26. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

 

Česká televízia (ČT) odvysiela v nedeľu 16. decembra dokument o bývalom trnavskom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi s názvom Arcibiskup s ľudskou tvárou. Štáb brnianskeho štúdia ČT ho začal pripravovať začiatkom roka 2012. Snímka je zaradená do programu v rámci cyklu Cesty viery na ČT2, má anotáciu Portrét neobyčajného muža v obyčajnom svete -zázrak sa odkladá, trest prichádza hneď.
Zámerom filmárov, ako pre TASR uviedol režisér Petr Minařík, bolo predstaviť nielen českej verejnosti človeka, ktorý otvorene formuluje témy a rovnako tak hovorí k ľuďom. "To presahuje región Trnavy, Slovenska a aj strednej Európy," zdôvodnil v úvode prác rozhodnutie prekročiť česko-slovenské hranice Minařík.
Filmári niekoľko týždňov Bezáka sprevádzali počas jeho pracovných povinností i v čase voľna, do scenára filmu však zasiahli udalosti okolo jeho nečakaného odvolania z postu arcibiskupa. To bolo aj jedným z dôvodov, prečo trvá dokument namiesto zamýšľanej polhodiny takmer hodinu. "Nemohli sme túto nečakanú skutočnosť opomenúť a pokúšame sa sprostredkovať možnosti a dôvody jeho nedobrovoľného odchodu," informoval v čase výroby dokumentu Minařík. Nie sú, ako uviedol k filmu na webovej stránke televízie, uvedené žiadne dôvody odvolania, protistrana mlčí. "Pokus o ľudskú tvár cirkvi narazil na stereotypné mechanizmy, podľa ktorých cirkev nielen jedná, ale aj uvažuje. Bezák svojou bezprostrednosťou oslovuje ľudí naprieč generáciami a je tŕňom v oku hierarchii vlastnej cirkvi," konštatoval režisér. Primárne však film je, ako dodal, portrétom Róberta Bezáka, ktorý je pre tvorcov stále fascinujúcou autoritou, bez ohľadu na "dramatický" vývoj udalostí okolo neho.

Druhá najväčšia poisťovacia spoločnosť v Číne pohrozila, že podá žalobu na americký denník New York Times (NYT) za jeho články ohľadom majetkových pomerov príbuzných čínskeho premiéra Wen Ťiao-paa. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s tým, že vedenie NYT zatiaľ na jej žiadosť o komentár nereagovalo.
Podľa článkov v NYT Wenovi príbuzní nadobudli veľké aktíva poisťovacej spoločnosti Ping An Insurance (Čung-kuo Pching-an) prostredníctvom jej holdingov.
Pching-an v písomnom vyhlásení uvádza, že novinový článok v NYT obsahuje závažné nepresnosti, prekrútené fakty a skutočnosti vytrhnuté z kontextu, ako aj nelogické spojitosti.
Spoločnosť vo vyhlásení uvádza, že podnikne príslušné právne kroky zodpovedajúce poškodeniu jej mena negatívnymi správami v médiách.
Pching-an vo vyhlásení denník NYT nemenovala, ale hovorca spoločnosti v rozhovore pre Reuters uviedol, že vyhlásenie sa týka článku zverejneného v NYT pred týždňom. Kauze sa NYT venuje od októbra, keď uverejnil prvý článok, jeho pokračovanie vyšlo v sobotu.
V prvom článku NYT sa písalo, že rodina čínskeho premiéra Wen Ťia-paa nazhromaždila "skryté bohatstvo" v hodnote najmenej 2,7 miliardy dolárov.
Právni zástupcovia premiérovej rodiny vtedy odmietli tvrdenia amerického denníka, ktorý napísal, že Wenova matka, súrodenci a deti nadobudli väčšinu svojho majetku od roku 1998, keď sa Wen stal vicepremiérom.
V sobotňajšom pokračovaní článku sa píše, že v roku 1999 Ma Ming-če, predseda predstavenstva Pching-an, napísal Wenovi, ktorý bol v tom čase podpredsedom vlády, a ďalšiemu vysokopostavenému vládnemu úradníkovi a naliehal na nich, aby presadili uvoľnenie pravidiel zameraných na obmedzenie rizika vo finančnom sektore, ktoré by vyžadovali rozpad spoločnosti Ping An Insurance.
Pching-an zostala zachovaná a Wenovi príbuzní získali kontrolu nad spoločnosťou Taihong (Tchaj-kchung), ktorá získala veľký podiel v Pching-an v decembri 2002, osem mesiacov po udelení výnimky zabraňujúcej rozpadu Pching-an, napísal NYT. Podľa denníka svoj podiel kúpili za štvrtinu ceny, akú dva mesiace predtým za svoj podiel zaplatila spoločnosť HSBC Holdings PLC.
Podľa NYT nie je jasné, či Wen intervenoval v prospech spoločnosti a či si bol vedomý záujmov svojich príbuzných.
Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa dnes vyhlo komentovaniu najnovšieho vývoja, ale predtým už kritizovalo NYT za to, že jeho články "pošpiňujú Čínu a majú aj iné motívy".
Od zverejnenia prvého článku o majetkových pomeroch Wenových príbuzných sú webové stránky NYT - anglická i čínska - zablokované. Rovnako neprístupná je od júna aj stránka agentúry Bloomberg, ktorá písala o majetku rozvetvenej rodiny dezignovaného prezidenta Si Ťin-pchinga.

 

Copyright © TASR 2012