27. 7. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Taliansky protimonopolný úrad v piatok začal skúmať systém prideľovania vysielacích práv na zápasy národnej futbalovej ligy. "Úrad sa rozhodol vyšetriť, či vedenie futbalovej ligy nezneužíva svoju dominantnú pozíciu. Zdá sa, že v prípade prideľovania vysielacích práv pre sezóny 2010/11 a 2011/12 boli porušené pravidlá voľnej súťaže. Existuje podozrenie, že došlo k obmedzovaniu príležitostí nových hráčov v oblasti a negatívnemu vplyvu na zákazníkov," konštatuje sa v tlačovom komuniké inštitúcie. Podľa kuloárnych informácií boli podmienky nastavené pre dve najväčšie televízne spoločnosti v Taliansku - Sky Italia, ktorej vlastníkom je Rupert Murdoch a Mediaset Premium pod kontrolou spoločnosti premiéra Silvia Berlusconiho. Talianska liga za dve sezóny za predaj vysielacích práv skonštatuje približne 1,8 miliardy eur.
Britský herec Jude Law vo štvrtok poprel, že by úmyselne udrel fotografku, ktorá sa ho snažila odfotografovať, keď odchádzal z londýnskej reštaurácie. Uviedol to jeho právny zástupca. Dvadsaťosemročná žena obvinila 36-ročného herca, že ju vo štvrtok v skorých ranných hodinách udrel. "Plnou silou ma udrel do tváre. Bola to riadna rana, skutočne to bolelo," uviedla Harsha Gopal pre britské médiá, ktoré zverejnili aj fotografie údajného napadnutia. Hercov zástupca však tvrdí, že išlo len o nehodu. "Celé je to nezmysel. Tento incident bol len nehoda. Judea oslepili blesky fotoaparátov, keď vychádzal z reštaurácie, a keď zodvihol ruku, aby sa pred nimi chránil, neúmyselne udrel niekoho, kto stál veľmi blízko. Ospravedlnil sa a odišiel. Obrázky tohto druhu môžu byť často zavádzajúce," opísal situáciu hercov právnik Graham Shear. Herca známeho z filmov ako Talentovaný pán Ripley (1999), Návrat do Cold Mountain (2003), či Alfie (2004), v roku 2007 zatkli za údajné napadnutie fotografa neďaleko jeho domu. Žiadne ďalšie kroky však proti nemu nepodnikli.
Čínska štátna televízna spoločnosť CCTV dnes spustila medzinárodný televízny kanál v arabskom jazyku. Tento krok je súčasťou plánu propagovať politické názory krajiny v zahraničí. Mala by ponúkať spravodajské, zábavné a vzdelávacie programy 24 hodín denne. "Tento kanál je dôležitým mostom k lepšej komunikácii a porozumeniu Číny a arabských krajín," povedal viceprezident CCTV Čchang-ming Čang. Televízia už vysiela v angličtine, francúzštine a španielčine a v príprave je už aj ruský servis. Prípravy na spustenie kanálu v arabčine začali minulý september. Štátna tlačová agentúra Nová Čína pokrýva viac než sto krajín a teritórií a plánuje otvoriť ešte viac kancelárií v zahraničí.
Mama osmorčiat, ktoré sa narodili na začiatku tohto roku, podpísala zmluvu na 250-tisíc amerických dolárov (v prepočte asi 175 700 €) a zaviazala sa, že všetkých jej 14 detí bude účinkovať v televíznej šou. Nadya Suleman podpísala zmluvu s európskou televíznou spoločnosťou Eyeworks v Los Angeles. Podľa zmluvy by mali deti zarábať tri roky. Začiatok nakrúcania je naplánovaný na 1. septembra, kontrakt ešte musí potvrdiť súd. Filmový štáb nebude sledovať Suleman a jej deti 24 hodín denne, ale bude zaznamenávať určité míľniky v ich živote, ako napríklad narodeniny. Podľa súdnych dokumentov všetkých 14 detí zarobí spolu 125 000 USD (približne 87 800 €) za 36 dní nakrúcania v prvom roku, 75 000 USD (asi 52 700 €) za 21 dní počas druhého roku a 50 000 USD (asi 35 100 €) za 14 dní nakrúcania v treťom roku. Pätnásť percent príjmu bude umiestnených v trustovom fonde a deti ich získajú po dosiahnutí 18. roku života. Nadya Suleman porodila v januári šesť chlapcov a štyri dievčatá v meste Bellflower, 17 kilometrov juhovýchodne od Los Angeles. Kritike musela čeliť, keď sa na verejnosť dostali informácie, že je nezamestnaná a všetky deti porodila po umelom oplodnení. Informácie zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.