4. 11. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Iránske úrady zakázali vydávanie denníka s podnikateľským zameraním, známeho kritikou vlády. Ministerstvo kultúry nariadilo zrušenie novín, pretože ich obsah sa odklonil od zamerania na hospodárstvo, uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA. Denník Sarmájeh bol známy článkami kritizujúcimi hospodársku politiku prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, ktorá podľa neho ženie krajinu do chudoby. Po kontroverzných júnových prezidentských voľbách, v ktorých bol opäť zvolený Ahmadínežád, úrady zakázali niekoľko reformistických denníkov a časopisov. Mnoho žurnalistov zároveň skončilo za mrežami na základe obvinenia z podnecovania povolebných nepokojov. Od roku 2000 v Iráne zakázali viac ako 100 denníkov a periodík, väčšinou z bezpečnostných dôvodov. Informovala agentúra AP. Novinára zaoberajúceho sa korupciou v polícii v mexickom meste Durango, ktorého uniesli v pondelok, našli po niekoľkých hodinách mŕtveho. Oznámila to včera prokuratúra v Durangu.Vladimir Antuna García (39), na ktorého už v apríli spáchali atentát, pracoval pre denník El Tiempo de Durango. Skupina ozbrojených mužov ho uniesla v pondelok ráno na ceste do práce. Jeho mŕtve telo sa našlo v ten istý deň krátko pred 21.00 h miestneho času (včera o 04.00 h SEČ). Príčinou smrti bolo udusenie v dôsledku škrtenia, v hlave a bruchu novinára sa však našli stopy po guľkách. García je tretím novinárom, ktorého tento rok zavraždili v štáte Durango a ôsmym v celom Mexiku Vlani zomrelo v Mexiku násilnou smrťou deväť novinárov - najviac zo štátov Latinskej Ameriky Najnebezpečnejšími pre pracovníkov médií sú severné regióny Mexika, kde pôsobia veľké drogové kartely. Niekoľko desiatok albánskych novinárov a občanov protestovalo dnes v albánskej Tirane proti pondelňajšiemu útoku na prominentného redaktora. Demonštranti sa zišli pred kanceláriou premiéra Saliho Berishu. Niektorí z nich hádzali do budovy topánky. Správy o zatknutiach nie sú k dispozícii. Protestujúci novinári sa sťažovali na zlé zaobchádzanie zo strany úradov. Mero Baze, redaktor nezávislého denníka TemA, bol čoraz viac kritický voči konzervatívnemu premiérovi Salimu Berishovi. Ten útok ostro odsúdil. Polícia podľa agentúry AP oznámila, že dvoch telesných strážcov albánskeho podnikateľa Rezarta Taciho zatkli po incidente, ktorý sa stal v pondelok v neskorých večerných hodinách v Tirane. Podnikateľ, známy úzkymi vzťahmi s Berishom, napadol novinára po sérii článkov, v ktorých ho Baze obvinil z daňových únikov. Podľa očitých svedkov v bare v centre Tirany zaútočil Taci a jeho bodyguardi na redaktora, štyri minúty ho bili a kopali a nechali ho ležať v bezvedomí. Obeť sa prebrala až na druhý deň v nemocnici. Copyright © TASR 2009
Osemdesiate druhé odovzdávanie Oscarov budú 7. marca 2010 v hollywoodskom Kodak Theatre moderovať herci Steve Martin a Alec Baldwin. Americká Akadémia filmových umení a vied o tom informovala na svojej webovej stránke www.oscars.org. Ako tvrdia producenti šou Bill Mechanic a Adam Shankman, herci podľa nich tvoria "perfektný pár pre moderovanie Oscarov". "Steve prinesie skúsenosti s moderovaním šou v minulosti a Alec bude úplne čerstvou osobou pre túto udalosť," dodali. Steve Martin moderoval 73. a 75. udeľovanie cien Akadémie, pričom za prvý raz ho nominovali na Emmy. Herec, ktorý si zahral v snímkach ako Ružový panter (2006) a pokračovaní a objavil sa v seriáli 30 Rock (2006), sa venuje tiež hudbe. Alec Baldwin, ktorý hral napríklad vo filme Smoliar (2003) a najnovšie v dráme Pre moju sestru (2009), sa v roku 2003 zúčastnil oscarovej ceremónie, keď odovzdával prestížne sošky. Baldwin hrá v seriáli 30 Rock a je známy aj ako divadelný herec.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.