26. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa už 1. januára stretne s predsedom vlády susedného Česka Petrom Nečasom. Stane sa tak pred kamerami Českej televízie v diskusnej relácii Otázky Václava Moravce. Reláciu má naživo vysielať aj verejnoprávna Slovenská televízia.
Hlavnou témou rozhovoru by malo byť 20. výročie od rozdelenia Česko-Slovenska. Premiéri by sa mali stretnúť na českej strane vo vile Tugendhat, kde v roku 1992 rokoval Václav Klaus s Vladimírom Mečiarom. "Ja som veľmi rád privítal toto pozvanie, pretože chceme spolu hovoriť o tom, kam sme sa dostali po 20 rokoch, o kvalite našich vzťahov," povedal pre TASR Fico.
Premiéri by sa podľa jeho slov nemali vyhnúť ani aktuálnym otázkam. "Určite bude dominovať aj téma európska, pretože Česká republika euro nemá, my ho máme, budeme hovoriť o tom, ako sa budeme ďalej vyvíjať, aj o vzájomných vzťahoch," uviedol šéf sociálnych demokratov.



Britská kráľovná Alžbeta II. sa vo svojom tradičnom vianočnom príhovore národu pochválila oddanosť dobrovoľníkov na londýnskych letných olympijských hrách a uviedla, že cítila pokoru pri množstve obyvateľov, ktorí slávili jej diamantové výročie na tróne.
Prejav vysielala televízia po prvý raz v 3D technológii, informovala tlačová agentúra DPA.
Panovníčka vyzdvihla aj výkony britských športovcov. "Londýn bol hostiteľom úžasného leta športu a všetci, čo sledovali skvelé výkony a odvahu súťažiacich na olympiáde aj paralympiáde, boli ďalej inšpirovaní schopnosťami, nadšením, tréningom a tímovou prácou našich športovcov," povedala Alžbeta II. v príhovore na Prvý sviatok vianočný.
Kráľovná vyhlásila, že za úspech celej udalosti patrí vďaka aj armáde dobrovoľníkov. "Verejne angažovaní ľudia ponúkli svoje služby v súlade s úžasnou tradíciou tých, čo sa obetujú, aby zaistili iným bezpečnosť, podporu a pohodlie," uviedla.
O svojom diamantovom výročí na tróne povedala: "Vnímala som s pokorou to, aké veľké množstvo ľudí sa rozhodlo pripomenúť si výročie služby, ktorá mi bola odovzdaná pred 60 rokmi. Ľudia všetkých vekových kategórií si dali tú námahu a zúčastnili sa na rôznych oslavách v rôznych krajinách."
Prejav si panovníčka vždy píše sama - je to jedna zo vzácnych príležitostí, keď sa neobracia na vládu o radu, ale vyjadruje vlastné názory na náboženské či ďalšie súčasné záležitosti.
Pred príhovorom sa kráľovná a jej rodina zúčastnili na bohoslužbe v Kostole svätej Márie Magdalény vo vidieckom sídle Sandringham, kde zvyknú tráviť Vianoce.
Medzi rodinnými príslušníkmi však citeľne niektorí chýbali. Princ Harry v súčasnosti slúži s britskými vojakmi v Afganistane. Princ William a jeho tehotná manželka Catherine slávia Vianoce v dedine Bucklebury, kde žijú rodičia vojvodkyne z Cambridge.

Copyright © TASR 2012