27. 11. 2012

Gotham Independent
Film Awards

 

Dramédia Až vyjde mesiac (2012) režiséra Wesa Andersona získala na pondelkovom 22. udeľovaní Gotham Independent Film Awards cenu pre najlepší celovečerný film. Ocenenie si z rúk herca Willema Dafoea prevzali Jared Gilman a Kara Hayward, ktorí stvárnili hlavné detské postavy. Okrem Dafoea víťazov vyhlasovali napríklad aj Ethan Hawke, Jack Black, Emily Blunt, Rosemarie DeWitt, Mark Duplass, Melanie Lynskey alebo Oliver Platt.

Najlepším dokumentom sa stal film How to Survive a Plague (2012) Davida Francea, cenu v kategórii Najlepšie herecké obsadenie si odniesli Emily Blunt, Rosemarie Dewitt a Mark Duplass za výkony v dramédii Your Sister’s Sister (2011), ocenenie za herecký prielom získala Emayatzy Corinealdi za úlohu v dráme Middle of Nowhere (2012) a medzi režisérmi triumfoval Benh Zeitlin so snímkou Divoké stvorenia južných krajín (2012), ktorý si okrem toho odniesol aj Bingham Ray Award. Cena divákov putovala tento rok do rúk Jareda Leta za jeho dokument Artifact (2012). Špeciálne ocenenia za celoživotné dielo dostali herečka Marion Cotillard, herec Matt Damon, režisér a scenárista David O. Russell a zakladateľ spoločnosti Participant Media Jeffrey Skoll.

Gotham Independent Film Awards udeľuje organizácia Independent Filmmaker Project (IFP), ktorá podporuje a propaguje najmä nízkorozpočtové filmy vyprodukované mimo veľkých hollywoodskych štúdií. Médiá prirovnávajú ceny Gotham k Independent Spirit Awards, ktoré vyhlasuje Film Independent. Obe organizácie sa orientujú na nízkorozpočtové snímky, ktoré však niekedy bojujú aj o prestížne ocenenia ako napríklad Oscar. Filmy a herecké výkony ocenené na Gotham Independent Film Awards sa navyše často zvyknú zhodovať s nomináciami na Independent Spirit Awards.



Prehľad ocenených v 22. ročníku Gotham Independent Film Awards:

Najlepší celovečerný film: Až vyjde mesiac
Najlepší dokumentárny film: How to Survive a Plague
Najlepšie herecké obsadenie: Your Sister’s Sister (Emily Blunt, Rosemarie Dewitt, Mark Duplass)
Režisérsky prielom: Benh Zeitlin (Divoké stvorenia južných krajín)
Herecký prielom: Emayatzy Corinealdi (Middle of Nowhere)
Najlepší film, ktorý nepremietajú v neďalekom kine: An Oversimplification of Her Beauty
Gotham Independent Film Audience Award: Artifact
Euphoria Calvin Klein Spotlight on Women Filmmakers’ "Live the Dream" grant: Stacie Passon (Concussion)
Bingham Ray Award: Benh Zeitlin (Divoké stvorenia južných krajín) 


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.