancelárie TV. Gruzínsky súd o obnovení vysielania rozhodol minulý týždeň. Stanici vrátil zmrazený majetok a obnovil licenciu na vysielanie. Opozícia a západné štáty kritizovali gruzínske oficiálne miesta za zatvorenie Imedi a vyzvali na jej obnovenie pred predčasnými prezidentskými voľbami 5. januára. Spolumajiteľom Imedi je medzinárodný magnát Rupert Murdoch a gruzínsky mediálny magnát a prezidentský kandidát Badri Patarkatsišvili.

Bývalého mediálneho magnáta Conrada Blacka v pondelok odsúdili na 6,5 roka väzenia za to, že akcionárov jeho mediálneho impéria Hollinger International oklamal o milióny dolárov, ktoré využil na financovanie svojho márnotratného životného štýlu. Black má na výkon trestu nastúpiť v najbližších 12 týždňoch, ale presný dátum ešte neurčili a zatiaľ môže zostať na slobode na základe kaucie 21 miliónov dolárov. Počas súdneho pojednávania sa viedol spor hlavne o to, koľko peňazí akcionári stratili. Suma sa pohybovala od 6 do 32 miliónov dolárov. Mediálny kolos Hollinger International v minulosti vlastnil londýnsky Daily Telegraph, Chicago Sun-Times, Jerusalem Post a stovky regionálnych novín v USA a Kanade. Black, ktorý dovolenku trávil na tichomorských ostrovoch a po Londýne sa vozil v Rolls Royce, smeruje do väznice, kde odsúdeným platia 12 centov na hodinu za také práce ako je umývanie okien a čistenie podlahy.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.