9. 10. 2012

Zomrel Elo Romančík

Zomrel Elo Romančík

Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel dnes popoludní v Bratislave herec Elo Romančík. O úmrtí dlhoročného člena Činohry Slovenského národného divadla (SND) informovalo vedenie divadla.
Elo (Emanuel) Romančík sa narodil 17. decembra 1922 v Ružomberku. Herec, o ktorého meno Elo sa postarala učiteľka, keď ho prihlasovala do recitačnej súťaže, profesionálne začínal na doskách Slovenského komorného divadla v Martine. Tam pobudol 11 rokov a herecky i ľudsky dozrieval na postavách rozsiahlej typovej škály.
Po úspešných rokoch v Martine prešiel v roku 1956 do bratislavskej Činohry SND, ktorej členom bol až do odchodu do dôchodku v roku 2002.
Na scéne SND stvárnil desiatky postáv - poslednou úlohou, ktorú premiérovo naštudoval, bol v roku 2001 "Starec" v Sofoklovej tragédii Vládca Oidipus. Na doskách divadla stál naposledy v roku 2005, keď ho zavolali na výjazd s predstavením Na skle maľované, kde účinkoval.
V bohatej hereckej biografii Ela Romančíka dominujú charakterovo ušľachtilé a vyrovnané typy, vytvoril však aj rad rozporných, záporných, ale aj rýdzo komediálnych úloh. Svoj herecký talent naplno uplatnil aj v dramatickej rozhlasovej tvorbe, presadil sa tiež vo filme a televízii.
Spolu s herečkou Máriou Kráľovičovou bol jedným z prvých hercov v slovenskej televíznej inscenácii Dovidenia Lucienne. Inscenáciu odvysielali naživo 15. mája 1957 z bratislavského štúdia Československej televízie a začala sériu legendárnych televíznych pondelkov..
Elo Romančík bol známy aj svojou maliarskou záľubou, karikatúrnym spôsobom zachytil takmer všetkých svojich kolegov, hercov.
Čas a miesto rozlúčky s Elom Romančíkom ešte nie sú známe, podľa informácií tlačovej tajomníčky SND Izabely Pažítkovej ho oznámia dodatočne.

Copyright © TASR 2012