27. 5. 2012

Festival de Cannes

Festival de Cannes

Rakúsky režisér Michael Haneke dnes získal hlavnú cenu Zlatá palma na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes s filmom Amour (Láska) o starších manželoch, ktorí sa zmierujú s neodvratnou, no nemenej tragickou cestou k smrti.
Haneke (70) sa tak pripojil k elitnej skupine dvojnásobných víťazov a držiteľov prestížnej Zlatej palmy na najväčšom filmovom festivale na svete.
Režisér už v roku 2009 získal vo francúzskom Cannes hlavnú cenu za film Biela stuha.
V silnom filme rakúskeho režiséra o láske a smrti Amour sú hviezdami dve francúzske herecké ikony - 85-ročná Emmanuelle Riva a 81-ročný Jean-Luis Trintignant - ako starší manželský pár, ktorý sa zmieruje so zhoršujúcim sa zdravím manželky.
Festivalová porota udelila druhé miesto, Veľkú cenu (Grand Prix), talianskemu satirickému dielu Reality režiséra Mattea Garroneho o neapolskom obchodníkovi s rybami, posadnutom televíznymi reality šou.
Tretie miesto, Cenu poroty, získala komédia britského režiséra Kena Loacha Angel's Share (Anjelská daň) o degustátorovi whiskey. Loach povedal, že cena za tento film o zápase skupiny nezamestnaných mladých ľudí z Glasgowa dokázala, že "film nie je len zábava. Ukazuje nám, kto sme".

Copyright © TASR 2012