28. 12. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS



RTVS sa dohodla na vysporiadaní nárokov Ferdinanda Ontka , ktoré sú predmetom sporu v konaní o ochranu osobnosti, vec vedená na Okresnom súde Trebišov . Rozhlas a televízia Slovenska sa zaväzuje zaplatiť JUDr. Ferdinandovi Ontkovi peňažnú sumu vo výške 21.000,- € (slovom: dvadsaťjedentisíc eur) do 5 dní odo dňa podpisu tejto zmluvy.Tento nový záväzok v plnej miere nahrádza všetky práva JUDr. Ferdinanda Ontka, ktoré sa týkajú žalovaných skutočností vo vyššie uvedenom spore. JUDr. Ferdinand Ontko sa zaväzuje zobrať návrh na ochranu osobnosti späť a to celkom, do 5 dní odo dňa podpisu tejto zmluvy.






V tomto prípade ide o újmu, ktorú pán notár utrpel odvysielaním príspevkov v Slovenskej televízii. JUDr.  Ferdinand  Ontko je navonok nevinný ale dokazateľne  bol v strede diania dvoch kolosálnych podvodov ako notár. Osviežme si pamäť.
MUDr. Anton  Oberhauser sa tváril, že mu v Korunkove  patrí šesťstopäťdesiat hektárov lesných pozemkov a prenajal ich českej firme. Tá začala ťažiť drevnú hmotu. Skutoční vlastníci pozemkov fyzicky zabránili odvozu dreva a chránili svoj majetok aj súdnou cestnou. Oberhauser sa preukázal sa notársky overenou zápisnicou, podľa ktorej tieto nehnuteľnosti získal v roku 1951 do daru od svojich starých rodičov a tí ich mali vlastniť od roku 1919. Urbárnici z Korunkovej tvrdili, že ide o podvod, o žiadnych Oberhauserovcoch tu nikdy nepočuli. Štátny podnik Lesy SR vytiahol staré konfiškačné listiny potvrdzujúce, že väčšinu sporných pozemkov vlastní štát, a tak sa prípadom začala zaoberať polícia. Notár Ferdinand Ontko sa však z celej záležitosti vyvliekol tvrdením, že on iba zapísal, čo Anton Oberhauser žiadal, a jeho povinnosťou nebolo preverovať, či sú tieto vyhlásenia pravdivé.

Lenže - prípad Oberhauserovho podvodu sa nápadne podobá na kauzu Slanské lesy. Majiteľom Slanských lesov, ktorých hodnota sa udáva vo viac ako dvoch miliardách korún, sa zo dňa na deň stal vyučený kúrenár a bývalý šofér zo Štátnych lesov SR Milan Ičo. Muž, ktorý sa chválil kontaktmi s politikmi a mnohými vplyvnými ľuďmi, ktorý sa dodnes stretáva so sudcami Najvyššieho súdu, prišiel s tvrdením, že jeho manželka je vnučka nemanželskej dcéry grófa Károlyiho. Tomuto nemanželskému dieťaťu mal gróf darovať rozsiahle pozemky vo februári roku 1913, teda ešte v čase, keď bolo trojtýždňovým plodom v tele svojej matky. Do podvodu Ičo zatiahol súčasného dediča Károlyiovcov, grófa Lászlóa Károlyiho, ktorého nalákal na ponuku poľovať v tamojšom revíri. Ičo zaviedol grófa k starej mame svojej manželky, nafotil ich spolu a dal mu podpísať akože darovanie domčeka so záhradou. Naivný gróf podpísal text v slovenčine, hoci mu vôbec nerozumel. Až počas vyšetrovania sa dozvedel, že podpísal darovanie Slanských lesov. Vtedy sa gróf neudržal a so zlosťou vykríkol: "Prvá strana zápisnice je taká hovadina..."

 Isté je, že bez pomoci istých ľudí by ani Ičo, ani Oberhauser nemohli niektoré kroky svojho podvodu uskutočniť. Zaujímavé pritom je, že okolo obidvoch sa objavovala partia rovnakých ľudí. Najdôležitejší sú už spomínaný notár Ferdinand Ontko a tiež právnik Pavol Pačuta. Kým v prípade Oberhauser vystupovali len v pozícii svedkov, v kauze Slanských lesov sú spolu s Ičom obžalovaní z podvodu. Akurát v tomto prípade sa nezačalo ešte ani pojednávať, svedkovia zo slovenskej i maďarskej strany vyjadrujú strach o svoje životy. Jedného zo svedkov už zastrelili na poľovačke. Náhodou.

(25.07.2008; Plus 7 dní; č. 30, s. 24-26; Lacková Ľudmila)