22. 2. 2009

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Novinárov a pracovníkov masmédií od budúceho roka ocení aj Rada pre spoločenské komunikačné prostriedky Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Informovala o tom Tlačová kancelária (TK) KBS. V spolupráci s uznávanými autoritami pod vedením predsedu rady bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského ich ocení za prínos v mediálnej oblasti. Členovia rady tiež rozhodli, že 23. mája pripravia v Trnave prvú púť katolíckych médií. Tá by sa mala konať každoročne pri príležitosti dňa masmédií, ktorý je v siedmu Veľkonočnú nedeľu. Miesto pravidelného stretnutia pracovníkov katolíckych médií sa má meniť každoročne. Ich cieľom majú byť mariánske pútnické miesta na Slovensku, informuje TK KBS.
Štyridsaťročnú históriu gréckokatolíckeho časopisu Slovo mapuje výstava, ktorú v priestoroch mládežníckeho arcibiskupského centra na Hlavnej ulici v Prešove sprístupnil prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak v rámci aktivít súvisiacich s prvým výročím metropolitného usporiadania gréckokatolíckej cirkvi na Slovenku. Na paneloch sú vystavené jednotlivé čísla periodika, ktoré po prvýkrát vyšlo ešte bez oficiálneho schválenia 14. februára 1969 na 1100. výročie úmrtia sv. Konštantína - Cyrila. Jeho vydanie pripravili Michal Fedor a Pavol Kušnír, ktorým sa podarilo odštartovať po rokoch zákazov nový cirkevný časopis. O štyri mesiace neskôr vyšlo Slovo už legálne a malo mesačnú periodicitu. Výstava mapuje aj skutočnosť, že počas rokov totalitného režimu bola redakcia časopisu v byte jeho šéfredaktora, zväčša kňaza, s ktorým sa sťahovala na jeho aktuálnu farnosť. Preto v tiráži sa postupne uvádza ako miesto redakcie Košice, Prešov aj Kružlova v okrese Bardejov. Časopis od začiatku mapoval život v cirkvi, oslovoval rodiny a prostredníctvom žiakov sa dostal aj do socialistických škôl. Dnes vychádza v 6-tisícovom náklade ako dvojtýždenník a nie je jediným periodikom tejto cirkvi. Výstava bude sprístupnená do 20. apríla. Na slávnostnom otvorení výstavy sa zúčastnil aj bývalý vojak Juraj Fedor, ktorý v čase zrodu Slova bol väzňom v Leopoldove. Odpykával si tu doživotný trest a prepašovaný časopis mu pomáhal duševne sa nezlomiť. „Jednotlivé časti textu z časopisu sme prepisovali na tabakové papieriky a takýmto spôsobom sme ho šírili ďalej medzi väzňov, pomáhal nám prežiť,“ uviedol na vernisáži. Odvtedy časopis Slovo prešiel mnohými zmenami, ktoré sa na prvý pohľad dali postrehnúť zmenou hlavičky, formátu, počtu strán, z čierno-bielej verzie prešiel na plnofarebnú tlač. Po obsahovej stránke sa skvalitnil a začali ho robiť aj profesionáli. Jeho súčasným šéfredaktorom je Juraj Gradoš. Slovo vydáva Gréckokatolícke arcibiskupstvo v Prešove.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.