15. 5. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Čínske úrady potrestali 17 ľudí za šírenie správ o 7,9-stupňovom zemetrasení, ktoré zasiahlo juhozápad krajiny a zabilo desaťtisíce ľudí. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Nová Čína s odvolaním sa na ministerstvo pre verejnú bezpečnosť. Polícia podľa nej objavila vyše 40 internetových správ, ktoré "rozširovali klebety o zemetrasení". Sedemnásť osôb obvinili "zo šírenia nepravdivých informácií a podkopávania dôvery verejnosti". Dvaja z obvinených dostali 15 dní väzenia, ďalší dvaja musia napísať verejné ospravedlnenie a 13 dostali varovanie. Čínske úrady začiatkom týždňa varovali, že každý, kto bude šíriť nepravdivé správy o zemetrasení, bude potrestaný. To dokazuje, že vláda si chce aj napriek tejto tragédii zachovať rozhodujúci vplyv na poskytovanie akýchkoľvek informácií. Čínska vláda odhaduje konečný počet obetí pondelňajšieho zemetrasenia na juhozápade krajiny na 50 000. Počet potvrdených obetí zemetrasenia sa vo štvrtok len v provincii Si-čchuan, kde sa nachádzalo epicentrum otrasov, zvýšil na viac ako 19 500. Počet obetí by mal ešte výrazne vzrásť, keďže pod sutinami zrútených budov sa ešte stále nachádzajú desaťtisíce ľudí a nádej na to, že niekto z nich prežil, sa znižuje každou hodinou.

© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Španielsky súd dnes zamietol podanie Telmy Ortízovej - sestry španielskej korunnej princeznej Letízie - ktorá žiadala vydanie nariadenia, ktorým by súd médiám zakázal publikovať fotografie a reportáže o nej, jej partnerovi a ich dcére. Sudkyňa súdu v Tolede María Padillová povedala, že Ortízovej požiadavka, ktorá sa týka viac ako 50 médií, je "súdne neprijateľná". Podľa nej sa Ortízová aj s partnerom zúčastňuje na spoločenských a verejných podujatiach spoločne s kráľovskou rodinou. Padillová poukázala na rozdiel medzi obyčajným občanom a príslušníkom známej rodiny. Ortízová sa cíti byť vyčerpaná snahou bulvárnych médií získať čo najviac informácií o nej po tom, čo sa vrátila z humanitárnej misie na Filipínach a pred štyrmi mesiacmi sa stala matkou. Podľa nej ju neustály mediálny zhon okolo jej osoby vystavuje "skutočnému fyzickému nebezpečenstvu". Ortízová bude musieť po neúspešnom súdnom spore zaplatiť 40.000 eur (1,26 milióna Sk) na súdnych poplatkoch. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Americký investor Carl Icahn odštartoval súboj s vedením internetovej spoločnosti Yahoo! cez jej správnu radu v snahe dotlačiť firmu k akvizičným rokovaniam s Microsoftom. Ten začiatkom mája stiahol svoju ponuku na prevzatie Yahoo! za 47,5 miliardy USD (976,08 miliardy Sk). Miliardár (podľa časopisu Forbes momentálne 46. najbohatší človek na svete) a akcionár viacerých amerických koncernov dnes oznámil, že kontroluje v Yahoo! už 59 miliónov akcií a zároveň vytvoril skupinu 10 nominantov do správnej rady spoločnosti, ktorí by sa mali voliť 3. júla. "Súčasná správna rada Yahoo! konala úplne iracionálne (keď dotlačila Microsoft k odchodu) a stratila dôveru svojich akcionárov," napísal Icahn v liste predstaviteľom rady. Ako dodal, verí, že akceptujú názory svojich akcionárov a vrátia sa k rokovaniam s Microsoftom, čím by sa súboj o kontrolu nad firmou cez dosadenie ľudí do správnej rady stal bezpredmetný. Podobné kroky ako v Yahoo! urobil Icahn pred časom aj vo výrobcovi mobilných telefónov Motorola a farmaceutickej firme ImClone Systems. Tým ich postupne donútil k predaju časti prípadne celých stratových divízií a zvýšil tak pôvodne upadajúce akcie. Teraz sa takto rozhodol aj v prípade Yahoo!, pretože, ako tvrdí, "spojenie s Microsoftom je najlepší možný spôsob, ako sa priblížiť ku konkurenčnému Google". Akcie internetovej firmy po správach od Icahna vzrástli po otvorení burzy v New Yorku o 44 centov (1,6 %) na 27,58 USD, potvrdzujúc tak záujem investorov o spojenie Yahoo! s Microsoftom. Šéf svetovej dvojky na trhu internetového vyhľadávania Jerry Yang odmietol ponuku Microsoftu, ktorý ju zvýšil z pôvodných 31 na 33 USD/akcia, s tým, že hodnota akcií firmy je aspoň o 4 USD vyššia. V prípade, že by Microsoft firmu Yahoo! kúpil, vzrástla by jeho konkurencieschopnosť v internetovom vyhľadávaní a internetovej reklame, čo je trh, ktorého hodnota by do roku 2010 mala vzrásť na 80 miliárd USD. V online vyhľadávaní kontroluje Google v USA takmer dve tretiny trhu, zatiaľ čo Yahoo! 21,3 % a Microsoft menej než 10 %. Informovali agentúry Bloomberg a Reuters.

Copyright © TASR 2008