15. 5. 2012

K webu hokej.stv.sk

K webu  hokej.stv.sk

Osobne kopem za druhú stranu, konkrétne za FatChilli. Všetky tu spomínané výhrady samozrejme majú svoje opodstatnenie, ak si však dáte len trochu námahy zistiť o stave vecí pár faktov pred tým, než jednoducho spláchnete svoju frustráciu spŕškou hanlivých komentárov, tak môže byť výsledok vášho uvažovania zrazu celkom iný.
Je samozrejme naivné očakávať, že by laik dokázal odhadnúť počet ľudí, ktorých je potrebné na realizáciu takéhoto projektu organizovať, nezmyselné očakávať, že by poznal množstvo dní a nocí, ktoré je na vytvorenie a testovanie projektu podobného rozsahu nevyhnutné, no a priam hlúpe očakávať, že by poznal cenu prenájmu dátového rozsahu, alebo serverov, ktoré sú nevyhnutné pri každoročne najväčšom dátovom prenose cez internet na Slovensku, každoročne len pri športových udalostiach vysielaných prostredníctvom webu stv.sk. Je to hlavne zbytočné, pretože byť laikom a radšej do práce iných kopnúť ako o ňu prejaviť čo i len minimálny seriózny záujem je vlastne také ... ľudské.
Nebudem vás žiadať, aby ste ocenili to všetko, čo pre projekt hokej.stv.sk robíme, chcem vás len poprosiť, aby ste boli laikmi so záujmom o pravdivé a správne informácie.
Takže len úplne v krátkosti: Projekt hokej.stv.sk existuje už niekoľko rokov predovšetkým vďaka iniciatíve a nadšeniu FatChilli a niekoľkých málo šikovných ľudí, ktorých RTVS dokáže na tento projekt aspoň parciálne uvoľniť. Projekt hokej.stv.sk je vytváraný bez nároku na akúkoľvek finančnú odplatu (skrátka nie je budget) a všetky služby, ktoré nemá FatChilli ako poskytnúť/zaplatiť, sú poskytované výmenou za reklamu. FatChilli sa nehanbí za svoju prácu na tomto projekte, ani za chyby a nedostatky, ktoré každoročnou zložitou organizáciou, transferom serverov zo zahraničia, ich netriviálnou konfiguráciou a ladením vznikajú. Sme hrdí, že dokážeme takýto projekt zorganizovať a poskytnúť každý deň desaťtisícom fanúšikov hokeja miesto, kde nájdu aktuálne spravodajstvo (aj keď výmenou za servery iba sprostredkované), kompletný prehľad zápasov, výsledkové tabuľky a živé komentáre k zápasom s prepojením na Facebook stránku (aj keď vytvorenú až v tomto roku) a hlavne živé prenosy všetkých "na obraz" vysielaných zápasov s návštevnosťou a v dátovej záťaži, ktorá nemá na Slovensku obdobu (aj keď v úvode šampionátu s nedostatkami).
Ostáva mi dúfať, že si našu reklamu (na môj vkus trochu príliš vkusnú a málo agresívnu) všimnú ľudia, ktorí vedia posúdiť rozdiel medzi pozadím webov Českej televízie a RTVS aj na základe informácií hlbších, ako je prirodzene ľudské "ľaľa, aké to majú oni super" a kvalitu webového projektu aj na základe informácií o čase, cene a rozsahu použitých technológií. Presne takých totiž hľadáme do tímu ;)
J.