20. 8. 2008

SLOVAK DIGITAL NEWS

SLOVAK DIGITAL NEWS
Dňa 20. augusta 2008 Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) zverejnil vo svojom vestníku, v jednom celoštátnom denníku (Hospodárske noviny) a na http://www.teleoff.gov.sk/sk/Vyb.konania/Vyzva/index.html výzvu na predkladanie ponúk do výberového konania. Výzvou začína výberové konanie na prevádzkovateľa (riadneho) digitálneho terestriálneho televízneho vysielania (DVB-T), resp. prevádzkovateľa prvých dvoch multiplexov. Záujemcovia musia svoje ponuky doručiť úradu najneskôr do 20. novembra 2008 do 13,30 hod. Víťaz výberového konania bude musieť začať s komerčnou prevádzkou najneskôr do jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti povolenia. Predložené ponuky vyhodnotí päťčlenná výberová komisia, ktorej členov vymenuje predseda TÚ SR. Výberová komisia určí poradie uchádzačov podľa podmienok stanovených vo výzve. Stanovené poradie bude podľa zákona pre úrad záväzné. Kritériá výberu, ich váha a hodnotenie sú presne definované vo výzve, čím je zabezpečená maximálna transparentnosť celého procesu. Podľa zákona o digitálnom vysielaní TÚ SR môže začať výberové konanie najskôr 30 dní po nadobudnutí účinnosti plánu prechodu z analógového na digitálne vysielanie. Plán nadobudol účinnosť 1. mája 2008. TÚ SR pred začatím výberového konania analyzoval skúsenosti krajín, v ktorých už takéto výberové konania prebehli a následne otvoril verejnú diskusiu o podmienkach výberového konania. Digitálne vysielanie (DVB-T) najneskôr v roku 2012 úplne nahradí doterajšie analógové televízne vysielanie. DVB-T vytvára priestor pre vznik nových televízií, zvýšenie konkurencie na mediálnom trhu a tým aj tlak na zvýšenie kvality programov televízii. Divákom prinesie, okrem možnosti prijímania viacerých programov, zásadné zvýšenie kvality prijímaného televízneho vysielania v tzv. štúdiovej kvalite, interaktívne ovládanie vysielania samotným divákom, prípadne aj perspektívne poskytovanie služieb mobilnej televízie, internetových služieb a služieb elektronickej verejnej správy. Pre divákov, ktorí prijímajú analógové televízne terestriálne vysielanie, táto zmena bude znamenať potrebu zaobstarania televízora so zabudovaným digitálnym (DVB-T) tunerom, alebo prídavného zariadenia tzv. set-top-boxu. Ceny týchto zariadení neustále klesajú.

Podľa nepotvrdených informácií by mala štátnu kampaň na podporu rozšírenia DVB-T digitálneho vysielania robiť agentúra IMMO-KONCEPT spol. s r.o. , ktorá realizovala aj volebnú kampaň SMER-u. Jej spolumajiteľom je Igor Kováč. Režíroval televízne inscenácie a filmy ako O JANKOVI KĽÚČIAROVI, SNY PODĽA RENOIRA ,SCENÁR a SVETLO , podľa scenára Mareka Maďariča. Pracoval aj pre agentúru Fedora Flašíka Donar.

Na mape Slovenska sa čoskoro objaví nová obec s názvom Digitálne Uhrovské Podhradie. Dedina s terajším názvom Uhrovské Podhradie pri Bánovciach nad Bebravou si nový prívlastok zaslúžila za to, že sa stala prvou digitálnou obcou v rámci projektu Digitálne Slovensko. Cieľom projektu je priniesť digitálny a satelitný TV signál do ťažšie prístupných kútov Slovenska, a to ešte pred vypnutím analógového vysielania v roku 2012. Zároveň má pomôcť občanom, ktorých by nákup zariadenia pre príjem digitálneho signálu neúnosne zaťažil. Nový názov obce, ktorá bola až do 8. augusta bez akéhokoľvek televízneho a rozhlasového signálu, by mal toto prvenstvo navždy pripomínať. V nedeľu sa v Podhradí uskutoční nedeľný happening, ktorým sa dlhodobý projekt digitalizácie obcí a miest oficiálne začne. Následne v utorok zástupcovia prvej digitalizovanej obce Uhrovské Podhradie doručia oficiálnu žiadosť o trvalé premenovanie obce na Ministerstvo vnútra SR. Informácie agentúre SITA poskytol Richard Kvasňovský z PR agentúry Action Global Communications.