28. 8. 2008

RADA STV ONCE MORE

RADA STV ONCE MORE
Rada Slovenskej televízie včera neprerokovala na žiadosť niektorých členov Rady STV Odpočet plnenia projektu „STV – Tvorivá autorská dielňa“ Š. Nižňanského - po 100 dňoch vo funkcii generálneho riaditeľa. Na žiadosť GR STV neprerokovala Základnú stratégiu prechodu na digitálne vysielanie programov STV . Rada vcelku nepochopiteľne a s nepresným stanoviskom DK STV neschválila návrh na zmenu Rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2008 . Rada STV konštatovala, že GR STV začal vo veciach, ktoré podľa § 8 ods. 1 písm. f) zákona o STV podliehajú schváleniu Radou STV reálne konať predtým, ako ich predložil na schválenie Rade STV. Rada STV zároveň uložila GR STV, aby predložil návrh opatrení vrátane návrhu na zmenu Rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2008, ktorý by odrážal reálne možnosti plnenia plánu výroby a vysielania programovej služby STV do konca roka 2008 v nadväznosti na predpokladaný vývoj príjmov úhrady za služby STV a SRo. Niektorí členovia Rady však pozabudli, že nereálny rozpočet schválili práve oni napriek varovaniam , že vývoj príjmov úhrady za služby STV a SRo bude odlišný.
Predseda rady STV sa pokúsil aj o uznesenie, ktoré malo konštatovať marenie efektívneho výkonu funkcie člena rady. V súvislosti s realizáciou kontroly bol návrh priamo zasiahnúť do kompetencíí GR ST s tým, že by mu rady STV uložila, že má rozhodnutím jediného spoločníka zmeniť konateľa spoločnosti STV Production & Technology s.r.o. a ihneď odvolať Juraja Dobiša z funkcie riaditeľa výroby.
Rada STV napokon prijala toto uznesenie :
Rada STV konštatuje, že z protokolov o výsledkoch kontroly realizovanej v zmysle uznesenia Rady STV č. 109/2007 vyplýva, že došlo k porušeniu § 20 ods. 9 zákona č.16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii, nakoľko v kontrolovanom období dochádzalo opakovane k zneužitiu majetku, čím vznikla STV škoda vyčíslená v protokoloch o výsledkoch kontroly. Rada STV konštatuje, že výroba dabingu a titulkov prostredníctvom dcérskej spoločnosti STV Production & Technology, s.r.o. je:
netransparentná, nakoľko nie je známy fakt, podľa akých kritérií a pravidiel sa prideľuje dabing a titulkovanie STV Production & Technology, s.r.o. a ostatným dabingovým štúdiám, ; nehospodárna a v skutočnosti drahšia, nakoľko pri výrobe dcérska spoločnosť STV Production & Technology, s.r.o. využívala technické a výrobné kapacity STV, ktoré neboli predmetom zmluvného vzťahu a neboli STV kompenzované, čím vznikla STV škoda. Vzhľadom na to, že STV pri výrobe dabingu v nedostatočnej miere využíva vlastné výrobné kapacity, Rada STV konštatuje, že riaditeľ výroby nebol ochotný alebo schopný zabezpečiť celý priebeh výroby dabingu pri zachovaní maximálnej efektívnosti vynaložených finančných prostriedkov, ako aj kapacitných zdrojov. Preto Rada STV v súvislosti so zisteniami Kontrolného útvaru STV vyplývajúcich z protokolov o výsledkoch kontroly vykonaných na základe poverenia č. I./2007/2 zo dňa 7. 5. 2007 a Príkazného listu č. 6/2007 GR STV zo dňa 27. 9. 2007 navrhuje GR STV, aby realizoval nasledovné opatrenia: Vyvodil zodpovednosť a prijal personálne opatrenia ; Prijal opatrenia, ktorými zabezpečí zvýšenie využitia vlastných kapacít pri výrobe dabingu najmä v TŠ Banská Bystrica a TŠ Košice.
Rada STV takisto neschválila Správu o činnosti a hospodárení STV za I. polrok 2008, hoci ju predseda Rady STV pôjde budúci utorok obhajovať na Výbore NR SR pre kultúru a médiá.
Rada taktiež nezaujala stanovisko k Návrhu rámcovej koncepcie spoločného mediálneho komplexu STV a SRo a návrh vecného a časového harmonogramu , hoci mala k dispozícii rozbor a uverila zatiaľ sľubom, že materiál bude zmenený.
Rada STV zobrala na vedomie stanovisko Dozornej komisie STV k zmluve s UEFA predložené v zmysle uznesenia č. 66/2008. Zdôvodnenie navýšenia ceny za majstrovstvá Európy vo futbale EURO 2008 prednesené riaditeľom výroby 18. 6. 2008 považuje Rada STV za nedostatočné a preto ukladá GR STV, aby predložil písomné odôvodnenie navýšenia ceny za majstrovstvá Európy vo futbale EURO 2008 .
V súvislosti so žiadosťou GR STV v zmysle listu , ktorým žiada zaujať stanovisko k návrhu na predaj nepotrebného nehnuteľného majetku „Horúcovod“ podľa § 12 ods. 2 o súhlas na nakladanie s majetkom podľa § 13 ods. 1 písm. c) zákona č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií, Rada STV v súlade s § 12 ods. 2 v nadväznosti na § 13 ods. 1 písm. c) zákona č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií týmto vyjadrila súhlas s predajom označeného nepotrebného majetku a súčasne s tým uložila Dozornej komisii STV, aby v zmysle § 15 ods. 2 písm. b) zákona č. 16/2004 Z. z. o STV predložila jednoznačné stanovisko k návrhu na prevod nepotrebného nehnuteľného majetku „Horúcovod“.
V súvislosti so žiadosťou GR STV v zmysle listu , ktorým žiada zaujať stanovisko k návrhu na predaj nepotrebného nehnuteľného majetku podľa § 12 ods. 2 o súhlas na nakladanie s majetkom podľa § 13 ods. 1 písm. c) zákona č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií Rada STV v súlade s § 12 ods. 2 v nadväznosti na § 13 ods. 1 písm. c) zákona č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií týmto vyjadrila súhlas s predajom označeného nepotrebného majetku.
Súčasne s tým Rada STV ukladá GR STV, aby pri predaji:
a) postupoval v súlade s § 5 ods. 1 zákona č. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií a ostatnými všeobecne záväznými predpismi ;b) aby bola dodržaná špecifikácia majetku a minimálna cena podľa znaleckého posudku, tak ako bola predložená Rade STV ; c) aby za člena komisie, ktorá bude otvárať obálky menoval minimálne jedného člena dozornej komisie, ktorý bude dohliadať na dodržanie platných právnych predpisov. Rada STV uložila Dozornej komisii STV, aby do 5 pracovných ní od vyhodnotenia výsledkov obchodnej verejnej súťaže predložila písomnú informáciu o jej priebehu. Súčasne s tým Rada STV uložila Dozornej komisii STV, aby v zmysle § 15 ods. 2 písm. b) zákona č. 16/2004 Z. z. o STV predložila jednoznačné stanovisko k návrhu na prevod nepotrebného nehnuteľného majetku.
Rada STV zobrala na vedomie stanovisko Dozornej komisie STV k uzneseniu č. 83/2007 a súčasne s tým Rada STV zmysle § 8 ods. 1 písm. k) zákona č. 16/2004 Z. z. o STV poveruje DK STV, aby preverila ako sú upravené autorské práva a práva výrobcu v koprodukčnej zmluve medzi STV a spoločnosťou DIKRAMA, spol. s r.o. vrátane dodatku č. 1 so spoločnosťou Plus Production, s.r.o. s osobitným dôrazom na 3. článok odsek 2. bod č. 8 a aké záväzky a práva majú zmluvné strany z hľadiska digitalizácie audiovizuálnych nosičov. Rada STV zároveň ukladá DK STV, aby preverila plnenie tejto zmluvy.
Rada STV v zmysle § 8 ods. 1 písm. k) zákona č. 16/2004 Z. z. o STV poverila DK STV, aby skontrolovala zmluvu so spoločnosťou BAMAC spol. s.r.o. a zaujala stanovisko k zmluvným podmienkam, rozsahu plnenia a primeranosti ceny.
Rada STV v zmysle § 8 ods. 1 písm. k) zákona č. 16/2004 Z. z. o STV poverila DK STV, aby preverila plnenie predmetu zmluvy medzi STV a spoločnosťou Black Tea, s.r.o.
Rada STV požiadala GR STV, aby pri príprave Ročného investičného plánu na rok 2009 zohľadnil potrebu zaobstarania najmenej jedného prenosového vozu v kvalite HDTV.