4. 5. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Snímka Rona Howarda Rodičovstvo (1989), v ktorom si manželov Buckmanovcov zahrali Steve Martin a Mary Steenburgen dostane novú podobu vo forme televízneho seriálu. Do programu televízie NBC by sa mal dostať v ďalšej sezóne. Podľa zdrojov spravodajskej agentúry AP by si v novom seriáli mali zahrať aj Peter Krause, Maura Tierney a Craig T. Nelson. Ron Howard, ktorý pôvodný film režíroval, je výkonným producentom seriálu. Film Rodičovstvo rozpráva príbeh jednej rodiny - Francka a Karen Buckmanovcov a ich detí, ktoré už majú svoje deti. Gil je upracovaný manažér, ktorý sa snaží stíhať prácu, naplniť svoje profesijné ambície a súčasne byť dobrým manželom a otcom problémového syna Kevina. Gilova rozvedená sestra Helena má problémy s dospievajúcou dcérou Juliou, ktorá objavuje svoju sexualitu a tvrdohlavo začína presadzovať nárok na nezávislosť, a so synom Garrym, ktorý sa po odchode otca stiahol do seba. Helenina sestra Susan žije s ambicióznym Nathanom, ktorý sa zo svojej trojročnej dcéry snaží urobiť génia a diskutuje s ňou o zlomkoch a Kafkovi. Franckovým obľúbencom je stratený Larry, ktorý sa vracia domov s obrovskými dlhmi a nemanželským synom Coolom.
Česká herečka Dagmar Havlová odmietla rolu v televíznej snímke Zasaženi bleskem, ktorá sa má začať nakrúcať v polovici mája. Zdrvenú učiteľku, ktorá v pravý čas náhodou stretne osudového muža, zahrá slovenská herečka Kamila Magálová. "Inak všetko pôjde podľa pôvodného plánu," sľúbil dramaturg Bedřich Ludvík. "V hlavnej úlohe muža, zasiahnutého bleskom, zostáva Pavel Liška, nakrúcať sa bude zhruba do polovice júna," dodal. Česká televízia, ktorá projekt realizuje, neuviedla dôvod Havlovej rozhodnutia. Situáciu nekomentoval ani režisér Jaroslav Brabec, ktorý s ňou rátal aj v zvažovanej filmovej verzii divadelnej hry Odcházení jej manžela Václava Havla. V zákulisí sa špekuluje, že o tom rozhodli scény spojené s ochorením hrdinky - rakovinou prsníka.
Americká modelka, herečka, spisovateľka a aktivistka Jenny McCarthy sa stane ďalšou hviezdou v mediálnom impériu Oprah Winfrey. McCarthy podpísala viacročnú zmluvu s Winfrey's Harpo Prods. o realizácii rôznych projektov, vrátane vlastnej talk šou. Súčasťou zmluvy je aj blog, ktorý McCarthy píše na webovej stránke Oprah.com už od piatku 1. mája. Bývalá modelka pánskeho časopisu diskutovala s Winfrey aj o svojom úsilí v boji proti synovmu autizmu, ktorý ju inšpiroval k napísaniu dvoch kníh.

Čo je veľa, to je veľa, skandovali v pondelok macedónski novinári na demonštrácii, ktorá sa uskutočnila na hlavnom námestí v metropole Skopje. Asi 200 žurnalistov na akcii predstavilo deklaráciu, v ktorej špecifikujú svoje požiadavky pre bezpečnostné a súdne orgány a mediálne spoločnosti. Novinári varujú, že demonštrácia sa zradikalizuje, ak úrady nesplnia ich požiadavky. Za akciou stojí Asociácia novinárov Macedónska. Jej šéf Robert Popovski informoval, že proti žurnalistom momentálne evidujú 160 súdnych procesov a doteraz ich úrady potrestali pokutami v prepočte vo výške 250 tisíc eur. Novinárom prekážajú aj nízke platy, keď sa priemerná mzda v tomto sektore pohybuje len na úrovni približne 250 eur, čo je oveľa menej ako v prípade ich balkánskych kolegov.

Biely dom v pondelok vyjadril "obavy" a "smútok" nad stavom amerických tlačených médií, ktoré sa zmietajú v ekonomických problémoch. Zároveň však dal jasne najavo, že nechystá žiadny "záchranný balíček" v súvislosti s týmto odvetvím. "Naozaj a úprimne netuším, čo s tým môže robiť vláda," povedal reportérom hovorca Bieleho domu Robert Gibbs. "Je to dosť chúlostivé odvetvie, kde by mohlo dôjsť k zámene rolí". Gibbs tak odpovedal na otázku novinára, ktorého zaujímalo, či americká administratíva zaregistrovala nedávne krachy niekoľkých významných amerických denníkov. Jednému z najslávnejších - Bostonu Globe - hrozí takisto zánik. "Prirodzene, že (prezident Barack Obama) verí v nutnosť existencie silnej a slobodnej tlače," uviedol hovorca. "Myslím si, že tu existuje určitá obava a určitý smútok, keď ste svedkami toho, ako jednotlivé mestá a federálne štáty strácajú svoje noviny." Americké tlačové médiá boli jednými z prvých, ktoré zasiahla globálna ekonomická kríza. Problémy mali už aj pred jej vypuknutím najmä pre odliv inzercie smerom do internetových médií, ekonomická kríza však ich situáciu ešte sťažila.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Americkú novinárku Roxanu Saberiovú, ktorá už dva týždne drží hladovku na protest proti svojmu uväzneniu v Iráne, nakrátko hospitalizovali po tom, ako nechcela piť ani vodu. Informovala o tom medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc. Tridsaťdvaročnú Saberiovú previezli v piatok na kliniku teheránskeho väzenia Evin, v ktorom je už od svojho januárového zatknutia. Z nemocnice ju prepustili v priebehu dňa po tom, ako opäť začala prijímať tekutiny. Saberiovej otec minulý týždeň uviedol, že dcéra pije len sladenú vodu na protest proti jej osemročnému trestu za údajnú špionáž pre USA. Reza Saberi cez víkend Reportérom bez hraníc oznámil, že prestala aj piť. Reagovala tak na odmietavé vyhlásenia iránskych úradov o tom, že drží hladovku. "Je veľmi slabá a šla na deň na kliniku v rámci väzenia, ale nie na viac ako deň," povedala Soazig Dolletová z mimovládnej organizácie na ochranu slobody tlače. Saberiová, ktorá sa narodila v USA, má dvojité iránsko-americké občianstvo a v Iráne žila uplynulých šesť rokov. Úrady ju najprv obvinili z vykonávania novinárskej práce bez potrebných dokumentov. Neskôr ju obžalovali zo spolupráce s tajnými službami USA. Washington označil obvinenia za nepodložené a vyzval na jej okamžité prepustenie. V priebehu jednodňového procesu za zatvorenými dverami ju súd odsúdil na osem rokov väzenia. Teherán po medzinárodných protestoch prisľúbil prešetrenie jej prípadu počas odvolacieho procesu.
Copyright © TASR 2009