29. 5. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Rozhlas a televízia Slovenska rozbieha projekt transformácie webových služieb, ktorý začala intenzívne pripravovať na jeseň minulého roka. Na základe analýz vypracovaných v rámci RTVS a v spolupráci s tretími stranami sa RTVS rozhodla pre nadviazanie na osemročnú spoluprácu so spoločnosťou FAT CHILLI, ktorá vlastní autorské práva na aplikácie, na ktorých beží internetová stránka Slovenskej televízie. RTVS preto zvolila jeden z postupov vo verejnom obstarávaní - rokovacie konanie bez zverejnenia a postupovala presne v súlade so Zákonom o verejnom obstarávaní. Použitie už existujúceho webu stv.sk, ako základu pre budúci multimediálny portál, je pre RTVS najekonomickejšia a najefektívnejšia cesta. Cenový rozdiel oproti iným riešeniam môže byť až niekoľkonásobný. Okrem toho je výhodné, aby oba weby spravovala jedna spoločnosť. Výsledky vzájomnej spolupráce by verejnosť mala vidieť na jeseň.

Spoločnosť FAT CHILLI dodáva pre Slovenskú televíziu webdizajnérske a programátorské služby už od roku 2004. V priebehu tejto spolupráce vytvoril tento dodávateľ pre STV množstvo úspešných webových projektov, medzi ktoré sa radia aj špeciály pre Majstrovstvá sveta v hokeji, Majstrovstvá sveta vo futbale, olympijské špeciály pre OH v Pekingu a Vancouveri alebo portál k show Slovensko hľadá Superstar (cena SlovakPrix Multimedia - víťazstvo v kategórii eEntertainment), predovšetkým je však autorom webových aplikácií pre správu multimediálneho obsahu, využívajúcich prepojenia na informačné systémy RTVS.
Predmetom transformácie webových služieb realizovaných v spolupráci s FAT CHILLI je rozvoj týchto aplikácií s cieľom úplnej konsolidácie a modernizácie portálov RTVS a ich technologickej infraštruktúry, zabezpečenia ich nepretržitého monitoringu a dostupnosti, rozvoja služieb pre mobilné platformy, optimalizácie procesov zverejňovania a archivácie inštitucionálneho a multimediálneho obsahu, ako aj vybudovania obchodovateľných produktov zameraných na generovanie finančných prostriedkov pre zabezpečenie trvalého rozvoja RTVS v oblasti nových médií.
Proces transformácie bude prebiehať v niekoľkých etapách a stanovený rozpočet zahŕňa okrem kreatívnych, konzultačných a programátorských (rozvojových) prác aj služby zabezpečenia prevádzky a administrácie po dobu 48 mesiacov. Nejde teda o jednorazovú investíciu, ale o rozpočet na zabezpečenie rozvoja a prevádzky webových služieb RTVS po dobu štyroch rokov s cieľom vytvorenia platformy na technologickej úrovni progresívnych svetových médií, schopnej generovať finančné prostriedky na zabezpečenie svojej prevádzky a ďalšieho rozvoja. Celková suma investície vo výške 387.500 eur (bez DPH) je za rozvoj, prevádzku, servis, ďalší vývoj a správu internetových sídiel a aplikácií RTVS, teda oboch spomínaných webov, na obdobie štyroch rokov. Jedným z prvých cieľov je dosiahnutie štandardu, aký prezentujú napr. webové služby Českej televízie. Dlhodobým cieľom je však predovšetkým vybudovanie optimalizovaných nástrojov pre prácu konzistentného redakčného tímu a rozvoj služieb na základe priebežne aktualizovaných požiadaviek Sekcie komunikácie RTVS.
RTVS už v minulom roku avizovala plány spustiť nový multimediálny portál, ktorý bude zodpovedať súčasným štandardom a potrebám verejnoprávneho vysielateľa, teda web, ktorý by obsahoval aj spravodajstvo, videá a archív odvysielaných relácií a príspevkov rozhlasových aj televíznych programových služieb, a to všetko dostupné na jednom mieste. Rozhlas a televízia Slovenska musí prevádzkovať aj inštitucionálny web, ktorý musí spĺňať zákonné náležitosti (prístupný aj pre zrakovo a sluchovo postihnutých) a ktorý informuje o RTVS ako o inštitúcii a jej činnosti. Tento web slúži na lepšiu orientáciu a informovať nielen pre médiá, ale aj pre širokú verejnosť.