27. 8. 2008

RADA STV

RADA STV
Výroba dabingu a titulkov cez dcérsku spoločnosť Slovenskej televízie (STV) STV Production & Technology (P&T) je netransparentná. Na dnešnom zasadnutí to uviedol predseda Rada STV Bohumír Bobocký. Pri výrobe nie je známe, podľa akých kritérií a pravidiel prideľuje spoločnosť P&T dabing a titulkovanie ostatným dabingovým štúdiám, uviedol Bobocký. Výrobný riaditeľ STV Juraj Dobiš, ktorý je zároveň konateľom P&T, aj riaditeľ televízie Štefan Nižňanský to odmietli. Podľa Bobockého bola výroba cez P&T “nehospodárna” a “v skutočnosti drahšia”. Pri výrobe sa využívali technické a výrobné kapacity STV, ktoré neboli zazmluvnené a STV za ne nič nedostala, čím jej vznikla škoda, tvrdí. “Všetko je vytrhnuté z kontextu, to je už vaša pracovná metóda,” reagoval na pripomienky Rady STV Dobiš. Podľa Nižňanského manažment televízie pracuje na opatreniach na zvýšenie kontroly nad dcérskymi spoločnosťami. Na zasadnutie rady by ich mal predložiť už v septembri. K obvineniu, že pri výrobe dabingu a titulkov dochádza k netransparetnosti, sa vyjadriť nechcel. “Súvisí to s inými vecami, ktoré mi boli tlmočené,” uviedol na rokovaní rady. Rada STV pôvodne navrhovala, aby Nižňanský odvolal riaditeľa výroby Juraja Dobiša. Po diskusii však šéfa STV nakoniec zaviazala vyvodiť zodpovednosť a prijať personálne opatrenia. Nižňanský má tiež zabezpečiť využitie výrobných kapacít dabingu v Banskej Bystrici a Košiciach. Výrobný riaditeľ Juraj Dobiš je šéfom výroby STV od 2. mája minulého roka. O mesiac neskôr sa stal konateľom spoločnosti P&T. Ako uviedol pred členmi Rady STV, dcérska spoločnosť STV P&T funguje štandardne a bez problémov. Všetky obvinenia odmieta. Na absenciu systémovo-koncepčného prístupu k zadávaniu výroby dabingu upozornila Rada STV už minulý rok. Vlani išlo na dabing v STV 83 miliónov korún (2,755 mil. €). Oproti plánu sa suma zvýšila o 23 mil. Sk (763,5 tis. €).
Riaditeľ Slovenskej televízie (STV) Štefan Nižňanský má do 4. septembra Rade STV vysvetliť navýšenie sumy za vysielacie práva na majstrovstvá Európy (ME) vo futbale EURO 2008. "Suma bola odlišná od pôvodnej sumy,“ uviedol na dnešnom zasadnutí Rady STV jej predseda Bohumír Bobocký. Nižňanský tvrdí, že ide o marginalizovanie problému, nakoľko Dozorná komisia STV rozhodla, že zmluva so spoločnosťou bola v poriadku. Riaditeľ Nižňanský Radu STV 24. apríla informoval, že verejnoprávna televízia ako posledná z televízií kúpila vysielacie práva na ME vo futbale EURO 2008. Podľa zápisnice stáli 19 miliónov korún (630,7 tis. €). Predseda Rady STV Bobocký sa u riaditeľa STV 28. mája zaujímal, či sa v cene za práva niečo zmenilo. Nižňanský ubezpečil Radu STV i jeho predsedu, že suma je ta istá a vzhľadom na posilňovanie kurzu koruny bude ešte nižšia. Verejnoprávna televízia uzavrela s UEFA zmluvu na EURO 2008 26. mája. Bola však na vyššiu sumu, než predtým informoval riaditeľ STV. Bobocký požiadal riaditeľa Nižňanského, aby vysvetlil rozdiel v cene, ktorú STV skutočne zaplatila. Riaditeľ STV požiadal o vyjadrenie výrobného riaditeľa STV Juraja Dobiša, ktorý sa zúčastnil rokovaní so zástupcami UEFA. Dobiš 18. júna uviedol, že spoločnosť UEFA pôvodne žiadala jeden milión eur (30,13 mil. Sk), nakoniec bola ale dohodnutá cena 19 mil. Sk (630,7 tis. €). Nepočítalo sa v nej s položkou 1 500 eur (45,19 tis. Sk) za každý zápas, čo je v dôsledku toho, že obraz odoberá STV v HD kvalite 16:9. Náklady budú podľa Dobiša kryté z úspory na programoch, ktoré nahradilo 31 futbalových zápasov a výnosov z reklamy. Zmluva bola podľa neho pre STV výhodná, čo potvrdil aj riaditeľ Nižňanský. Rada STV 18. júna poverila Dozornú komisiu STV, aby skontrolovala po formálnej a obsahovej stránke zmluvu s UEFA a zaujala stanovisko k vzájomným právam a povinnostiam STV a UEFA. Rada STV dnes konštatovala, že zdôvodnenie navýšenia ceny za práva na ME EURO 2008, ktoré predniesol riaditeľ výroby Dobiš 18. júna, považuje za nedostatočné. Riaditeľ Nižňanský má písomne zdôvodniť navýšenie ceny za práva. STV vysielala ME vo futbale EURO 2008 na Dvojke od 7. do 29. júna 2008. Okrem prenosov vysielala aj dokumenty, profily európskych hráčov a iné sprievodné podujatia.
Riaditeľ verejnoprávnej Slovenskej televízie (STV) Štefan Nižňanský zverejní odpočet po sto dňoch vo funkcii v septembri. Rozhodla o tom dnes Rada STV, podľa jej predsedu Bohumíra Bobockého je Nižňanský ešte veľmi krátko vo funkcii, aby už mohol prezentovať odpočet. Šéfom STV sa Štefan Nižňanský stal 16. apríla, od roku 1989 je už 14. generálnym riaditeľom televízie. Rada STV očakáva, že Nižňanský pripraví STV na plynulý prechod na digitálne vysielanie od roku 2012. Predloženie materiálu stratégie o prechode na digitálne vysielanie programov STV dnes Rada STV posunula hlasovaním na september, predloží ho jeden z podpredsedov Peter Malec. Riaditeľ Nižňanský by mal podľa rady tiež zvýšiť podiel programov vo verejnom záujme a oživiť pôvodnú filmovú tvorbu v STV, čo podmieňuje zaistením dostatku zdrojov. STV bola bez generálneho riaditeľa od 11. decembra 2007, kedy Rada STV odvolala presne po jednom roku a jednom dni z tohto postu Radima Hrehu.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.