23. 2. 2009

Oscar: The 78th Annual Academy Awards

Oscar: The 78th Annual Academy Awards

Osemdesiata prvá oscarová noc patrila snímke Milionár z chatrče. Film z indického prostredia o chlapcovi zo slumu, ktorému vlastný život pomôže stať sa milionárom, získal ceny americkej Akadémie filmových umení a vied v kategóriách najlepší film, réžia, adaptovaný scenár, kamera, strih, mix zvuku, pôvodná filmová hudba a pieseň. Cenu za pôvodný scenár udelili Dustinovi Lanceovi Blackovi za životopisnú drámu Milk. Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, ktorý vládol zoznamu kandidátov na Oscara s trinástimi nomináciami, napokon získal tri ceny - za vizuálne efekty, výpravu a masky. Ceny za herecké výkony v hlavných úlohách Akadémia udelila Kate Winslet a Seanovi Pennovi. Tridsaťtriročná Winslet získala Oscara na šiesty pokus vďaka dráme The Reader, v ktorej stvárnila nacistickú dozorkyňu Hannu Schmitz. Štyridsaťosemročný Penn si postavou homosexuálneho aktivistu a politika Harveyho Milka v snímke Milk vyslúžil už druhú cenu Akadémie. Svojho prvého Oscara získala vďaka vedľajšej úlohe vo filme Vicky Cristina Barcelona v réžii Woodyho Allena španielska herečka Penélope Cruz. V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podľa očakávania zvíťazil zosnulý austrálsky herec Heath Ledger, ktorý zažiaril ako šialený Joker v batmanovke Temný rytier. Trinásť mesiacov po hercovej tragickej smrti cenu prevzali jeho rodičia a sestra. Neskôr by ju mala dostať jeho dcéra Matilda. Ledger sa stal len druhým hercom v histórii, ktorý získal Oscara posmrtne. Prekvapením večera bolo víťazstvo japonskej drámy Okuribito v kategórii cudzojazyčných filmov. Snímka v réžii Yojira Takitu totiž porazila favorizovaného izraelského kandidáta - aktuálneho držiteľa Zlatého glóbu - Valčík s Baširom. Najlepším dokumentom sa stal Man on Wire v réžii Jamesa Marsha. Cenu pre najlepší animovaný film získal podľa očakávaní Wall-E. Herec, režisér, scenárista a producent Jerry Lewis si z rúk Eddieho Murphyho prevzal Jean Hersholt Humanitarian Award, ktorú Akadémia udeľuje "ľuďom, ktorí svojou filantropiou robia dobrú povesť filmovému priemyslu". Vyslúžil si ju najmä rôznymi zbierkami a zvyšovaním povedomia o svalovej dystrofii. Slávnostný ceremoniál, ktorý v hollywoodskom Kodak Theatre moderoval austrálsky herec Hugh Jackman, sa niesol v úplne inom štýle, ako v ostatných rokoch. Miesto krátkych ukážok nominovaných hereckých výkonov si napríklad mohli diváci vypočuť osobné komentáre na adresu nominovaných hercov a herečiek v podaní ich kolegov - piatich predchádzajúcich víťazov jednotlivých kategórií. Na pódiu sa tak objavili hviezdy ako Sophia Loren, Anthony Hopkins, Shirley MacLaine, Nicole Kidman či Robert De Niro. Tvorcovia sa rozhodli šou oživiť a prezentovať ceny inak, ako bolo zvykom, po minuloročnej rekordne nízkej sledovanosti. Miesto komikov angažovali ako moderátora Hugha Jackmana, ktorý získal cenu Emmy za moderovanie divadelných cien Tony. Úvodný monológ nahradili tvorcovia hudobným číslom, v ktorom Jackman predstavil nominované filmy.

Prehľad víťazov 81. ročníka udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied:

Najlepší film: Milionár z chatrče (Christian Colson); Najlepšia réžia: Danny Boyle (Milionár z chatrče) ;Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Kate Winslet (The Reader); Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Sean Penn (Milk) ;Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona) ;Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Heath Ledger (Temný rytier) ;Pôvodný scenár: Dustin Lance Black (Milk); Adaptovaný scenár: Simon Beaufoy (Milionár z chatrče); Najlepší animovaný film: Wall-E (Andrew Stanton) ;Najlepší cudzojazyčný film: Okuribito (réžia: Yojiro Takita) - Japonsko; Najlepší dokumentárny film: Man on Wire (James Marsh, Simon Chinn); Výprava: Donald Graham Burt, Victor J. Zolfo (Podivuhodný prípad Benjamina Buttona) ;Kostýmy: Michael O'Connor (Vojvodkyňa); Masky: Greg Cannom (Podivuhodný prípad Benjamina Buttona) ;Kamera: Anthony Dod Mantle (Milionár z chatrče); Vizuálne efekty: Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton a Craig Barron (Podivuhodný prípad Benjamina Buttona) ;Zvuk - strih: Richard King (Temný rytier) Zvuk - mix: Ian Tapp, Richard Pryke a Resul Pookutty (Milionár z chatrče) ;Strih: Chris Dickens (Milionár z chatrče) ;Najlepšia pôvodná filmová hudba: A.R. Rahman (Milionár z chatrče); Najlepšia pôvodná filmová pieseň: Jai Ho - A.R. Rahman, Sampooran Singh Gulzar (Milionár z chatrče); Najlepší krátky animovaný film: La Maison en petits cubes (Kunio Katô); Najlepší krátky hraný film: Spielzeugland (Jochen Alexander Freydank) ;Najlepší krátky dokumentárny film: Smile Pinki (Megan Mylan) .

Rada predsedov Akadémie filmových umení a vied rozhodla, že cenu Gordona E. Sawyera udelia Edovi Catmullovi - počítačovému expertovi, spoluzakladateľovi Pixar Animation Studios a prezidentovi Walt Disney Animation Studios a Pixar Animation Studios. Cenu mu udelia za celoživotný prínos v technickej oblasti a vedúce postavenie na poli počítačovej grafiky vo filmovom priemysle. Špeciálneho Oscara mu odovzdajú na slávnostnom ceremoniáli udeľovania Vedeckých a technických cien v sobotu 7. februára v hoteli Beverly Wilshire. "Ed patrí k výnimočným osobnostiam, ktoré dokážu premostiť vedu a umenie. Jeho vízia, dôvtip a prelomové návrhy zmenili nemožné na možné - pre filmárov aj divákov na celom svete," povedal o rozhodnutí oceniť Catmulla prezident Akadémie Sid Ganis. Catmull založil tri vedúce centrá výskumu počítačovej grafiky - laboratórium počítačovej grafiky na New York Institute of Technology, počítačové oddelenie Lucasfilm Ltd. a Pixar Animation Studios. V roku 2000 získal spolu s Robom Cookom a Lorenom Carpenterom Oscara za zásluhy. Softvér, ktorým si ho vyslúžili, bol použitý v 45 filmoch z ostatných 50 nominovaných v kategórii vizuálnych efektov. V rokoch 1992 a 1995 získal Scientific and Engineering Award a v roku 2005 spolu s kolegami Technical Achievement Award. Cenu Gordona E. Sawyera udeľuje Akadémia od roku 1981. Catmull bude 22. oceneným.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.