27. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 
 




Nórska verejnoprávna televízia v pondelok prvýkrát odvysielala videozáznam, ktorý bol svedeckým dôkazom na procese s Andersom Behringom Breivikom, z jeho bombového útoku v Osle. Výbuch bomby v automobile zaparkovanom pred úradom vlády zabil osem ľudí.
Videozáznam prevzali viaceré svetové médiá, na svoj web ho zavesil napríklad aj taliansky denník La Repubblica
      Záznam z bezpečnostnej kamery z 22. júla 2011 ukazuje nórskeho teroristu, oblečeného v policajnej uniforme, ako parkuje bielu dodávku na miestach určených pre zamestnancov úradu vlády v hlavnom meste. Páchateľ masakry na ostrove Utöya vystupuje z dodávky a rýchlo odchádza smerom k sivému autu, ktorým sa dopraví na ostrov, kde zabil ďalších 69 ľudí.
Zamestnanec bezpečnostnej ochrany úradu vlády ukazuje, že záznam dlhý dve minúty a 20 sekúnd pochádza z bezpečnostnej kamery a opisuje jednotlivé kroky Breivika. Priblíži aj evidenčné číslo dodávky, ktoré jasne vidno. Nasleduje explózia auta, po ktorej vidieť na zemi maličké kúsočky zničeného auta.
Uvedený videozáznam je súčasťou dokumentu, ktorý dnes večer odvysiela nórska televízia NRK.
Breivika 24. augusta odsúdili na maximálny trest odňatia slobody, aký je v Nórsku možný - 21 rokov, ktorý však môžu predlžovať.


 
 

Pakistanský Taliban sa dnes prihlásil k zodpovednosti za pondelňajší neúspešný pokus o atentát na známeho moderátora pakistanskej televízie. Informovala o tom agentúra AP.
Hovorca Talibanu Ehsanulláh Ehsan povedal, že Hámid Mír, moderátor televízie Geo, sa stal ich cieľom, pretože "propagoval sekulárne sily".
Bombu pod Mírovým autom objavili v pondelok v pakistanskej metropole Islamabad a polícia ju zneškodnila.
Taliban sa vyhrážal minulý mesiac Mírovi a ďalším novinárom za to, že informovali o 15-ročnej pakistanskej aktivistke Malále Júsafzajovej, presadzujúcej právo dievčat na vzdelávanie, ktorú za to militanti postrelili do hlavy. V súčasnosti sa zotavuje zo zranenia v Británii.
Jej 13-ročná spolužiačka Šazija Ramazánová, zranená pri útoku ozbrojenca hnutia Taliban na Malálu, sa po viac ako mesiaci liečenia vrátila minulý týždeň do školy, kde zasadla do školskej lavice spolu s Kajnat Rijazovou, ktorá 8. októbra pri útoku na Malálu tiež utrpela zranenia.
Hovorca Talibanu vyhlásil, že zaútočia znova na Mira a ďalších novinárov, s ktorých postojmi nesúhlasia.

Copyright © TASR 2012




 


Agentúra Mediafax, ktorá patrí do portfólia televízie Nova, prepúšťa väčšinu redaktorov. V zamestnaneckom pomere podľa informácií on-line denníka Týden.cz zostane iba 12 ľudí, teda minimálny počet potrebný pre spravodajskú funkciu redakcie.
Mediafax síce zatiaľ definitívne nekončí, činnosť ale bude výrazne utlmená. Z agentúry odchádza približne 20-30 ľudí. Väčšina z nich bola prepustená s niekoľkomesačným odstupným, časti bola ponúknutá iná práca v rámci spoločností patriacich do skupiny CET 21.
Vedenie spoločnosti sa k prepúšťaniu zatiaľ oficiálne nevyjadrilo, on-line denníka Týden.cz to ale potvrdili tri nezávislé zdroje zvnútra redakcie.
Agentúra Mediafax redukuje počet svojich zamestnancov už od vlaňajšieho decembra, kedy prepustila prvú časť ľudí, ďalšia vlna prepúšťania potom nasledovala v lete.
Mediafax začal fungovať v lete 2008 a ponúkal spravodajský aj obrazový servis z domova i zo zahraničia. Pôvodné plány, teda plnohodnotne konkurovať svojim spravodajstvom ČTK, sa ale agentúre nikdy celkom nepodarilo naplniť.


Zdroj : Mediamania