20. 5. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Mediálna spoločnosť Thomson Reuters, ktorá vznikla prevzatím Reuters Group spoločnosťou Thomson Corp. za 15,9 miliardy USD (323,49 miliardy Sk), plánuje zrušiť 835 pracovných miest. Cieľom je zníženie nákladov, ktoré nové vedenie po spojení podnikov prisľúbilo. Prepúšťanie sa dotkne prakticky všetkých pozícií, okrem technických a administratívnych aj redaktorov. Z nich príde o prácu 140, z toho polovica v Európe, keďže mnohé činnosti sú podľa vedenia so sídlom v New Yorku zdvojené. Spoločnosť musí prepojiť viaceré oblasti, medzi nimi najmä databázy a vydávanie správ. Vedenie firmy, ktorá má teraz 50.000 zamestnancov, začiatkom mája oznámilo, že do roku 2010 chce ročne usporiť 1 miliardu USD a o rok neskôr 1,2 miliardy USD. "Sú tu oblasti, ktoré musí spoločnosť nevyhnutne obmedziť," povedal Gareth Thomas, analytik z maklérskej spoločnosti Collins Stewart v Londýne. "Najmä, čo sa týka správ a databáz, mnohé činnosti sa zdvojujú, takže redukciám sa nevyhnú," dodal. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Člen ochranky utrpel zranenia pri zápase s fotografom na psychiatrickej klinike neďaleko rakúskeho mesta Amstetten, kde sa liečia obete Josefa Fritzla. Oznámili to dnes rakúske úrady. Predstavitelia tvrdia, že fotograf udrel 30-ročného strážcu obuškom, keď sa pokúšal vojsť do nemocničného komplexu. Po incidente sa paparazzovi podarilo ujsť. Strážcu - jedného z viacerých, ktorí pomáhajú na klinike zabezpečovať 24-hodinovú ochranu - liečia z bližšie nešpecifikovaných zranení. Incident z dnešných popoludňajších hodín bol najnovším zo série pokusov paparazzov získať fotografie Fritzlových obetí. Podľa vyhlásenia polície sa Fritzl priznal, že svoju dcéru 24 rokov väznil v bunkri bez okien a splodil s ňou sedem detí.
Copyright © TASR 2008
Thajskí predstavitelia v utorok pohrozili, že zakážu 29 webových stránok pre obsah, ktorý uráža ich kráľa. Varovali tiež, že majitelia portálov môžu čeliť aj trestnému stíhaniu. Posledné vyhrážky prišli po tom, čo Thajsko zakázalo na päť mesiacov prístup k populárnej stránke YouTube pre videá, ktoré sa dotýkali cti kráľa Bhumibola Adulyadeja. Zákaz bol zrušený až po tom, čo majiteľ videoportálu - internetový gigant Google - súhlasil s filtrovaním vyhľadávania obsahu, ktorý by mohol thajského kráľa "poškodiť". Thajský minister vnútra Chalerm Yoobumrung v utorok vyhlásil, že o sporných webových stránkach bude diskutovať s tamojšou políciou. "Nájdeme potrebné právne kroky, pretože je to ohrozovanie národnej bezpečnosti a minister vnútra niečo také nemôže ignorovať," povedal Yoobumrung novinárom. "Starostlivo budem sledovať všetkých týchto 29 stránok," dodal.Internetový obsah, ktorý sa považuje za príliš kritický voči kráľovi, ktorého mnohí Thajčania považujú za poloboha - je pod prísnou kontrolou od zosadenia bývalého premiéra Thaksina Šinawatru armádnymi generálmi v roku 2006. Thajské špeciálne policajné oddelenie v utorok potvrdilo, že sledujú viac ako 20 webových stránok, ktoré urážajú monarchiu, vrátane portálu podporujúceho Thaksina hithaksin.net. Minulý rok vyvolala pozornosť kauza okolo videa zverejneného na YouTube. Anonymný užívateľ v ňom zobrazuje sériu kráľových fotografií, vedľa ktorých sa zobrazuje chodidlo. Thajčania veria, že chodidlá sú najspodnejšou a najšpinavšou časťou tela a video preto považovali za veľkú urážku.
Počas desiatich dní nebude 250 školákov z alsaskej školy v mestečku Ziegelwasser pozerať televíziu, používať počítače ani herné konzoly. Podľa regionálneho denníka DNA ide o prvý pokus podobného typu v Európe. Projekt vypracovali kanadskí vedci a jeho súčasťou je ponúknuť deťom alternatívne aktivity. Deti prijali podľa denníka výzvu ako stávku. Každý školák bude mať pri sebe zošit, do ktorého bude zapisovať všetky spôsoby, ktorými sa počas desiatich dní snažil vyhnúť akejkoľvek obrazovke. Pokus získal podporu úradov po tom, ako krajina zverejnila informácie, podľa ktorých trávia deti ročne 1 200 hodín pred obrazovkami a vidia v nich okrem iného priemerne 8 000 vrážd ročne. V prípade úspechu sa má projekt rozšíriť na ďalšie školy v krajine.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.