7. 11. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Indická vláda nepovolila predvčerom zahraničným novinárom, aby pokrývali návštevu dalajlámu v štáte Arunáčalpradéš, ktorý leží v blízkosti spornej hranice s Čínou. Úrady neudelili povolenia umožňujúce zahraničným dopisovateľom cestu do tohto severovýchodného indického štátu. Vláda zároveň zamietla predtým vydané pasy štyrom novinárom, vrátane dvoch reportérov z tlačovej agentúry AP. Cudzinci musia požiadať o špeciálne povolenie na návštevu tohto hornatého štátu. "Boli sme prekvapení a znechutení, keď sme sa dozvedeli, že víza pre reportérov do Arunáčalpradéša zrušili pred dalajlámovou návštevou," uviedol predseda klubu zahraničných dopisovateľov v Naí Dillí Heather Timmons. Hovorca indického ministerstva zahraničných vecí sa k tejto informácii nevyjadril. Čína nesúhlasí s nedeľnou návštevou tibetského duchovného vodcu v budhistickom kláštore v meste Tawang. Minulý týždeň dalajláma uviedol, že Čína príliš politizuje jeho zahraničné cesty. Zdôraznil, že jeho rozhodnutia sú duchovného, a nie politického charakteru.

Iránska polícia zatkla reportéra francúzskej tlačovej agentúry AFP. Novinár pokrýval stredajšie protestné zhromaždenie pri príležitosti 30. výročia začiatku rukojemníckej drámy na bývalom veľvyslanectve Spojených štátov v Teheráne, v ktorom radikálni študenti zadržiavali 444 dní 52 Američanov. Zahraničné médiá mali zakázaný prístup na pouličné protesty od demonštrácií po kontroverzných júnových prezidentských voľbách, ktoré boli podľa opozície zmanipulované tak, aby zvíťazil prezident Mahmúd Ahmadínežád. "Farhad Pouladi pokrýval zhromaždenie, keď ho zastavili a odviedli traja bezpečnostní agenti, dvaja v uniforme a jeden v civilnom oblečení," uviedol šéf kancelárie v Teheráne. Ako povedal, "od včera rána nemáme o ňom žiadne informácie". Počas osláv došlo k zrážke medzi políciou a stúpencami opozičného lídra Míra Hosejna Musávího. Ministerstvo kultúry a islamského dozoru uistilo AFP, že Pouladiho prípad má prioritu. Reformistická internetová stránka Mowjcamp oznámila, že počas protestov v Teheráne a v meste Rasht zatkla polícia najmenej 23 ľudí.

Copyright © TASR 2009

Herci Robert Downey Jr. a Ben Stiller odmietli ponuku spoločne moderovať odovzdávanie Oscarov. Podľa blogu Deadline Hollywood kolegov z filmu Tropická búrka (2008) oslovili producenti ceremónie Bill Mechanic a Adam Shankman. Okrem dvojice hercov možnosť zopakovať si úlohu moderátora zavrhol Austrálčan Hugh Jackman. Uprednostnil prípravu na nakrúcanie jeho nového filmu Real Steel. Osemdesiate druhé odovzdávanie Oscarov budú 7. marca 2010 v hollywoodskom Kodak Theatre napokon moderovať herci Steve Martin a Alec Baldwin. Podľa producentov tvoria "perfektný pár". "Steve prinesie skúsenosti s moderovaním šou v minulosti a Alec bude úplne čerstvou osobou pre túto udalosť," uviedli. Dvoch kanadských, japonského a iránskeho novinára pracujúcich pre "satelitné kanály" zatkli úrady počas stredajších demonštrácií v Teheráne, pretože o udalosti informovali bez povolenia. V piatok to uviedla spravodajská agentúra Fars. Podľa jej údajov ich v súčasnosti vyšetruje polícia, bližšie detaily však neposkytla. Tridsiate výročie obsadenia amerického veľvyslanectva v Iráne si v stredu na teheránskych námestiach pripomenuli tisíce Iráncov. Súčasne s mimoriadne hlasnou a odbojnou protiamerickou demonštráciou zorganizovali protest aj opoziční aktivisti, ktorých polícia rozohnala slzotvorným plynom. Vládni odporcovia od leta kontinuálne demonštrujú proti režimu znovuzvoleného prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda a proti výsledku prezidentských volieb z 12. júna. Presne 4. novembra 1979, len niekoľko mesiacov od islamskej revolúcie, obsadilo krídlo radikálnych islamistických študentov americké veľvyslanectvo. Študenti zatkli 52 amerických diplomatov a zadržiavali ich po dobu 444 dní. Únoscovia tvrdili, že Američania sú zodpovední za zosadenie šacha. Udalosť zmrazila diplomatickú komunikáciu medzi Iránom a Spojenými štátmi.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.