5. 3. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Arménsko od utorka blokuje vysielanie Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL). Informovala o tom pražská centrála stanice, ktorá vysiela najmä v krajinách, kde sa nedodržiavajú ľudské práva. Programy RFE/RL prestali preberať obe rozhlasové stanice, s ktorými Slobodná Európa v Arménsku spolupracuje. Miesto jej vysielania sa z éteru ozýva hudba. Úrady zablokovali aj internetovú stránku RFE/RL, tvrdí pražská centrála. V sobotu podľa stanice policajti v arménskej metropole Jerevan zbili šoféra, ktorého Slobodná Európa zamestnáva. Korešpondentovi stanice sa pred policajtmi podarilo ujsť. Zákaz šírenia vysielania RFE/RL je súčasťou výnimočného stavu, ktorý v sobotu vyhlásil arménsky prezident Robert Kočarian v reakcii na zrážky medzi políciou a opozičnými demonštrantmi. Zahynulo pri nich osem ľudí a ďalších vyše sto bolo zranených. Demonštranti protestovali proti údajným podvodom v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 19. februára.
Britská vysielacia spoločnosť BBC spustí na budúci týždeň televízny spravodajský kanál v arabčine, ktorý bude konkurovať al-Džazíre a ďalším populárnym blízkovýchodným spravodajským televíziám. Vstup do televízneho spravodajstva určeného divákom v Severnej Afrike, na Blízkom východe a v Perzskom zálive je súčasťou veľkej reštrukturalizácie BBC. Spoločnosť ukončila činnosť niektorých svojich rozhlasových staníc vo východnej Európe, aby presmerovala zdroje na arabsky hovoriaci svet. Nová stanica začne vysielať na budúci utorok 12 hodín denne a do niekoľkých mesiacov chce prejsť na 24-hodinové vysielanie. Bezplatne ju budú môcť sledovať diváci s prístupom k satelitu alebo káblovej televízii. Riaditeľ BBC World Service Nigel Chapman prisľúbil nestranné správy a analýzy s tým, že cieľom novej stanice je dosiahnuť 20 miliónov divákov do roku 2010. Prieskumy trhu na Blízkom východe podľa neho ukázali veľký záujem o televíziu BBC, hlavným dôvodom má byť názor divákov, že poskytne nezávislé spravodajstvo, ktorému môžu dôverovať. Hovorca BBC uviedol, že spoločnosť musela priniesť na Blízky východ aj svoje televízne vysielanie, aby si udržala dôležité postavenie v tomto vysoko konkurenčnom regióne. "Sme tam už vyše 70 rokov ako rozhlas a v poslednom období na internete, avšak všetky výskumy ukazujú, že dominantným médiom na Blízkom východe je dnes televízia," povedal.

Väčšina Holanďanov si želá, aby film politika Geerta Wildersa prirovnávajúci Korán k Hitlerovmu dielu Mein Kampf odvysielali napriek tomu, že sa obávajú zhoršenia napätia medzi moslimami a nemoslimami, ako aj poškodenia vzťahov s arabskými krajinami. Ukázal to dnes zverejnený prieskum. Holandský denník Telegraaf v pondelok informoval, že holandská vláda zvažuje zákaz filmu pravicového poslanca Wildersa, ktorý prirovnal Korán k dielu Adolfa Hitlera Mein Kampf (Môj boj), ale poskytol málo podrobností o svojom filme. Autor filmu označil Korán aj za "fašistickú" knihu, ktorá podnecuje násilie, a vyjadril názor, že by mal byť zakázaný. Ako ukázal prieskum verejnej mienky uskutočnený holandskou agentúrou TNS NIPO pre televíziu RTL, 54 percent občanov si myslí, že film by mali odvysielať, pričom 76 percent zároveň očakáva zvýšenie napätia medzi moslimami a nemoslimami. Až 74 percent predpokladá zhoršenie vzťahov s arabskými štátmi. Prieskum medzi 600 respondentmi uskutočnený 29. februára ukázal, že 68 percent Holanďanov očakáva bojkot pripomínajúci ten proti Dánsku po zverejnení karikatúr proroka Mohameda v dánskom denníku. V Afganistane protestovalo dnes približne 500 osôb proti opätovnému zverejneniu karikatúr a proti Wildersovmu filmu o Koráne, ktorý by sa mal na obrazovkách objaviť v marci alebo apríli. Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo holandského poslanca z "propagovania politiky nenávisti a zo šírenia xenofóbie". Holandský premiér Jan Peter Balkenende minulý týždeň uviedol, že krajina odvysielaním filmu riskuje ekonomické sankcie a útoky na svojich vojakov rozmiestnených v Afganistane. Wilders dal svojmu filmu názov Fitna, čo je arabský výraz nachádzajúci sa v Koráne a niekedy sa prekladá ako boj.

Copyright © TASR 2008
Súkromná česká celoplošná stanica Prima TV má v pláne kúpiť 51 % podiel v regionálnej stanici Genus TV so sídlom v Liberci za zatiaľ nezverejnenú výšku sumy. Transakcia prebehne prostredníctvom spoločnosti Regio Media a bude ešte potrebovať schválenie prevodu majetkových podielov v televízii od českej Rady pre vysielanie. Genus TV má pritom platnú licenciu na vysielanie do roku 2020. Väčšinový podiel predá Prime spoločnosť S Group Holding, ktorá si ponechá 49 %-ný podiel v TV Genus.

Nový singel Američana Gnarlsa Barkleyho pod názvom Run, presnejšie jeho videoklip, pravdepodobne bez úprav, nebude možné odvysielať na hudobnej stanici MTV. Audiovizuálna stopa totiž nesplnila podmienky vysielania, keďže meranie takzvaného snímacieho impulzu videoklipu prekročilo primeranú hranicu. V prípade prekročenia tejto prijateľnej hranice totiž u niektorých ľudí vzniká zvýšená pravdepodobnosť vzniku epileptického záchvatu. Aj napriek tomu je už video dostupné na viacerých internetových stránkach. Barkley dúfa, že situáciu sa podarí vyriešiť v čo možno najkratšom čase.V rámci svojho nového albumu The Odd Couple, ktorý by mal vyjsť 8. apríla, sa už pripravuje na natáčanie ďalšieho videoklipu k skladbe Who´s Gonna Save My Soul. Okrem toho sa v lete chystá aj na turné po USA a Európe.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.