28. 8. 2008

MEDIÁLNY KOMPLEX IX.

MEDIÁLNY KOMPLEX IX.
Pre projekt mediálneho komplexu, ktorý by mal vyrásť na Landererovej ulici v Bratislave, urobí minister kultúry Marek Maďarič všetko. Uviedol to po dnešnom stretnutí s podpredsedníčkou Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Magdalénou Vášáryovou. Poslankyňa však predtým pred novinármi povedala, že na základe rozhovoru s ministrom by sa mediálny komplex nemusel realizovať. "Musíme prejsť mnohými úskaliami a všetko je otvorené, ale rozhodne som nezaujal stanovisko, že by som váhal, či je to správne riešenie pre verejnoprávne médiá," odmietol minister s tým, že pre jeho realizáciu urobí všetko. Mediálny komplex, v ktorom by mala sídliť Slovenská televízia a Slovenský rozhlas, je podľa ministra ambiciózny a náročný projekt, ktorý prešiel niekoľkými etapami. Preto chce predložiť vláde novú rámcovú koncepciu a harmonogram. "Pokiaľ to vláda schváli, budeme o kus ďalej, aby sa začali práce na tom, ako bude projekt architektonicky a technicky vyzerať," vysvetlil Maďarič. Umiestnenie mediálneho komplexu v centre Bratislavy pokladá za výhodné, pretože pozemok, na ktorom by mal stáť, je majetkom ministerstva kultúry. "Znížilo by to výdavky na výstavbu a vznikne tam synergia medzi divadlom a médiami," myslí si minister. Podľa neho by mala vzniknúť optimálna, energeticky a technologicky inteligentná budova, ktorá bude slúžiť tvorivým národným kultúrnym inštitúciám. Vášáryová na danom mieste priestor pre "technický bunker neprístupný verejnosti" nevidí. "Je tu však svetielko nádeje, že ten bunker s anténami v centre stáť nebude," podčiarkla a zároveň dodala, že do budúcej diskusie o podobe projektu a umiestnení budovy bude vstupovať. Celková stavebná cena projektu sa odhaduje na 3,028 miliardy Sk (100,51 milióna eur), ďalších 1,427 miliárd Sk (47,37 milióna eur) bude stáť nákup moderných technológií potrebných pre vybavenie komplexu. Na zabezpečenie obnovy stavebných prvkov budú v ňom potrebné v období 25 rokov obnovovacie náklady vo výške 862,93 milióna Sk (28,64 milióna eur) a na technológie v období desiatich rokov výdavky vo výške 1,428.240.000 Sk (47,41 milióna eur). Vášáryová tiež kritizovala spolitizovanie mediálnych rád. Ako uviedla, v radách je zastúpená zväčša koalícia, a preto pracuje na projekte, ktorý 20. septembra zverejní so svojimi predstavami, ako rady odpolitizovať. "Návrh zákona o TASR pokladám naozaj za zmätočný, ale o tom sme s ministrom nehovorili," uzavrela.
Copyright © TASR 2008
Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá a poslankyňa za SDKÚ-DS Magdaléna Vášáryová tvrdí, že na dnešnom stretnutí minister kultúry Marek Maďarič pripustil možnosť, že "projekt mediálneho komplexu sa nemusí realizovať". Ako vyhlásila, prekvapilo ju to a je to "svetielko nádeje". Maďarič však tvrdí, že rozhodne "nezaujal stanovisko, že by váhal, alebo že by nebol presvedčený o tom, že je to správne riešenie pre verejnoprávne médiá". "Ja urobím všetko pre to, aby ten mediálny komplex bol," dodal minister. Mediálny komplex, nové spoločné sídlo verejnoprávnych médií - Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu - by malo vyrásť pri novej budove Slovenského národného divadla. Dôvodom možného zrušenia projektu mediálneho komplexu môže byť podľa poslankyne to, že by s ním nesúhlasili mediálne rady, teda Rada STV a Rozhlasová rada, ako aj to, že ide len o Rámcovú koncepciu, o ktorej sa budú rozprávať s odborníkmi a ktorá sa ešte bude meniť. V novom koncepte by už malo byť zakotvené, že mediálne rady budú súčasťou tímu, ktorý rozhoduje o výstavbe a projekte, a nielen prizvaní ako experti. Zmeniť by sa mali aj vlastníci komplexu, po výstavbe by centrum mali verejnoprávne médiá hneď vlastniť, nielen si priestory prenajímať. Do zasadania vlády by mala podľa Maďariča byť hotová nová rámcová koncepcia, tvrdí poslankyňa. Vášáryová s Maďaričom riešili aj otázku miesta, kde by mal stáť mediálny komplex. Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá je zásadne proti zamýšľanej lokalite pri novom Slovenskom národnom divadle. Tvrdí, že tam "nemá stáť technický bunker neprístupný verejnosti". Problematická má byť napríklad doprava či digitalizácia. Za detinský považuje argument synergie spojenia so SND. Tvrdí, že v centre mesta má byť niečo nové, čo okrem nás majú všetky nové krajiny Európskej únie, špeciálna budova pre modernú slovenskú kultúru. Navyše Vášáryová tvrdí, že keď sa pýtala na financie v súvislosti s prenosom archívov verejnoprávnych médií, Maďarič jej odpovedal, že na to bude iný rozpočet. Poslankyňa urobí všetko pre to, aby nevznikla ďalšia nepotrebná a na zlej koncepcií postavená mediálna budova. "Nemám však nič proti tomu, aby vznikla na zelenej lúke," uzavrela. Maďarič si myslí, že verejnoprávne médiá sú teraz v megalomanských budovách, ktoré sú predimenzované, nevyužité a zastarané. Mala by vzniknúť budova optimálna, nie megalomanská, inteligentná energeticky a technologicky. Maďarič tvrdí, že pojem "na zelenej lúke" použil v súvislosti s tým, že celý projekt je nový. Umiestnenie súvisí s pozemkom, ktorý patrí ministerstvu kultúry. Vznikne synergia divadla s médiami, zaujímavý kontext. "Je to ambiciózny a náročný projekt, dnes vláda už isté fázy odsúhlasila a Maďarič predloží Rámcovú koncepciu a harmonogram a pokiaľ ju schváli, potom sa už začnú práce na tom, ako konkrétne bude komplex vyzerať," vyhlásil.
2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.