26. 9. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Prezident americkej Akadémie filmových umení a vied Sid Ganis dnes predstavil producentov slávnostného prenosu 81. ročníka udeľovania Oscarov. Úlohu producenta prevezme Laurence Mark a výkonným producentom bude režisér a scenárista Bill Condon. Obaja sa budú na oscarovej šou podieľať po prvý raz. "Larry a Bill majú čerstvé mysle, ktoré prinesú oscarovej šou novú perspektívu. Toto spolu s ich obrovským talentom a entuziazmom 81. cenám perfektne poslúži," komentoval rozhodnutie Ganis. Mark je podľa vlastných slov príležitosťou nadšený a teší sa na "výzvu živej televíznej šou, ktorá oslavuje to najlepšie vo filme". Condona ponuka rovnako teší. "Oscary sú významným uznaním vynikajúcej práce vo filme, teší ma, že môžem byť súčasťou prípravy šou," povedal. Dvojica v roku 2006 spolupracovala na muzikáli Dreamgirls - Mark bol producentom a Condon napísal scenár a film režíroval. Snímka získala dva Oscary z ôsmich nominácií. Nominácie na prestížne ocenenia vyhlási Akadémia 22. januára 2009 a slávnostný ceremoniál 81. ročníka udeľovania Oscarov sa bude konať o mesiac neskôr - 22. februára 2009.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najlepší futbalista sveta za minulý rok Kaká (26) bude začiatkom októbra spolu s ďalšími známymi osobnosťami, vrátane pápeža Benedikta XVI., čítať v televízii úryvky z biblie. Brazílsky hráč AC Miláno je hlboko veriaci a napríklad v minulom roku venoval cirkevnému hnutiu milión dolárov. Na čítaní v programe Noc a deň s bibliou, ktorý budú 5. a 10. októbra vysielať stanice Rai Uno a Rai Educational, sa zúčastní okolo 1500 ľudí. Medzi aktérmi bude aj futbalista Juventusu Turín Nicola Legrottaglie, držiteľ Oscara za film Život je krásny Roberto Benigni alebo nevidiaci tenorista Andrea Bocelli.

Copyright © 2008 ČTK

Americký fotograf Bern Stern sa žalobou domáha vrátenia snímok filmovej ikony Marilyn Monroe, ktoré urobil krátko pred jej smrťou. Stern vyhlásil, že fotografie zo série "jedinečných a nenahraditeľných snímok" filmovej hviezdy požičal dnes už neexistujúcemu časopisu Eros, ale nikdy mu ich nevrátili. Fotografie urobil v júli 1962 v hoteli Bel Air v Los Angeles šesť týždňov pred smrťou herečky. Ben Stern uviedol, že snímky sa teraz nachádzajú u obžalovaných Michaela Weissa a Donalda Pennyho. Fotograf žiada snímky, alebo finančné vyrovnanie vo výške najmenej 700.000 dolárov (14,5 milióna Sk). Zdroj: Associated Press Desiatky bulharských novinárov požadovali dnes v centre Sofie ostrejší postup bezpečnostných síl proti organizovanému zločinu. Dnešnej demonštrácii predchádzal atentát na 54-ročného šéfredaktora internetových novín frognews.bg Ogniana Stefanova, ktorí viacero parlamentných poslancov označilo za útok na slobodu slova. Pri pondelňajšom útoku štyroch mužov, ktorý sa odohral pred jednou z najnavštevovanejších sofijských reštaurácií, utrpel 54-ročný Stefanov zlomeniny rúk i nôh. Vo viacerých svojich článkoch písal šéfredaktor frognews.bg o podozrivých kontaktoch medzi politikmi, štátnymi úradníkmi a kriminálnymi živlami. Bulharsko, najchudobnejšia krajina Európskej únie, sa intenzívne snaží zbaviť reputácie skorumpovaného štátu, v ktorom prekvitá organizovaný zločin. Parlament v Sofii dnes schválil deklaráciu, v ktorej vyzýva políciu, aby čo najskôr chytila a potrestala účastníkov brutálneho útoku na prominentného novinára, píše tlačová agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2008