26. 8. 2008

Zomrel Michal Dočolomanský

Zomrel Michal Dočolomanský
Známy slovenský herec Michal Dočolomanský zomrel dnes predpoludním na Klinike pneumológie a ftizeológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa nemocnice Rút Geržová. Nezabudnuteľný predstaviteľ Jánošíka z muzikálu Na skle maľované podľahol zákernej rakovine pľúc vo veku 66 rokov.
Michal Dočolomanský sa narodil 25.03.1942 v Niedzici, dnes Poľsko.
Matka Floriana, pôvodom Rumunka, otec Rudolf, učiteľ, pôsobil medzi rumunskými Slovákmi v Sedmohradsku. V r. 1942 rodina odišla do obce Niedzica (dnešné Poľsko), kde sa narodil Michal. Na Slovensko sa presťahovali na konci 2. svetovej vojny. Otca často služobne prekladali - naposledy učil v Nebojsi pri Galante, kde aj zomrel. Matka sa s desiatimi deťmi presťahovala do Svätého Jura. V tom čase bola v Jure v plnom rozkvete činnosť ochotníckeho divadla. Malému Mišovi učaroval svet javiska - ako 13-ročný dostáva svoju prvú titulnú úlohu v rozprávke H. CH. Andersena "Snehová kráľovná". Poslednou hrou, v ktorej účinkoval ako svätojurský ochotník, bol Geľo Sebechlebský. Po ukončení základnej školy sa vyučil za automechanika (Kamenícky Šenov a Kadaň). V Herectvo absolvoval v r. 1966 na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a odvtedy je členom činohry SND. Michal Dočolomanský patrí medzi našich najúspešnejších a najčastejšie obsadzovaných hercov. Nezabudnuteľná je jeho titulná postava v Ibsenovej dráme Peer Gynt, Mortimer v komédii Brooklynská noc, v muzikále Neil Simona: Pozor na Leona a v mnohých ďalších. V r. 1974 ho režisér Karok Zachar obsadil do úlohy Jánošíka v slávnom muzikále Ernesta Brylla a Katerzyny Gärtnerovej "Na skle maľované". V r. 1999 bola už 555. repríza tohto muzikálu a Dočolomanský bol jedným z troch hercov z pôvodného obsadenia. Od roku 1962 začal účinkovať aj vo filmoch (Medená veža 1970, Stratená dolina 1981,Tisícročná včela 1983, ...). Účinkoval tiež v mnohých českých filmoch (Dni zrady 1973, Adela ešte nevečerala 1977, Tajomstvo hradu v Karpatoch 1981). Ako sympatický ´kladný hrdina´ mal obdobnú úlohu ako Ladislav Chudík vytvárať postavy komunistických predákov (G. Husák, J. Šverma). Michal Dočolomanský je i častým víťazom ankiet o najpopulárnejšieho herca roka. Žije v Bratislave. Ocenenia: 2007 31. augusta bol ocenený Radom Ľudovíta Štúra I. triedy - za mimoriadne zásluhy v oblasti politiky, rozvoja Slovenska a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena v zahraničí 2007 cena Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu.
Hral vo filmoch a v televízia v dielach ako Perníková veža , Horská služba , ) Corpus Delicti ,Súkromné životy , Tisícročná včela ,Plavčík a Vratko ,Tajemství hradu v Karpatech (1981) , Noční jazdci (1981), Adéla ještě nevečeřela , Červené víno I., II. ,Skrytý prameň , Medená veža, Kolonie Lanfieri , Tri gaštanové kone a iné