27. 1. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Užívatelia internetovej stránky YouTube.com môžu od pondelka zmazať vlastné komentáre k videám. V prípade, že urobia preklep, chybu, prípadne zmenia názor, môžu svoj text pohodlne odstrániť. "Samozrejme, že sa snažíme povzbudzovať ľudí k tomu, aby premýšľali, kým niečo zverejnia. Na druhej strane, keď sa niečo nepodarí na prvý raz, stačí komentár vymazať a začať odznovu," uviedli vo svojom vyhlásení predstavitelia YouTube. Zároveň upozorňujú, že každý užívateľ môže zmazať len svoj vlastný príspevok. Výkonný riaditeľ americkej hereckej asociácie Screen Actors Guild (SAG) Doug Allen odstúpil zo svojej pozície. Ako informoval týždenník Variety, dôvodom boli nezhody v rámci asociácie týkajúce sa štrajku hercov. Proti nemu sa postavili herecké hviezdy ako George Clooney, Tom Hanks, Charlize Theron či Morgan Freeman. Podporu vyjadrili napríklad Mel Gibson a Martin Sheen. Na vstup do štrajku je potrebných 75 percent hlasov členov SAG. Lídri asociácie tlačia na hlasovanie, odkedy stroskotali rokovania s Alianciou filmových a televíznych producentov (AMPTP) o novej kolektívnej zmluve pre hercov a herečky. Asi 120-tisíc členov SAG od júna 2008 pracuje bez zmluvy. Problematickou časťou je najmä zisk hercov z programov zverejnených na internete a z predaja DVD.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Čína prisľúbila, že bude spolupracovať s ostatnými krajinami pri zvýšení ochrany autorských práv a ochranných známok. USA totiž dosiahli v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) víťazstvo v dôležitom spore s Čínou. Panel WTO zistil "množstvo chýb" v oblasti ochrany práv duševného vlastníctva, informoval v pondelok 26. januára Washington. Americké hudobné, filmové a knižné vydavateľstvá rovnako ako softvérové firmy tvrdia, že pre porušovanie autorských práv v Číne prichádzajú ročne o tržby vo výške viac ako 3,7 miliardy USD (2,85 miliardy eur). "Budeme tvrdo presadzovať, aby Čína podnikla primerané kroky k náprave a zabezpečila, že majiteľom autorských práv z USA bude toto rozhodnutie na úžitok," uviedol americký zmocnenec pre obchod pri WTO Peter Allgeier. Hovorca čínskeho ministerstva obchodu Jao Žian dnes vyhlásil, že Peking urobil veľký pokrok v boji proti pirátstvu a vyjadril poľutovanie nad tým, že panel WTO nerozhodol v prospech Číny napríklad v oblastiach, ako sú autorské práva. Jao Žian tiež prisľúbil, že Čína bude spolupracovať na medzinárodnej úrovni, aby vyriešila problém dodržiavania autorských práv. "Posilnili sme naše opatrenia týkajúce sa domácich autorských práv a budeme pokračovať v podpore medzinárodnej spolupráce, aby sme stimulovali zdravý vývoj obchodných vzťahov." Informovala o tom agentúra AP.
Copyright © TASR 2009